News

Escrocheria care face ravagii pe Facebook în această perioadă. Ce trebuie să faci ca să nu iei țeapă

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în mediul online. Aceasta este asemănătoare cu cea în care oamenii erau îndemnați să-și ofere datele personale în contextul în care li se promiteau câștiguri uriașe pe burse
13.08.2024 | 22:02
Escrocheria care face ravagii pe Facebook in aceasta perioada Ce trebuie sa faci ca sa nu iei teapa
O nouă escrocherie ia amploare pe Facebook. Țeapa Casa Verde. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, multe escrocherii au ieșit la iveală pe rețelele de socializare. În căutarea unei metode de a face bani mulți într-un timp foarte scurt, utilizatorii au căzut în plasa răufăcătorilor și au făcut greșeala de a oferi date personale care i-a lăsat doar cu o mare gaură în portofel.

Care este țeapa momentului

De data aceasta, escrocii au găsit o nouă modalitate prin care pot păcăli oamenii. Aceștia se folosesc de programul Casa Verde 2024. Albert Soare, fondator Kilowat și instalator autorizat ANR, susține că oamenii riscă să ofere o sumă de bani pentru a primi nimic în schimb, chiar daca li se promit multe.

ADVERTISEMENT

„Este o practică discutabilă a unor instalatorii de a le transmite oamenilor impresia ca pot face preînscrieri în program. Unii chiar percep anumite taxe pentru serviciile lor, dar oamenii trebuie să știe ca este o practica absolut incorectă. Nu există înscrieri în avans! Noi, instalatorii, putem oferi asistență, îndrumare și informații utile oamenilor cu speranța că, ulterior, aceștia ne vor alege pe noi ca instalatori, astfel încât ei să scape de grija facturilor la energie prin instalarea unui sistem fotovoltaic de calitate, adică funcțional, fără risc de incendiu.

Oamenii riscă să plătească practic pentru nimic sau să creadă ca sunt obligați să accepte oferta celor care i-au ajutat, dar nu este cazul! Fiecare este liber legal să aleagă ce oferta dorește de la orice instalator după ce obține finanțarea indiferent de ce relație a făcut un instalator pentru el înainte! Oamenii nu ar trebui să transmită datele personale nimănui să îi înscrie”, a declarat acesta pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialistul susține că acest program, Casa Verde, este bine organizat, iar instalările se fac în maximum 12 luni. Oamenii care cred ceea ce văd pe Facebook riscă să fie păcăliți cu panouri solare și accesorii de instalare de la instalatori neautorizați.

„Alte situații în care oamenii sunt păcăliți sunt acelea în care cumpără panouri solare și accesorii de instalare de la instalatori fără autorizație ANRE, care vând pe Facebook sau printr-o metodă neoficială, desigur la prețuri nerealiste, mult sub piață. Aici e vorba de echipamente slab calitate, care se pot topi și provoca incendii.

ADVERTISEMENT

Îi sfătuiesc pe românii dornici să se înscriere în programul Casa Verde pentru a scăpa de grija facturilor la energie să înțeleagă bine ce drepturi au și ce poate face un instalator pentru ei și ce nu. Oamenii se înscriu singuri, instalatorii nu pot interveni în niciun mod oficial în proces până când aceștia nu obțin finanțarea. Abia după aceea, oamenii pot alege instalatorul în funcție de oferta pe care o consideră cea mai avantajoasă. Orice ban plătit înainte de a obține finanțarea AFM este un abuz”, a adăugat Albert Soare pentru sursa citată.

Mai mult de atât, programul Casa Verde Fotovoltaice nu a fost lansat încă, iar înscrierile s-ar demara la finalul acestei luni, conform președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu.

ADVERTISEMENT

Administrația Fondului pentru Mediu va lansa prima sesiune pentru programul Casa Verde Fotovoltaice la sfârșitul lunii august, chiar începutul lunii septembrie, așa cum a anunțat Neculaescu.

ADVERTISEMENT