News

Erorile făcute de Donald Trump, Boris Johnson sau Emmanuel Macron, în timpul pandemiei de coronavirus: de la negarea pericolului la strategii riscante de combatere a bolii

01.04.2020 | 14:51
Erorile facute de Donald Trump Boris Johnson sau Emmanuel Macron in timpul pandemiei de coronavirus de la negarea pericolului la strategii riscante de combatere a bolii
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 a expus în mod tragic limitele conducătorilor unor țări puternice ale lumii care fie au minimalizat pericolul, fie au adoptat strategii contestate de combatere a bolii. Deficiențelor din sistemele sanitare li s-au alăturat deciziile discutabile  ale autorităților.

Începutul pandemiei, ascuns de autorități

China comunistă a pierdut timp prețios în combaterea bolii încercând să-i reducă la tăcere pe cei care au semnalat-o în loc să ia măsuri din timp. Apariția uneri boli asemenătoare SARS a fost semnalată în decembrie de medicul oftalmolog Li Wenling care și-a avertizat colegii de breaslă asupra apariției bolii.  Imediat a fost căutat de poliție care l-a somat să înceteze cu răspândirea zvonurilor alarmiste și l-a forțat să semneze o declarație prin care își retracta spusele.

ADVERTISEMENT

”Cel puțin un medic, dar foarte probabil mai mulți, au semnalat din timp apariția virusului, însă în loc să ia măsuri, guvernul chinez a ascuns informații și a încercat să-i reducă la tăcere pe cei care avertizau, așa cum fac în general dictaturile”, spunea scriitorul Mario Varga Llosa, într-un  articol publicat la mijlocul acestei luni.

Chiar și după ce autoritățile și-au dat seama de primejdie, există dubii asupra exactității datelor oferite de Beijing referitoare la numărul celor infectați sau a morților. Deși boala pare să fi fost stăvilită în China, există semnale din regiunea Hubei, epicentrul pandemiei, că  autoritățile sunt atât de preocupate să-i anunțe sfârșitul încât sunt ignorate deliberat cazuri de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui articol de săptămâna trecută din Financial Times, medicii din Hubei susțin că multe cazuri nu  sunt raportate, iar pacienții asimptomatici nu sunt incluși în statisticile oficiale. Două asistente medicale din Wuhan au afirmat, sub protecția anonimatului, că sunt situații în care pacienții îndeplinesc criteriile pentru a fi declarați infectați, dar autoritățile ignoră acest lucru pentru a raporta cât mai puțin cazuri noi.

Trump: ”Virusul va dispărea miraculos”

Nici cel mai  puternic om al lumii, președintele SUA Donald Trump, nu pare să fi sesizat la timp pericolul. Pe 11 februarie, Donald Trump declara senin: ”În aprilie, când temperaturile cresc, virusul va dispărea miraculos (…) Se va rezolva cu bine. Avem doar 11 cazuri și toți se simt mai bine”. De atunci, Statele Unite a ajuns la 163.000 de cazuri, cel mai mare din lume, și peste 3.000 de morți.

ADVERTISEMENT

Trump a ignorat spusele oamenilor  de știință care au afirmat că nu există probe că virusul va dispărea de la sine odată cu creșterea temperaturilor, amintind că SARS a fost stăvilită nu pentru că s-a încălzit vremea, ci pentru că statele afectate au luat măsuri dure de carantinare.

O alt gravă eroare de comunicare a lui  Trump a fost la sfârșitul lunii februarie. ”E o gripă, este ca o gripă”, le-a spus președintele americanilor, ignorând pneumonia provocată de virus.

ADVERTISEMENT

Ruperea de realitate a lui Trump este arătată, potrivit Mercury News, și de afirmația din 26 februarie potrivit căreia numărul de bolnavi de COVID-19 ar fi fost în scădere. ”Mergem către o reducere consistentă în jos. Când ai 15 oameni bolnavi și în două zile numărul lor se va apropia de zero, asta înseamnă că am făcut o treabă destul de bună”, a spus președintele Statelor Unite.

