De-a lungul timpului, s-a răspândit ideea că nu este bine ca o persoană să moară fără a avea o lumânare aprinsă la capătâi. Asta deoarece va ajunge în lumea de dincolo fără lumină și nu va vedea drumul pe care îl are de parcurs până la judecata de apoi. Este oare adevărat?
Atunci când un om se stinge lasă în urma sa nu doar durere printre cei dragi, dar și o urmă de mister. Rămân semne de întrebare cu răspunsuri vagi, dar vorbele sfinților părinți au reușit să clarifice o parte din ceea ce trăiește sufletul dincolo de moarte.
Părintele Cleopa Ilie, fostul stareț al Mănăstirii Sihăstria, dar și unul dintre cei mai importanți sfinți părinți din țară, a abordat în perioada vieții sale, printre altele, și subiectul morților fără lumânare aprinsă la căpătâi. Din spusele lui reiese că nu trebuie să ne facem griji cu privire la acest aspect.
Dacă o persoană închide ochii pentru totdeauna fără lumânare nu i se va întâmpla nimic rău pe lumea cealaltă, căci cu adevărat importante sunt faptele sale de pe pământ. Va da socoteală pentru acestea și nu pentru lumânarea care nu i s-a aprins.
Părintele Cleopa Ilie îi îndeamnă pe oameni să facă fapte de milostenie zilnic, să postească atunci când este nevoie și să aibă grijă de sufletul lor, fiindcă doar cu acestea se vor ridica la Ceruri. ”Poți să ai un milion de lumânări, nu-ți ajută nimic la moarte”, a subliniat starețul.
”Dacă moare omul fără lumânare nu-i nimica. Lumânarea este numai un simbol. Auzi ce spune Mântuitorul în Evanghelie, ca să arate care-i lumânarea noastră: Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor – și apoi arată care-i lumina – că, văzând oamenii faptele cele bune ale voastre, să-L slăvească pe Tatăl vostru Care este în ceruri. (…)
Măi, pe cutare nu l-ai văzut niciodată în crâșmă, nu l-ai auzit vreodată înjurând, l-ai văzut totdeauna la biserică, ai văzut copiii lui cum se închină, ai văzut că-i milostiv, ai văzut că postește sfintele posturi, merge la mărturisiri cât mai des, este o lumină pentru tot satul.
Asta-i lumina. Faptele bune. Poți să ai un milion de lumânări, nu-ți ajută nimic la moarte. Cine le-a aprins lumânarea la cei care au murit pe front? Iată lumina: dacă au avut fapte bune, aceea-i lumina. Lumânarea este un simbol”, sunt cuvinte ale părintelui Cleopa Ilie, extrase din lucrarea ”Ne vorbește părintele Cleopa”, vol 8, potrivit sfaturiortodoxe.ro
Tot părintele Cleopa Ilie a subliniat în perioada vieții sale că ”omul care se teme de Dumnezeu este mai presus decât toti înteleptii veacului”. Drept urmare, sunt foarte importante faptele pe care le facem zilnic, deoarece suntem răspunzători de ele.