ADVERTISEMENT
News

Eroul din Belarus! Un șofer de taxi a sărit în ajutorul unui protestatar fugărit de poliție Video

Autor: Bogdan Solomon | 25.09.2020 | 12:11
Eroul din Belarus! Un șofer de taxi a sărit în ajutorul unui protestatar fugărit de poliție Video
Un taximetrist a sărit în ajutorul protestatarului fugărit de polițiști. Sursa foto: Captură video

Mii de oameni continuă să protesteze în centrul Minskului împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko și deciziei de învestire a acestuia pentru un nou mandat de președinte al Belarusului. În timpul celor mai recente mișcări de acest gen s-a remarcat gestul unui șofer de taxi care a luat parte fără voia lui la o scenă demnă de cele mai bune filme de acțiune ale Hollywood-ului.

ADVERTISEMENT

Bărbatul este surprins de reporterul Euroradio în timp ce sare în ajutorul unui manifestant urmărit de mai mulți membri ai forțelor de securitate. În imagini se poate observa cum acesta se adăpostește în autoturismul care aștepta la semafor.

Fără să stea prea mult pe gânduri, taximetristul trece pe cealaltă bandă și se îndepărtează cu viteză alături de „pasagerul” său, în ciuda gesturilor furioase ale oamenilor legii. „Evadarea” a avut loc miercuri seară, într-un cartier rezidenţial din Minsk.

ADVERTISEMENT

Scene desprinse din filmele de acțiune în Belarus. Un taximetrist a sărit în ajutorul protestatarului fugărit de poliție

Deși mii de oameni au ieșit în stradă pentru a  contesta inaugurarea frauduloasă a noului său mandat, Lukașenko nu pare deloc impresionat de reacția poporului. Ba chiar a depus miercuri jurământul și s-a instalat confortabil în fruntea statului pentru următorii cinci ani.

Noi nu te-am ales!”, „Nu ţi-ai început mandatul, pur şi simplu ai devenit senil!” sau „Dacă ai 80%, de ce ţi-e frică de noi?”, sunt doar câteva dintre mesajele manifestanților care agitau pancarte purtând coroane pe cap, aluzie la depunerea jurământului.

ADVERTISEMENT

Nici SUA nu îl recunoaște pe Lukașenko drept președinte „legitim ales”

Statele Unite refuză să îl recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept președintele legitim ales al Belarusului. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat american, la scurt timp după ce liderul de la Minsk a depus jurământul, în secret, pentru cel de-al şaselea mandat.

Alegerile de la 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. Rezultatele anunţate au fost fraudate şi nu conferă nicio legitimitate”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Washingtonul a lansat un apel la „dialog naţional” care să le permită belaruşilor „să se bucure de dreptul lor de a-şi alege conducătorii prin alegeri libere şi corecte şi sub monitorizare internaţională”.

Eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept şi încetarea represiunii împotriva cetăţenilor care manifestează paşnic trebuie să fie „o primă etapă” spre un dialog naţional sincer, se mai arată în informarea transmisă de Departamentul de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!