Coronavirusul a tensionat și mai mult relația dintre SUA și China pentru că președintele american i-a ofensat pe chinezi referindu-se la coronavirus drept ”virusul Wuhan” sau ”virusul chinezesc”. Disputa terminologică a înveninat relația cu Beijingul într-o perioadă în care americanii  ar fi avut nevoie de expertiza pe care au acumulat-o chinezii în combaterea bolii.

Bolsonaro, scos din rețelele sociale

În Brazilia, s-a trecut de 4.600 de cazuri și 160 de morți, dar eforturile guvernatorilor locali și ai primarilor marilor orașe sunt sabotate chiar  de către președintele Jair Bolsonaro. Acesta a caracteriza  boala drept o simplă gripă și a contestat măsurile de carantină impuse la nivel local. Bolsonaro a ieșit pe străzi și a stat de vorbă cu oamenii spunându-le că ”Brazilia nu se poate opri” și a pus la îndoială măsurile care vizează distanța socială.

”Dacă vom continuna așa, rata șomajului va fi atât de mare că vom avea nevoie de ani  să rezolvăm problema”, a spus  președintele brazilian. Atitudinea lui  Bolsonaro a determinat rețelele de socializare să-i îndepărteze postările care contravin normelor legate de respectarea distanței sociale. Decizia a fost aplicat de Facebook, Twitter,  Instagram și YouTube.

”Imunitatea de turmă” nu a rezistat pandemiei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a adoptat  opinia unor experți guvernamentali care au spus că cea mai sigură cale de a limita efectele epidemiei este ca virusul să fie lăsat să se răspândească pentru crearea unei ”imunități de turmă” pentru majoritatea populației. Astfel, în timp ce mai toate țările europene impuseseră restricții de circulație, britanicii își vedeau de treburi ca și cum nimic nu s-ar întâmpla.

Abia la jumătatea acestei luni, a devenit evident pentru guvernul de la Londra că numărul de pneumonii ce ar fi provocat de COVID-19 ar duce la colapsuul sistemului medical britanic, dar nici atunci nu au fost impuse restricții, ci doar s-au făcut recomandări pentru populație. Recomandări ignorate de toată lumea, inclusiv de tatăl premierului, Stanley  Johnson (79 de ani) care a declarat, răspunzând unei întrebări: ”Bineînțeles că mă voi duce într-un pub dacă trebuie să merg într-un pub”.

O săptămână mai târziu, pe 23 martie, guvernul a impus restricțiile de circulație cerute de o mare parte a comunității științifice. Anterior, guvernul invocase ”oboseala comportamentală” ce ar face ca, în  cazul în care carantina este impusă prea devreme, oamenii să o încalce înainte ca epidemia să intre în declin. Acum în Regatul Unit sunt 22.000 de infectați, iar 1.400 de oameni au murit.

Și premierul Olandei, Mark Rutte, a urmat strategia ”imunizării de turmă” care ar avea avantajul că ar împiedica noi epidemii pe viitor pentru o mare parte a populației va fi fost deja expusă virusului. Confruntat cu faptul că nu  există o modalitate eficientă de a-i separa pe vârstnici și bolnavii cronici de restul populației, și Rutte a renunțat la această strategie, dar restricțiile din Olanda  rămân relativ lejere față de cele din statele europene.

Macron s-a ținut de alegeri

Nici președintele Franței, Emmanuel Macron, nu a probat un cap limpede de la începutul crizei. Primele măsuri de combatere a epidemiei fuseseră deja adoptate de la începutul acestei luni, dar a permis desfășurarea primului tur al alegerilor locale pe 15 martie. Adică cei care au mers la vot au intrat în aceleași încăperi, au atins ștampilele oferite de persoanele din secțiile de votare care au intrat în contact cu sute de oameni în ziua votului. A doua zi Macron a impus un nou set de restricții și a anunțat că suspendă desfășurarea turului II, însă răul fusese deja făcut. Până acum 3.000 de francezi au murit dintre cei 44.000 de infectați.

ADVERTISEMENT