News

Escrocherie on-line, în numele ANAF. Ce e-mail au primit unii români

Zeci de e-mailuri false au fost trimise în numele ANAF, prin care unii români erau anunțați că au datorii la Fisc. Unii oameni au sunat la ANAF, în timp ce alții au realizat că este o tentativă de fraudă.
29.06.2022 | 12:35
Escrocherie online in numele ANAF Ce email au primit unii romani
Românii, ținta unei fraude în numele ANAF. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii în securitate cibernetică și-au dat seama că cei care descarcă somația ANAF își virusează automat telefonul sau laptopul.

Escrocherie în numele ANAF

Potrivit Digi 24, e-mailul părea trimis de ANAF, respectând în mare parte tiparul documentelor emise de obicei de această instituție. În prima parte a mesajului, românii erau anunțați că au facturi restante și sunt rugați să își plătească datoriile.

ADVERTISEMENT

Ulterior, oamenii sunt rugați să descarce un document care, în realitate, este un virus care infectează dispozitivul de pe care a fost accesat. Vigilenți, unii au sunat la ANAF pentru a verifica despre ce datorii e vorba.

“Au fost câteva persoane care au sunat la acel număr care este de la ANAF, bine au făcut pentru că li s-a spus că este un e-mail fals. Noi niciodată nu trimitem pe e-mail se folosește spațiul privat virtual care este principala interfață de comunicare cu contribuabilii, dacă intră în executare silită de primesc somațiile”, a explicat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

ADVERTISEMENT
DNSC
E-mail fals în numele ANAF

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că există o creștere vizibilă a utilizării malwareului Loki Bot, prin intermediul e-mailului. Hackerii folosesc acest software de tip malware pentru a speria oamenii, în numele ANAF și pentru a le virusa telefoanele sau laptopurile.

Hackerii se folosesc și de imaginea unor alte instituții credibile și îi fac pe oameni să cadă îl capcană, în special pe cei mai puțin vigilenți.

ADVERTISEMENT

”În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au ‘plăţi restante fiscale’, iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze ‘factura fiscală ataşată’. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot”, au transmis specialiștii.

Prevenția este cea mai importantă în acest caz, potrivit experților DNSC.De fiecare dată când primiţi un mesaj nesolicitat, trebuie să fiţi atenţi şi să verificaţi sursa mesajului primit. În acest caz, dacă se accesau informaţiile din header-ul mail-ului, se putea observa că mesajul a fost transmis de pe domeniul newtargets24.online şi nu de pe anaf.ro. Mai departe, dacă utilizatorul era atent la textul mesajului, observa că este cel mai probabil tradus automatizat în română dintr-o limbă străină, deoarece există greşeli clare de exprimare care pot fi identificate imediat”, au adăugat experții.

ADVERTISEMENT
Tags: