News

Sondajul care prefigurează eșecul campaniei de vaccinare a copiilor sub 11 ani. Cât de mulți români resping imunizarea celor mici

Campania de imunizare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani se anunță a fi un eșec similar precum campaniile aflate deja în desfășurare la nivel național.
07.12.2021 | 17:50
Sondajul care prefigureaza esecul campaniei de vaccinare a copiilor sub 11 ani Cat de multi romani resping imunizarea celor mici
Majoritatea părinților români nu vor să își vaccineze copiii. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

La aproape două luni după un sondaj efectuat în rândul părinților cu privire la atitudinile față de vaccinare, IRES revine cu un nou sondaj de opinie care ia în calcul atât părinții copiilor vaccinabili, cât și pe cei ai copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Școala în România a devenit mai degrabă un haos, deopotrivă pentru copii, pentru părinți, dar și pentru profesori. Schimbări cu privire la învățământul din țară au avut loc constant de la începutul pandemiei și până în prezent, cu consecințe nu neapărat pozitive pentru tineri. Școala online a rămas un vis frumos pentru unii elevi, mulți neavând posibilitatea de a urma cursurile astfel.

ADVERTISEMENT

Având în vedere schimbările constante din sistemul educațional, transformate într-un adevărat ”du-te-vino” care bulversează pe toată lumea, IRES a dorit să afle care mai sunt opiniile românilor cu privire la vaccinarea în rândul copiilor.

Majoritatea românilor (57%) nu sunt îngrijorați de revenirea copiilor alături de colegi, la școală, în vreme ce aproximativ 4 din 10 cetățeni se tem de acest moment. Mai temători sunt părinții copiilor de până la 11 ani.

ADVERTISEMENT

În mare parte, copiii au rămas acasă în ultima vreme din cauză că personalul didactic nu s-a vaccinat în proporție suficientă pentru începerea cursurilor în format fizic. Cam în două din zece cazuri, a fost vorba de numărul mare de cazuri existente fie în clasă, fie în școală sau grădiniță.

De ce (încă) se tem românii de vaccinuri

Părinții români nu sunt prea îngrijorați de faptul că profesorii sau educatorii de la clasă ar putea fi nevaccinați. Jumătate dintre români aleg astfel de răspunsuri, în vreme ce doar 3 din 10 se tem de această situație. În cazul a 18% dintre respondenți, personalul este complet vaccinat.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea în rândul copiilor de 12 – 18 ani nu prea pare a fi un succes, cel puțin luând în calcul percepțiile părinților asupra colegilor de clasă ai odraslelor. Doar 6% răspund că mulți colegi ai copiilor sunt vaccinați și doar 1% au afirmat că toți colegii sunt vaccinați. Cam 3 din 10 părinți, însă, habar nu au ce se întâmplă în clasă.

Aceiași părinți ai tinerilor adolescenți mărturisesc că nu și-au vaccinat copiii. Doar doi din zece i-au imunizat pe cei mici, majoritatea pentru a proteja sănătatea acestora sau a familiei. La polul opus, românii care nu și-au vaccinat copiii se tem de reacții adverse, nu au încredere în vaccin sau s-au lovit de refuzul copilului. 2% dintre respondenți nu cred în virus sau în gravitatea bolii.

ADVERTISEMENT

În cazul minorității părinților ce i-au vaccinat pe adolescenți, majoritatea au luat decizia de comun acord cu copiii – 6 din 10 părinți au avut o astfel de discuție cu cei mici.

În cazul copiilor mai mici, răspunsurile sunt împărțite. Jumătate dintre părinți au discutat cu copiii despre vaccinare, restul nu. Pe de altă parte, opt din zece părinți au aflat că va începe vaccinarea minorilor de sub 12 ani în România. Patru din 10 părinți declară că nu vor ține cont de opinia copilului în privința deciziei de vaccinare.

Marea majoritate a părinților nu vor să-și vaccineze copiii de 5 – 11 ani

Mai îngrijorător este faptul că opt din zece părinți nu vor să își imunizeze copilul de sub 11 ani. Din nou, tot din cauza temerilor de reacții adverse sau din cauza lipsei de încredere în vaccin.

Sondajul IRES a dorit să afle și atitudinile cu privire la testarea copiilor în școli și grădinițe. În general, 7 din 10 părinți sunt de acord ca personalul specializat să îi poată testa pe cei mici. Situația se schimbă însă dacă testarea s-ar face de cadrele didactice. Doar 3 din 10 părinți mai sunt de acord cu asta. Pe de altă parte, mai bine de 6 din 10 români sunt de acord să își testeze acasă copilul.

Majoritatea părinților chestionați vor ”ce e mai bun” din toate. Astfel, 6 din 10 români nu vor nici să își testeze copilul, dar vor ca acesta să ia parte la cursuri în format fizic.

Dacă unele răspunsuri din sondaj te miră, trebuie să iei în calcul că 52% dintre respondenți susțin că nu s-au vaccinat. 8 din 10 părinți nevaccinați susțin că nu există nimeni sau nimic care i-ar putea convinge să o facă.

Așadar, situația nu este foarte diferită de acum aproape două luni de zile, când a fost realizat un sondaj anterior. Se prefigurează, astfel, un eșec al campaniei de vaccinare în cazul copiilor de 5 – 11 ani. Asta reflectă, totuși, ”succesul” pe care l-au avut până acum campaniile de imunizare pentru adulți și pentru adolescenți.

Rezultatele complete ale sondajului IRES pot fi consultate aici.

ADVERTISEMENT
Tags: