News

STEAUA. Erou la Sevilla, erou la Revoluţie! “M-am speriat tare!”

Helmuth Duckadam posedă certificat de „luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”....
13.08.2016 | 13:30
STEAUA Erou la Sevilla erou la Revolutie Mam speriat tare
ADVERTISEMENT

Helmuth Duckadam posedă certificat de „luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

Helmuth Duckadam este, la 57 de ani, preşedintele de imagine al Stelei, dar, totodată, şi omul care a intrat în istorie, şi în Cartea Recordurilor!, datorită celor 4 lovituri de la 11 metri pe care le-a apărat în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla, în 1986, împotriva Barcelonei. Trei ani mai tîrziu, fostul mare portar avea să pună umărul la evenimentele sîngeroase din decembrie 1989. A ieşit în stradă la Arad şi a participat la proteste chiar înainte de fuga lui Nicolae Ceauşescu. FANATIK a aflat că Duckadam are certificat de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989. În decursul anilor, însă, meritele sale au fost contestate de unii şi de alţii, iar el spune că persoanele care nu cred cu adevărat în certificatul său o fac doar din răutate…

ADVERTISEMENT

„Cine nu crede, poate să verifice la Arad”

Contactat de FANATIK, Helmuth Duckadam s-a lăsat greu „prins” într-un dialog despre meritele sale de la Revoluţie, nu doreşte să mai intre cu nimeni în polemică. „Nu ştiu dacă trebuie să mai batem monedă asupra certificatului meu de revoluţionar, dar cine nu crede că l-am obţinut pe bune, poate să verifice la Arad. Numai eu ştiu prin ce-am trecut în acele zile şi doar eu ştiu ce mă aştepta dacă dictatura lui Ceauşescu nu cădea. Pe 16 decembrie ,România trăise evenimentele de la Timişoara, după care am ieşit în stradă şi la Arad. Pe 21-22 aflasem că Ceuşescu fugise şi am făcut un mare miting. Cînd ne-am întors acasă, am văzut la televizor că lui Ceauşescu încă nu i se întîmplase absolut nimic, era liber, nu se ştia unde se afla, aşa că m-am speriat foarte tare şi vă spun foarte sincer că mă aşteptam din oră în oră să fiu arestat ”, şi-a început Duckadam amintirile.

„M-am ocupat şi de ajutoarele care intrau în vamă”

După 25 decembrie, alături de un bun prieten, s-a ocupat de ajutoarele din străinătate: „După ce s-a lămurit cu Ceauşescu, timp de două luni, alături de un prieten de al meu, ne-am ocupat de ajutoarele care au intrat în ţară prin vămile de la Arad. Aveam grijă să le împărţim în mod egal oamenilor din ţară. Trimiteam ajutoare către Braşov, Constanţa, Craiova şi în alte oraşe. Nu prea vreau să mai discut despre aceste lucruri, deoarece iar o să iasă unii şi alţii şi să vorbească cu răutate despre ce am făcut eu la Revoluţia din 1989”.

ADVERTISEMENT

În 2012, avantajele i-au fostă tăiate!

Preşedintele de imagine al Stelei ne-a dezvăluit că de cîţiva ani nu a mai beneficiat de renta de revoluţionar, tăiată la începutul lui 2012 de Guvernul Boc. Renta pe care fostul portar al Stelei o primea la vremea respectivă era de 2.200 lei. Iar o lungă perioadă de timp, pînă cînd să ajungă la Steaua, suma respectivă era aproape principala sa sursă de venit. „În decursul anilor am beneficiat şi nu am beneficiat de facilităţile respective. Acum am înţeles că voi beneficia din nou, după ce unele facilităţi pe care le aveam cu cîţiva ani în urmă îmi fusese blocate. Dar vă repet pentru a treia oară: nu aş mai vrea să discut despre acest subiect deoarece ştiu că unii nu se uită prea bine la mine cînd vorbesc despre aceste lucruri. Eu mă bucur şi acum că am putut să ajut şi eu să se schimbe ceva în ţara asta. Cei mai în vîrstă ştiu cum se trăia în România în perioada dictaturii lui Ceauşescu. La vremea respectivă eu am făcut ce am considerat eu că este de făcut pentru binele ţării mele”.

„Bravo lui! A fost băiat deştept!”

Unul dinte foştii colegi de generaţie ai lui Duckadam, Ilie Bărbulescu, a comentat pentru FANATIK situaţia şi benefiicile pe care le-a avut fostul portar în calitate de revoluţionar: „Domnule, bravo lui! A fost băiat deştept. Oricum, după finala de la Sevilla, Helmuth nu a mai putut să se bucure prea mult timp de cariera de jucător din cauza acelei accidentări la umăr. Însă, dacă acum are certificat de revoluţionar, eu nu pot decît să mă bucur pentru el. Dacă omul a fost în stradă atunci, de ce să nu beneficieze de meritele respective? Eu ştiam, însă, că acum ceva timp se plîngea că i se cam tăiase din drepturi… Cei care îl comentează pe Duckadam de rău, că nu a luat pe bune acel carnet de revoluţionar, mai bine ar sta în banca lor. Nu ştiu ce au făcut ei pentru România, dar eu vă spun cu mîna pe inimă că Helmuth a făcut ceva pentru ţara asta, iar eu ştiu ce vorbesc”.

ADVERTISEMENT

Primeşte rentă viageră de la Academia Română

Helmuth Duckadam nu se bucură doar de facilităţile unui om care posedă certificat de revoluţionar. De 3 ani beneficiază din partea Academiei Române şi de o rentă viageră pentru meritele sportive în urma cîştigării Cupei Campionilor Europeni în 1986. Din păcate, însă, pentru foştii componeţi ai Stelei ʹ86, de renta respectivă mai beneficiază doar Mihail Majearu. Acelaşi Ilie Bărbulescu a comentat pentru FANATIK: „Asta e situaţia! Că am fost o familie sau nu am fost o familie toţi cei din Steaua ʹ86, acum chiar că nu mai contează. Am auzit că acea rentă a ajuns undeva pe la 2.700-3.000 lei pe lună. Duckadam a depus atunci dosarele pentru mai mulţi băieţi, dar nu ştiu cum naiba s-a făcut că din vreo 8 dosare au fost acceptate doar două, ale lui Duckadam şi ale lui Majearu. În rest, noi aştia care mai sîntem acum, am rămas cu buza umflată. Săracu’ Lucică Bălan, ce să mai spun? El a şi murit, n-a mai apucat să beneficeze şi el de banii ăia. Dacă îi era aprobat şi lui Lucică acel dosar, poate că acum avea bani să trăiasccă, dar asta este situaţia. Eu am mai fost în audienţă pe la unul şi pe la altul de la Bucureşti, am tot primit promisiuni că se rezolvă ba luna asta, ba peste două luni şi tot aşa am fost plimbat din birou în birou. Însă speranţa moare ultima şi nu ne-a mai rămas decît să aşteptăm. Ce-aţi mai vrea să fac?”.

Ce facilităţi are un revoluţionar conform Legii 341/2004 

1. Prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă pînă la data atribuirii.
2. Stabilirea chiriei la nivelul minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, dacă dispun de un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie.
3. Cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestăriservicii, cu o clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii.
4. Accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiilor locale, precum şi asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie.
5. Atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci.
6. Accesul gratuit al persoanelor prevăzute la lit. b) şi d) la tratamente şi medicamente în spitalele, policlinicile, bazele de tratament şi staţiunile balneoclimaterice ale instituţiilor statutului român. 7. Accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie.
8. Transportul urban gratuit cu mijloacele de transport în comun şi, anual, 12 călătorii gratuite pe calea ferată, la clasa I, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de călători; anual – 12 călătorii gratuite dus-întors pînă în localitatea reşedinţă de judeţ, cu mijloace de transport în comun, pentru persoanele care domiciliază în mediul rural. În limita celor 12 călătorii gratuite pot călători şi membrii familiei titularului. De aceste gratuităţi beneficiază şi însoţitorul pensionarului de invaliditate de gradul I sau al marelui mutilat.
9. Scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat sau atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzător standardelor internaţionale.
10. Pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege. 11. Scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune, pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

2.200 de lei era renta viageră lunară pe care o primea revoluţionarul Helmuth Duckadam înainte să-i fie sistată în 2012

„Domnule, bravo lui! A fost băiat deştept. Dacă omul a fost în stradă atunci, de ce să nu beneficieze de meritele respective?” (Ilie Bărbulescu)