Fotbal intern

Eroul gorjenilor: “Dacă mai slăbesc, leşin pe teren!”

“Eric de Oliveira Pereira”. Este răspunsul profesorului Cristi Pustai, la prima întrebare a jurnaliştilor din Israel, la conferinţa de presă de după returul cu Hapoel: “Who is Pereira?...
09.08.2013 | 10:30
Eroul gorjenilor Daca mai slabesc lesin pe teren

Eric de Oliveira Pereira”. Este răspunsul profesorului Cristi Pustai, la prima întrebare a jurnaliştilor din Israel, la conferinţa de presă de după returul cu Hapoel: “Who is Pereira? Number 24?” Ei nu îl ştiau. Pînă în seara zilei de 8 august, cînd le-a rămas bine întipărit în minte atît lor, cît şi celor 8000 de fani care l-au aplaudat la scenă deschisă, la finalul jocului. La 3 ore după ultimul fluier, Eric se aşează pe unul din locurile din spate ale charterului care duce Pandurii spre casă. E chemat în faţă, însă refuză: N-am mers la business class decît o singură data în viaţa mea, cînd am venit prima oară în România, acum 6 ani şi atunci pentru că s-au tras la sorţi locurile. Eram cu nişte blugi şi un tricou pe mine, între doi bogaţi. M-am simţit aiurea, locul meu nu e acolo”.

Se aşează pe scaunul de la geam, priveşte preţ de cîteva secunde şi şopteşte ca pentru sine: Încă nu îmi vine să cred că am învins. E un miracol!”.  Meciul s-a încheiat de ore bune, dar fiecare fază e revăzută prin ochii săi. Priveşte rezumatul partidei pe smartphone-ul personal şi totuşi e nemulţumit de exteriorul din finalul meciului, care s-a dus la doar cîţiva milimetri de bară: “Cît de aproape a trecut!“

“Am dat un gol de gras ce sînt, nu?”

Primul său gol în cupele europene îl bucură, dar are şi motivele sale de amărăciune. Nu o spune apăsat, pare că mai mult se alintă, doar e seara lui de glorie: Am dat gol, de gras ce sînt, nu?”. E gluma celui care mîngîie mingea ca nimeni altul în România şi care a înnodat picioarele fundaşilor adverşi într-un meci disputat într-o atmosferă fierbinte şi pe teren şi în tribune. Motivul? Dojeneala părintească a profesorului Pustai chiar şi după acest meci, în conferinţa de presă: “Eric e un jucător foarte bun, dar care poate fi şi mai bun de atît dacă mai dă jos un kilogram”

Să mai dau jos un kilogram? Păi o să ajung să leşin pe teren, în ritmul ăsta, e răspunsul, cu zîmbetul pe buze, al brazilianului. Se “răzbună” pe preşedintele Pîrvulescu, cu un microfon al unei televiziuni în mînă:  “Domn’ President, mie nu îmi place mămăliga! Mie îmi place caşcavalul! Şi nu pane!“, reacţie care stîrneşte zîmbete largi din partea colegilor de echipă, care subscriu “gusturilor” sale! Financiare, evident!

 Hapoel l-a vrut în 2011

El este Eric, acest one-man show al Pandurilor, din teren şi din afara lui. Responsabilul cu pasa decisivă şi pilula antidepresivă din echipa lui Pustai. Şi, nu în ultimul rînd, brazilianul care consideră România “acasă“. “Ţara asta mi-a dat o soţie minunată, un copil pe care îl iubesc enorm şi un trai decent.“  E mărturisirea sinceră a celui care, în urmă cu doi ani, primise o ofertă chiar de la Hapoel Tel Aviv: Mi-au cerut să nu joc în Europa League cu Gaz Metan. Urma să devin liber, însă nu am putut să îmi las colegii singuri şi am jucat contra finlandezilor de la Kuopio. Şi pentru asta, Hapoel nu m-a mai vrut”.

Probabil, pînă în seara asta, în care Eric a fost numărul  1 pe “Bloomfield Stadium” şi regretele şefilor de la Hapoel au atins cote înalte. Chiar şi la ora la care Eric de România a adormit, în drum spre “acasă”, cu gîndul la următoarea minune, poate chiar din play-off-ul Europa League.

Tags: