News

Este anunțul momentului pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Ce se întâmplă cu garanția dacă sticlele nu mai au dopul atașat

Anunț important pentru consumatorii din România care reciclează ambalaje SGR. Ce se va întâmpla începând cu data de 3 iulie
28.06.2024 | 19:00
Este anuntul momentului pentru toti romanii care recicleaza ambalaje SGR Ce se intampla cu garantia daca sticlele nu mai au dopul atasat
Anunțul momentului pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. colaj Fanatik/ foto Hepta/freepik.com
ADVERTISEMENT

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a transmis un anunț important pentru românii care reciclează ambalaje SGR, în contextul în care foarte mulți se întreabă dacă vor mai putea returna sticlele care nu mai au dopul atașat.

Ce trebuie să știe consumatorii care reciclează ambalaje SGR, anunț important

Nedumeririle au apărut în urma OUG 6/2021, una dintre prevederi fiind cea potrivit căreia din 3 iulie 2024 produsele din plastic care nu mai au capacele atașate nu mai pot fi introduse pe piață. Una dintre interpretări se referea inclusiv a predarea ambalajelor de tip SGR.

ADVERTISEMENT

Însă, administratorul SGR a adus lămuriri privind acest subiect, precizând că românii vor putea returna în continuare ambalajele fără dop atașat și după data de 3 iulie. Astfel, consumatorii își vor primi garanția înapoi și în aceste situații.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR”, transmite administratorul Sistemului de Garanție-Returnare.

ADVERTISEMENT

Ce ambalaje nu sunt acceptate de automate

Totodată, reprezentanții SGR precizează că automatele RVM permit, din punct de vedere tehnic, recunoașterea și acceptarea ambalajelor indiferent dacă au capacul atașat sau nu. Același lucru este valabil și în cazul colectării manuale.

Pe de altă parte, nu sunt acceptate recipientele deformate sau cele care nu sunt golite de conținut. De asemenea, RetuRO amintește consumatorilor că produsele trebuie să conțină codul de bare și simbolul specific, vizibile pe ambalaj.

ADVERTISEMENT

OUG 6/2021 a fost introdusă cu scopul diminuării efectelor negative a anumitor produse din plastic asupra mediului înconjurător. De altfel, principiile europene din Directiva (UE) 2019/904, promovează introducerea etapizată a unor măsuri care să aibă efecte în România.

Prevederea care a creat confuzie se referă la faptul că „începând cu 3 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință (…), ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor”.

ADVERTISEMENT

Recipientele care trebuie să respecte această cerință sunt cele „pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora, și ambalajele de băuturi compozite, inclusiv dopurile și capacele acestora”, arată avocat.net.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”