News

Eșecul campaniei de vaccinare din România, în presa străină: „Mâna Kremlinului, vizibilă în ostilitatea față de vaccin”

Eșecul campaniei de vaccinare contra Covid din România este din nou prezent în presa străină, care realizează reportaje în spitale și morgi din țară.
15.12.2021 | 16:07
Esecul campaniei de vaccinare din Romania in presa straina Mana Kremlinului vizibila in ostilitatea fata de vaccin
ADVERTISEMENT

Publicații precum Al Jazeera, CNN, Politico sau The Independent relatează despre supraaglomerarea spitalelor, epuizarea personalului medical, dezinformare și influența Kremlinului, temerile față de valul cinci, antivacciniști și, nelipsita deja, Diana Șoșoacă.

Tot pe fondul temerilor iscate de procentul redus de vaccinare din țara noastră, Comisia Europeană (CE) a demarat o campanie de comunicare în România care va dura șapte săptămâni.

ADVERTISEMENT

Al Jazeera: Cu doar o mică parte a populației vaccinată, în România cresc temerile față de al cincilea val al pandemiei

Pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului a măturat România în octombrie și noiembrie, țara est-europeană a fost lovită de cel mai grav vârf al infecțiilor cu Covid de la începutul pandemiei, scrie publicația.

În octombrie, au fost înregistrate peste 400.000 de teste Covid pozitive – aproape un sfert din total – precum și cea mai mare rată de deces din lume pe cap de locuitor, cu 10.700 de oameni decedați.

ADVERTISEMENT

Numărul de cazuri a scăzut recent la mai puțin de 1.000 zilnic, comparativ cu peste 15.000 la începutul lunii noiembrie.

Dar pentru profesioniștii medicali epuizați emoțional și fizic, există puțin timp pentru recuperare.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este doar o pauză”, a declarat pentru Al Jazeera medicul de urgență Silvia Nica, în vârstă de 54 de ani, de la Spitalul Universitar București. „Încercăm să ne deconectăm de frică și să uităm lucrurile pe care le-am văzut. De asemenea, ne asigurăm că avem toate echipamentele și lucrurile de care avem nevoie, astfel încât să nu fim luați prin surprindere.”

La începutul acestei luni, România a înregistrat primele două cazuri cu noua variantă Omicron, despre care se crede că este mai contagioasă decât tulpinile anterioare ale virusului și are capacitatea de a se sustrage imunității de la infecțiile anterioare.

ADVERTISEMENT

Spitalul din București se pregătește pentru un al cincilea val de proporție necunoscută.

În timp ce unii sugerează că restricții mai stricte ar contribui la limitarea răspândirii virusului, în special în perioada Crăciunului, când oamenii sărbătoresc cu familia și prietenii, România a anunțat săptămâna trecută că își relaxează restricțiile actuale, inclusiv eliminarea carantinei de noapte.

Cu toate acestea, țara are a doua cea mai proastă rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu puțin sub 39%.

Scepticismul privind vaccinurile și negarea Covid sunt larg răspândite și alimentate de dezinformare, politicieni naționaliști și influenta Biserică Ortodoxă Română, spun analiștii și experții.

Pentru medici și asistente, să facă față poverii celui de-al patrulea val a fost mai greu, având în vedere că majoritatea deceselor ar fi putut fi prevenite.

„Am avut un pacient nevaccinat care avea 26 de ani”, a spus Mary, 33 de ani, o asistentă de primă linie. Ea nu a vrut să-și dea numele de familie din cauza fricii de a deveni o țintă pentru militanții anti-vaccin.

„Am făcut tot ce am putut, dar el a murit. Impactul a ceva de genul acesta este foarte mare; când cineva moare în brațele tale fără familia lui.

Simt atât de multă durere pentru ei, nu poți face nimic pentru a-i ajuta și nimeni nu-i poate vizita pentru a-i ține de mână.

Oamenii trebuie să știe că acest lucru este real, că virusul există și că trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a se proteja.”

În multe cazuri, familiile pacienților care au murit din cauza virusului continuă să refuze vaccinarea și încă nu cred că Covid este cauza reală.

Unul dintre motivele pentru o rată atât de mare a mortalității, spun ei, este că pacienții refuză să accepte că au virusul și încearcă să se trateze acasă cu paracetamol sau medicamente antigripale fără prescripție medicală.

