News

Eșec total al campaniei de vaccinare. România, pe penultimul loc în UE, Bulgaria se pregătește să ne depășească

România și Bulgaria se regăsesc iarăși la coada clasamentelor europene, de data aceasta la procentajul populației vaccinate.
16.07.2021 | 18:49
Esec total al campaniei de vaccinare Romania pe penultimul loc in UE Bulgaria se pregateste sa ne depaseasca
ADVERTISEMENT

Deși România a început în forță campania de vaccinare, la sfârșitul lunii decembrie 2020, treptat ritmul imunizării populației a scăzut astfel că toate statele Uniunii Europene care începuseră mai greoi au trecut pe lângă noi, unele depășindu-ne chiar cu mult în ce privește procentajul populației imunizate.

Pe principiul „să moară capra vecinului”, singura satisfacție care ne-a rămas, una meschină însă, este că stăm ceva mai bine decât vecina de la sud de Dunăre, Bulgaria. Însă nici măcar de penultimul loc nu suntem siguri întrucât bulgarii au vaccinat, în ultima săptămână, într-un ritm de patru ori mai alert decât autoritățile sanitare din România.

ADVERTISEMENT

Situația de la noi este atât de gravă încât comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a venit în România să încurajeze autoritățile să facă eforturi suplimentare pentru sporirea numărului celor vaccinați.

România, pe penultimul loc la ponderea persoanelor imunizate

Încă din primăvară existau indicii certe că ritmul campaniei de vaccinare de la noi încetinește, însă autoritățile de la București mai puteau invoca încă faptul că aveam o proporție a populației complet imunizate care ne clasa în primele 10 locuri. Acum însă, datele oficiale sintetizate de site-ul Our World in Data indică fără niciun dubiu că și la acest indicator situația a devenit dezastruoasă fiind penultimii în Europa, cu un procentaj al populației complet imunizate de numai 24,5%, depășind doar Bulgaria care are 12,5%.

ADVERTISEMENT

Pe primele locuri se află Malta (țară în care nu se mai poate intra decât cu certificat de vaccinare) – 80,4%, urmată de Ungaria – 54,5%, Spania – 49,1%, Cipru – 47,4% și Belgia – 45,7%.

Situația este cu atât mai gravă cu cât România  nici nu mai are cum să crească foarte mult acest procentaj întrucât diferența dintre numărul persoanelor care au primit cel puțin o doză de vaccin și cel al persoanelor complet imunizate este cea mai mică dintre întreaga Uniune Europeană.

ADVERTISEMENT

Centre de vaccinare pustii

Dacă analizăm cele două grafice de mai sus împreună, rezultă că în România la centrele de vaccinare nu mai vine aproape nimeni să primească prima doză. Practic, în aceste centre bate vântul iar țara noastră s-ar putea lăuda cu recordul trist că va termina prima campania de vaccinare pentru că i-a vaccinat pe toți cei dispuși să se vaccineze, care sunt abia un sfert din totalul populației.

Din această perspectivă, este relevantă situația Finlandei. La procentajul populației complet imunizate este cu puțin peste România, pe antepenultimul loc, cu 25,8%. Însă în ce privește ponderea populației care a primit cel puțin o doză, adică cea care implicit urmează să o primească și rapelul în perioada următoare, Finlanda se află pe locul pe locul 5 în UE, cu 63,5%.

ADVERTISEMENT

Diferența este de aproape 40%, procentaj care reprezintă  potențialul de creștere a ponderii populației vaccinate. În cazul României, diferența dintre cei complet imunizați și cei care au primit cel puțin o doză de vaccin este de numai 0,2%.

Bulgaria ne poate ajunge din urmă

Până și cazul Bulgariei, țara cu cea mică rată a imunizării complete, diferența dintre indicatorii de mai  sus este de 2,3%, ceea ce înseamnă că în țara vecină încă există un potențial de creștere. Astfel România ar putea sfârși pe ultimul loc în UE fiind depășită chiar și de către Bulgaria, chiar dacă actualmente procentajul populației complet imunizate din România este de aproape două ori mai mare, 24,5% față de 12,5%.

Pe lângă faptul că mai mulți bulgari decât români urmează să-și facă rapelul în perioada următoare, în România ritmul vaccinării din ultimele șapte zile a fost de peste patru ori mai mic decât în Bulgaria. În ultimele șapte zile, numărul dozelor administrate în Bulgaria a fost de 0,13 la suta de locuitori, pe când în țara noastră a fost de 0,3 la suta locuitori, după cum se vede în graficul de mai jos. Portugalia, țara europeană cu cel mai accelerat ritm al vaccinării din ultima săptămână, a administrat de 44 de ori mai multe doze la suta de locuitori decât România.

Avertisment disperat de la Comisia Europeană

În aceste condiții nu  surprinde vizita făcută în România de către comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides care a venit în țara noastră să adreseze un apel populației să se vaccineze și să încurajeze guvernul de la București să nu renunța la încercările de a-i convinge pe români asupra avantajelor vaccinării.

Suntem conştienţi şi vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp. Aşadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze”, a declarat Kyriakides, în timpul vizitei făcute la un centru de vaccinare dintr-o comună din Dâmbovița.

Ea a evocat faptul că varianta Delta a dus la o creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 la nivel european în ultimele două săptămâni, creștere care survine în pofida temperaturilor ridicate care, cel puțin teoretic, ar trebui să îngreuneze transmiterea bolii.

ADVERTISEMENT