News

Eroul de la Rutieră, înaintea SMURD. Bogdan, un tânăr polițist, a salvat de la moarte un copilaș de trei ani

A devenit eroul orașului. Un copilaș de trei ani, salvat de la moarte de Bogdan, un tânăr polițist de la brigada Rutieră
13.05.2023 | 17:06
Eroul de la Rutiera inaintea SMURD Bogdan un tanar politist a salvat de la moarte un copilas de trei ani
Bogdan, tânărul polițist de numai 22 de ani, a fost evidențiat de Ministerul Afacerilor Interne pentru fapta sa / Foto: Facebook, MAI
ADVERTISEMENT

Un copil de numai trei ani trăiește datorită curajului unui tânăr polițist din Cugir (județul Alba) care i-a salvat viața. Din fericire, adresa copilului se afla chiar lângă secția de poliție iar bărbatul în uniformă a ajuns înaintea echipajului SMURD trimis în ajutor. Tânărul polițist de la brigada rutieră a devenit eroul orașului.

Intervenție chiar lângă sediul poliției

Acțiunea curajoasă a tânărului polițist, în vârstă de numai 22 de ani, a fost evidențiată pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne. ”Datorită lui un copil de trei ani TRĂIEȘTE! El este Bogdan, are 22 de ani și este polițist în Cugir”, a postat poliția. Tânărul polițist de la brigada rutieră din Cugir (județul Alba) a devenit eroul orașului, după ce a salvat un copil de numai trei ani care se afla în stare de inconștiență.

ADVERTISEMENT

Bogdan se afla, joi, la terminarea programului, moment în care a primit un apel pentru un caz de urgență. ”Aseară se pregătea să termine programul, când a fost anunțat să se deplaseze urgent la un caz.Un copil de trei anișori era în stare de inconștiență și nu mai respira”, scrie MAI.

A fost alertat un echipaj SMURD dar locuința copilului se afla foarte aproape de sediul poliției, așa că Bogdan s-a deplasat în grabă. ”Echipajul SMURD este pe drum, dar adresa e chiar lângă sediul vostru. Mergi repede și vezi despre ce e vorba, l-a anunțat colegul de la dispecerat. Bogdan știa foarte bine adresa, era la doar câteva zeci de metri de locul unde se afla, astfel că a ajuns în câteva momente. În acel apartament, a văzut doi părinți disperați și un copilaș inert”.

ADVERTISEMENT

”Hai, zi ceva! Scoate un sunet, te rog!”

Drama părinților și curajul tânărului polițist este relatată în amănunt. Copilul era inert și nu mai respira, în timp ce mama sa, disperată,  nu știa ce să facă. ”Nu mai respiră, a spus mama cu un glas stins și printre lacrimi.
Dați-mi copilul, i-a răspuns Bogdan întinzând brațele după micuț”. Tânărul polițist a aplicat apoi manevrele pe care le-a învățat în cadrul cursurilor de acordare a primului ajutor.

”Cu mare grijă, l-a așezat într-o poziție de siguranță și și-a folosit cunoștințele deținute în domeniul acordării primului ajutor. După câteva clipe, copilul a dat primele semne de viață. Hai, zi ceva! Scoate un sunet, te rog! îi șoptea mereu Bogdan”. Eforturile și stăpânirea de sine ale lui Bogdan au dat în cele din urmă rezultate, la scurt timp copilul recăpătându-și semnele vitale.

ADVERTISEMENT

„Acest copil trăiește datorită ție”

”Câteva secunde a mai durat și micuțul a început să plângă și să întindă mâinile către mama sa care era alături. Era un semn extraordinar, că cel mic va fi bine! Trăiește, a strigat aceasta exact în momentul când în încăpere au intrat cei de la SMURD”.

La sosirea echipajului SMURD, copilul era deja stabilizat și a fost transportat a spital. ”Imediat și-au dat seama despre ce a fost vorba și, în momentul când au preluat copilul stabilizat pentru a-l duce la spital, unul dintre aceștia s-a întors către Bogdan: :I-ai salvat viața! Felicitări, ai făcut o treabă excelentă! Acest copil trăiește datorită ție!”.

ADVERTISEMENT

România, pe ultimul loc în Europa la cunoștințe de prim ajutor

Medicii subliniază și cu această ocazie importanța deținerii de cunoștințe privind acordarea primului ajutor, cunoștințe care deseori pot face diferența între viață și moarte. Inclusiv în situația copilului salvat de polițist, a cărui mama, pusă în fața unei situații de urgență s-a speriat, firește, și nu a reacționat. Medicii insistă ca în cadrul cursurilor din școli să se facă pregătire pentru acordarea primului ajutor.

În școlile din România, comparativ cu alte state europene, foarte puțini elevi știu cum să acorde primul ajutor. ”Din cei 1.7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prim-ajutor”, potrivit datelor programului ”România în siguranță”. De altfel, țara noastră este pe ultimul loc în Europa ca număr de persoane care știu să aplice manevrele de acordare a primului ajutor. Potrivit unei statistici realizate de sursa citată, 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

ADVERTISEMENT