„Dar când lucrurile devin foartegrave, ei se răzgândesc și spun: ‘Te rog, ajută-mă’ ”, a povestit Mary.

Studenții mediciniști voluntari la spital au relatat pentru Al Jazeera că au întâlnit oameni care cred că filmările din ATI Covid sunt pline de actori plătiți care se prefac a fi pacienți intubați.

În morgă, frigiderele sunt marcate cu un „+” pentru cei care au fost testați pozitiv.

Chiar dacă rata zilnică de deces a scăzut, există puțin spațiu pentru victimele bolii, iar sacii cu cadavre sunt înșirați pe tărgile de transport.

Spitalul Universitar de Urgență din București – care tratează doar adulți – a pierdut cel mai tânăr pacient Covid la jumătatea lunii noiembrie. Avea 19 ani.

„Fiul meu are aceeași vârstă. Chiar semăna cu fiul meu”, a spus George Imre, 50 de ani, care lucrează la morgă, cu ochii plini de lacrimi.

„Când mama lui a venit să-l ia acasă, plângea în genunchi. Această imagine mă bântuie. Chiar dacă ești foarte puternic, rămâne cu tine.”

Sistemul de sănătate al României a fost în mod constant clasat pe locul cel mai prost din UE, iar criticii spun că guvernul a făcut puține eforturi pentru a reduce presiunea asupra spitalelor deja suprasolicitate și subfinanțate prin combaterea scepticismului la vaccin.

În București, sunt frecvente proteste ale persoanelor care ezită în privința vaccinurilor și dezinformările despre vaccinuri circulă pe scară largă online, în special pe Facebook.

Nica, medicul de la urgențe, a spus ca a invitat la spital persoane care refuza vaccinul pentru a asista la dezastrul provocat de Covid, dar ei refuză mereu.

Ea dorește ca guvernul să ia măsuri în privința dezinformării, în timp ce la orizont se profilează un al cincilea val al pandemiei.

„Nimeni nu se gândește la medici și asistenți. Suntem și noi ființe umane. Știrile false ne fac rău”, a spus ea. „Va fi un moment în care nu mai putem oferi tratament – ​​avem o limită.”

CNN: Cadavrele se adună în fața morgii spitalului, în timp ce România se luptă cu al patrulea val de Covid

Cu mai puțin de o lună în urmă, Spitalul Universitar din București a fost vizitat și de jurnaliștii CNN, care au relatat despre dezastrul cauzat de valul patru al pandemiei de Covid-19.

„Este necruțător – necruțător”, a oftat asistentul Claudiu Ioniță, stând în fața unui șir de tărgi din morga Spitalului Universitar București. Pe fiecare targă este câte un cadavru într-un sac de plastic negru.

Morga are o capacitate de 15 cadavre, dar în ziua în care CNN a vizitat-o, primise 41. Trupurile în exces au umplut coridorul afară, în timp ce bocetele răsunau din interiorul morgii. O femeie fusese lăsată înăuntru pentru o ultimă privire asupra tatălui ei.

Spitalul Universitar București este cea mai mare unitate medicală din capitala României care tratează pacienții cu Covid-19 și se confruntă cu cel de-al patrulea val al țării, cel mai rău de până acum.

„Nu m-am gândit niciodată, când am început acest job, că voi trăi așa ceva”, a spus Ioniță. „Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care vom ajunge să trimitem familii întregi în morminte”.

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa.

Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, deși campania de vaccinare a țării a început bine în decembrie anul trecut.

Lucrătorii medicali și oficialii atribuie această rată scăzută de vaccinare unei varietăți de factori, inclusiv suspiciunea față de autorități, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește prin rețelele sociale.

Când dr. Alexandra Munteanu, în vârstă de 32 de ani, a sosit la serviciu la unul dintre centrele de vaccinare din București, după o tură de noapte la spital, a constatat că prezența la imunizare era scăzută.

Ea este contrariată de faptul că gravitatea bolii pur și simplu nu pare să se fi absorbit. „Sunt o mulțime de medici, inclusiv eu, care lucrează cu pacienții cu Covid și încercăm să le spunem oamenilor că această boală chiar există”, a spus ea.

Unul dintre cei mai vocali și anti-vaxxeri ai țării este Diana Șoșoacă, membră a Senatului României. Într-una dintre numeroasele ei cascadorii publice, ea a încercat să împiedice oamenii să intre într-un centru de vaccinare din circumscripția ei din nord-estul țării.

„Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările”, spune ea într-un clip video pe pagina ei de Facebook. — „Nu-i ucideți!”

Vaccinurile oferite în România au fost testate pe larg pentru utilizare la copii și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar asta nu a împiedicat-o pe ea și pe alții să răspândească zvonuri sălbatice pe rețelele de socializare și televiziunea locală.

Oficialii și personalul medical sunt exasperați de faptul că personalitățile publice au făcut atât de mult pentru a le submina eforturile.

„Uitați-vă la realitate”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic militar care conduce campania națională de vaccinare. “Avem unitățile de terapie intensivă pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi.

Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și mai mult de 90% dintre pacienții care au murit au fost nevaccinați”.

În București, a fost montat un banner uriaș, care acoperă jumătate din fațada unei clădiri de pe un bulevard important. “Se sufocă. Ne imploră. Regretă”, sunt cuvintele tipărite cu litere negre masive deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă cu pacienții cu Covid într-o unitate de terapie intensivă.

Dedesubt, câțiva trecători aruncă o privire în sus la afiș și și mai puțini au grijă să-și împărtășească gândurile cu CNN. În curând însă, acel banner va fi montat în alte orașe mari din țară.

„Există manipulare”, a spus o femeie care s-a prezentat doar ca Claudia, adăugând: „Unii oameni nu cred în vaccinuri”.

Primar: „Nu este un vaccin sigur”

Nicăieri această suspiciune nu este mai evidentă decât în ​​mediul rural, unde ratele de vaccinare împotriva Covid-19 scad la aproximativ jumătate din cele din zonele urbane.

Județul Suceava, la o oră de zbor la nord-est de București, are cea mai scăzută rată generală de vaccinare din țară.

Aici, managerul principalului spitalul, dr. Alexandru Calancea, 40 de ani, vorbește despre particularitatea acestei regiuni, unde s-a născut și a crescut.

“Acest județ este foarte religios. Aceasta este o zonă care are o tradiție religioasă puternică și o mulțime de oameni religioși.

[…] Foarte puțini [preoți] sunt pro-vaccin și cu siguranță îi cunosc pe unii care sunt anti-vaxx. Cei mai multi dintre ei aleg sa nu spună nimic, nici pro sau contra.

Avem mărturii, de la spital, de la pacienți care provin din aceleași comunități religioase, unde preotul lor sau pastorul lor, i-a sfătuit sa nu se vaccineze, pur și simplu.”

Chiar în afara Sucevei, în satul Bosanci, un astfel de pastor este și primarul satului. Neculai Miron a fost una dintre cele mai vocale personalități publice anti-vaxx din țară.

„Nu suntem împotriva vaccinării, dar vrem să o verificăm, să ne satisfacem grijile, pentru că au fost multe efecte secundare”, a spus el pentru CNN. „Nu credem că componentele vaccinului sunt foarte sigure. Nu este un vaccin sigur”.

Datele medicale nu-l influențează și nici medicul de familie local.

Dr. Daniela Afadaroaie administrează vaccinul la aproximativ 10 persoane în fiecare zi, folosind serul Johnson & Johnson. Cele mai recente înregistrări oficiale arată că puțin sub 11% din sat a fost vaccinat la începutul lunii noiembrie 2021.

În timp ce ea vorbea despre situația din sat, primarul, Miron, se învârtea în jurul biroului medicului, uitându-se la hârtiile de pe biroul ei pentru a vedea cine fusese vaccinat.

„Când ai de gând să te vaccinezi, domnule primar?”, a întrebat Afadaroaie râzând.

„Nu am nevoie să mă vaccinez”, a răspuns el. „Sunt perfect sănătos”. Explicația medicului că vaccinul te ajută să te menții sănătos nu a avut ecou la edil.

Pastor: „Cred ceea ce văd, mai degrabă decât ceea ce aud”

În astfel de sate rurale, sărăcia și lipsa educației, împreună cu influența personală a liderilor locali și credințele religioase tradiționale, pot deveni o combinație mortală.

Dar pastorul penticostal local, Dragoș Croitoru, a insistat că nu cunoaște vreun deces din cauza Covid-19 în parohie.

„Aici, în biserică, nu avem niciun caz de oameni bolnavi de coronavirus. Avem o rată de mortalitate zero la sută, nu cunosc pe nimeni care să fi murit de coronavirus aici în parohia noastră. Și cred ce văd. , mai degrabă decât ceea ce aud”, a spus el.

