News

Erorile care au dus la focarul de coronavirus din Suceava. Greșeala capitală care a făcut ca numărul de infecții să explodeze

08.04.2020 | 15:04
Erorile care au dus la focarul de coronavirus din Suceava Greseala capitala care a facut ca numarul de infectii sa explodeze
ADVERTISEMENT

Suceava se află în epicentrul epidemiei de coronavirus din România, în condițiile în care Spitalul Județean de aici este cel mai bine dotat din țară. FANATIK vă prezintă cum a fost posibilă infectarea unui număr atât de mare de oameni și unde au greșit autoritățile.

Primul pas spre focar: oamenii au mințit că au venit din Italia

Grupul de Comunicare Strategică din cadrul MAI a transmis ultimul bilanț al epidemiei de coronavirus din România, iar situația de la Suceava este și mai gravă. Astfel, au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID -19, cu 360 mai multe față de ultima raportare.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, cele mai multe cazuri au fost confirmate în județul Suceava, 1.322. Cum se face că peste 33% din numărul total de cazuri COVID-19 din România au fost confirmate într-un singur județ?

În primul rând, virusul s-a răspândit odată cu minciunile sucevenilor, susține Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru protecția Pacienților.

ADVERTISEMENT

“Spitalul a fost total nepregătit pentru că nu se aștepta la așa ceva. Tot ce făcea era să dea niște declarații la spital că oamenii nu vin din zone contaminate. Bineînțeles că oamenii au mințit”, a declarat Vasile Barbu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Pasul doi: personalul medical nu a știut amploarea situaţiei

Declarațiile false date de oamenii care au mers la Spitalul Județean Suceava aveau să declnșeze un șir de acțiuni care au transformat județul într-o zonă aflată în carantină. Întrucât nu știau cu ce se confruntă, cadrele medicale nu au putut trata problema la adevărata sa amploare.

ADVERTISEMENT

“Medicii au fost expuși, o parte din ambulanțe mergeau la domiciliu și cadrele medicale luau contact direct cu pacienții, nici măcar o mască nu aveau.

Am vorbit cu asistenți medicali, cu medici, inclusiv din UPU, efectiv s-au trezit cu o avalanșă”, a mai spus președintele A.N.P.P., în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Așadar, pacienții infectați au transmis virusul mai departe către cadrele medicale, iar acestea l-au răspândit prin saloanele unității medicale, către alți pacienți internați aici și către alți angajați ai spitalului.

În ciuda faptului că managerul Sitalului Județean Suceava a fost acuzat de o gestionare defectuasă a unității medicale, Vasile Barbu spune că vina nu poate fi pusă pe un singur om.

“Ceea ce s-a făcut este o decizie cât se poate de criminală și acum dăm vina pe manager. Păi, managerul avea bani pentru materiale, dar de unde să le cumpere? Gândiți-vă cât amatorism a fost în această chestiune. Militarii de la Suceava spuneau că sunt răsfățați medicii.

Da, pentru că sunt cutume foarte multe, nu au fost întotdeauna decizii complete, au fost decizii stabilite parțial. Unora dacă le atragi atenția te cred absurd. Militarii care au preluat organziarea Spitalului au observat acest lucru. S-au lovit de rezistența medicilor, obișnuiți să lucreze într-un anumit fel”, a mai spus Barbu, în exclusivitate pentru FANATIK.

În aceste condiții, modul în care medicii militari gestionează situația de la Spitalul Județean Suceava este una corectă, întrucât în astfel de situații este extrem de importantă controlarea circuitelor.

Suceava se află în epicentrul epidemiei de coronavirus din România, în condițiile în care Spitalul Județean de aici este cel mai bine dotat din țară
Erorile care au dus la focarul de coronavirus din Suceava. Greșeala capitală care a făcut ca numărul de infecții să explodeze. Sursa foto: Hepta

Pasul trei: medicii din Suceava nu au fost instruiți corespunzător

“Au dreptate militarii, trebuie controlate foarte bine circuitele: al personalului, al materialelor, cel al vizitatorilor, sunt zone care nu are ce căuta un angajat dintr-o secție în alta”, este de părere președintele A.N.P.P.

În plus, dintre toate spitalele din țară, cel din Suceava era cel mai puțin probabil să se transforme într-un focar de infecție cu coronavirus, asta pentru că unitatea medicală dispune de un sistem de siguranță modern, cel mai bun ce acest fel din România.

“Spitalul Județean Suceava este dotat cu softuri speciale, cu sisteme de securizare, astfel că managerul putea supraveghea spitalul și nu permitea accesul oricui, oriunde.

Inclusiv personalul de curățenie intra într-un anumit interval, însoțit de asistenta șefă. Spitalul din Suceava este cel mai dotat ca mijloace de siguranță din țară”, a mai spus Vasile Barbu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Pasul patru: nu a existat protocol în caz de epidemie

Cu toate acestea, unitatea medicală a devenit într-un timp foarte scurt un focar COVID-19, iar la acest lucru a contribuit atât lipsa echipamentelor de protecție din prima fază a îmbolnăvirilor, cât și lipsa unor protocoale de intervenție în caz de epidemie.

“Cauza este faptul că spitalul a fost invadat de pacienți contaminați înainte de pregătirea personalului medical, fără să li se asigure echipamente de protecție. Nu managerul trebuia să asigure echipamentele, ci DSU. Trebuia să avem instrucțiuni, nu acum trebuia să facem protocoalele, trebuiau făcute cu ani în urmă, măcar de când a apărut Ebola”, a mai spus Barbu.

Nu în ultimul rând, vinovați de criza de la Suceava se fac și conducătorii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cărora le-a fost comunicat din timp faptul că la Suceava există probleme serioase legate de noul coronavirus.

“Domnul Vela și domnul Arafat nu au făcut ce trebuie, deși au fost rugați. Dacă recunosc problema se învinovățesc, iar Ministerul Sănătății a semnalat această problemă, doar că nu mai avea drept de decizie, pentru că decizia o ia acest comitet pentru situații speciale de urgență, format de fapt din trei oameni.

Nenorocirea este că aceste decizii nu sunt luate în consultare cu specialiștii reali”, este de părere președintele A.N.P.P.

Drept urmare, toți factorii amintiți mai sus au făcut posibil ca la Suceava să se ivească primul focar de coronavirus din țară, în ciuda faptului că în zonă nu se află nici cele mai mari aglomerări urbane din România, iar Spitalul Județean este cel mai modern din țară.

ADVERTISEMENT