Deși a auzit de la CNN despre cadavrele victimelor Covid-19 care umplu morga de la Spitalul Universitar București, Croitoru nu a fost convins.

„Bucureștiul este mai mare decât Bosanci, din câte știu”, a chicotit el. “Nu am avut niciun mort. Poate că am avut câțiva oameni care au fost bolnavi în sat, da, din câte știu eu, da. Dar rata mortalității în biserica noastră a fost zero.”

Rata mortalității este cu siguranță ridicată în alte părți în acest județ în mare parte rural. Suceava s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce privește ratele mortalității cauzate de Covid-19 pentru întreaga țară, la începutul lunii noiembrie, potrivit cifrelor Direcției de Sănătate Publică, care monitorizează decesele.

Politico: Deziluzia față de noul guvern ar putea stimula extrema dreaptă sceptică la vaccin

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a construit o reputație internațională strălucitoare drept campion al democrației, dar strălucirea se stinge acasă, unde criticii îl acuză că a adus la putere un guvern pe care îl consideră un teren propice pentru corupție nepotism, scrie Politico.

Activiști români pro-democrație, militanți anticorupție, academicieni și alții care l-au văzut cândva pe Iohannis ca pe un simbol al speranței, s-au răzgândit după instalarea noului guvern, compus din cele mai mari două partide din parlament, social-democrații (PSD) și național-liberalii. (PNL).

Deziluzia față de noul guvern, care a preluat mandatul luna trecută, ar putea avea consecințe grave, avertizează analiștii.

Riscă să alimenteze neîncrederea în autoritatea politică, un factor cheie al ratei scăzute de vaccinare împotriva coronavirusului din România. Ar putea stimula extrema dreaptă sceptică față de vaccin, care a crescut în forță în ultimii ani.

Aproximativ 40% din populația României a primit două doze de vaccin împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa.

Cu toate acestea, până acum PSD s-a opus unor măsuri precum vaccinarea obligatorie și utilizarea certificatelor Covid.

Analiştii spun că acest lucru se datorează faptului că partidul este îngrijorat că va pierde sprijinul bazei sale electorale în favoarea Alianţei de extremă dreapta pentru Uniunea Românilor (AUR).

Partidul promovează o viziune conservatoare a creștinismului, propovăduind valorile tradiționale ale familiei și criticând căsătoriile între persoane de același sex.

AUR este, de asemenea, atrăgător pentru anti-vaxxeri. Deși nu le spune în mod explicit susținătorilor să evite vaccinările, se opune certificatelor de vaccinare și oricăror restricții asupra persoanelor care nu au fost lovite.

The Independent: Mâna Kremlinului, vizibilă în ostilitatea Europei de Est față de vaccinul contra Covid

Publicația britanică relatează cazul jurnalistului Adrian Onciu care scrie relatări care pretindeau legături nefaste între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și producătorul de vaccinuri Covid Pfizer, precum și scheme ale firmelor și oficialilor americani de a manipula mass-media în numele industriei farmaceutice.

Piesele sale au fost respinse de aproape toate instituțiile de știri din România, inclusiv de un site web care a publicat recent un articol despre gumele de mestecat care alungă Covid.

Dar Onciu, care a recunoscut într-un interviu că nu avea dovezi documentare care să-și susțină afirmațiile, a găsit în cele din urmă o platformă care nu numai că i-a publicat munca, ci i-a și promovat-o în mod proeminent ca o serie în mai multe părți pe site-ul său web: serviciul de știri Sputnik deținut de Rusia, care este văzut ca un instrument de propagandă al Kremlinului.

O mare parte din Europa Centrală și de Est se luptă împotriva ezitării uriașe față de vaccin, care a împiedicat eforturile de a construi rezistența la Covid și a contribuit la creșterea numărului de decese, precum și la îngrijorările cu privire la apariția de noi variante.

Experții susțin că propaganda anti-vaccinare, promovată frecvent de instituțiile de știri și site-urile web legate de operațiunile de informare ale Kremlinului, a jucat un rol semnificativ în stimularea ostilității față de vaccinuri și mandatele de vaccinare.

Cu siguranță, disfuncțiile politice locale și alegerile politice proaste sunt probabili principalii vinovați în disfuncționalitatea campaniilor de vaccinare în țări precum Bulgaria, unde mai puțin de un sfert dintre oameni sunt vaccinați.

România, de exemplu, a numit un ofițer militar în fruntea eforturilor sale lente de vaccinare împotriva Covid-19.

Dar experții subliniază, de asemenea, niște indicatori îngrijorători care sugerează că Moscova ar putea risca sănătatea publică încercând să exploateze pandemia pentru a slăbi și a controla națiunile pe care le consideră fie amenințări, fie parte a sferei sale de influență.

La începutul acestui an, instituțiile de știri franceze au dezvăluit eforturile unei firme de publicitate din Londra, legate de Kremlin, de a plăti mii de euro influencerilor de pe rețelele sociale pentru a se pronunța împotriva Pfizer.

Este posibil ca schema să fi făcut parte dintr-un efort anterior al Moscovei de a promova vânzările și utilizarea vaccinului său Sputnik V.

Acest impuls s-a prăbușit de atunci pe fondul îngrijorărilor cu privire la eficacitatea amestecului și al îndoielilor cu privire la capacitatea Rusiei de a-și intensifica producția și distribuția.

Mesajul anti-vaccinare a fost atât de răspândit încât aparent chiar s-a întors împotriva Rusiei, contribuind la eforturile șovăitoare ale autorităților de la Moscova de a încuraja vaccinările.

Un sondaj din noiembrie realizat de Centrul Levada a constatat că 45% dintre ruși au respins orice vaccin, fie Sputnik V sau oricare dintre inoculările produse în vest.

Toate națiunile est-europene vizate de presupusa campanie de influență rusă au avut relații încurcate cu Moscova de-a lungul deceniilor.

România, în special, păstrează o ranchiună veche de un secol față de un tezaur masiv de bijuterii luate în Rusia pentru a fi păstrate în timpul Primului Război Mondial și nu s-au mai întors niciodată.

Întrebat dacă este îngrijorat că rapoartele sale servesc interesele unei puteri străine, jurnalistull Onciu, a încheiat rapid interviul.

„Tot ce am publicat poate fi preluat de oricine, chiar și de Sputnik”, a spus el într-un chat purtat printr-o aplicație de mesagerie. „Nu am publicat pentru nimeni anume, ci pentru a afla adevărul, chiar dacă adevărul îi deranjează pe unii.”

Comisia Europeană, campanie de comunicare privind vaccinarea în România

Comisia Europeană și Reprezentanța sa în România au lansat pe 14 decembrie o campanie de comunicare privind vaccinarea pentru a sprijini eforturile autorităților naționale în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, a anunțat instituția europeană.

Campania avută în vedere va consta într-un videoclip de 40 de secunde care va fi difuzat atât la posturile TV, cât și la posturile de radio din România. Constă în mărturii ale unor persoane care și-au pierdut persoane dragi din cauza Covid-19.

Spotul TV va fi difuzat pe o perioadă de șapte săptămâni.

„Este urgent să reducem decalajul de vaccinare în UE. Odată cu venirea Omicron, vaccinarea și administrarea dozelor booster sunt mai importante ca niciodată.

În România, doar 39% din populație a fost complet vaccinată până acum, iar ritmul de vaccinare continuă să scadă.

Lacunele de vaccinare nu numai că măresc riscurile de boală severă, spitalizare și pierdere de vieți, ele lasă, de asemenea, loc pentru variante mai severe și transmisibile.

Acesta este un risc care nu doar pentru România, ci pentru UE în ansamblu.

Avem suficient vaccin sigur și eficient pentru a acoperi toată lumea din UE, trebuie să ne asigurăm că sunt folosite.

Și să nu uităm: a ne proteja înseamnă a ne proteja pe ceilalți, copiii noștri, părinţi şi bunici”.

Până în prezent, în medie, 78% dintre adulții din UE sunt vaccinați. Dar există diferențe mari între ratele de vaccinare ale statelor membre ale UE. În România, 46,7% dintre adulți sunt vaccinați.

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aprobate și introduse pe piață în UE în urma unei evaluări foarte amănunțite a siguranței și eficacității lor, de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Uniunea Europeană are standarde foarte înalte pentru siguranța medicamentelor, inclusiv siguranța vaccinurilor – unele dintre cele mai înalte standarde din lume, mai precizează comunicatul CE.

ADVERTISEMENT