News

Este cea mai ieftină capitală din Europa. Mulți români merg aici în city break. Mâncarea costă mai puțin de 3 euro

Care este cea mai ieftină capitală din Europa, destinație turistică și pentru mulți români, în city break. Mâncare bună la prețuri sub 3 euro
19.05.2024 | 14:32
Este cea mai ieftina capitala din Europa Multi romani merg aici in city break Mancarea costa mai putin de 3 euro
În Europa de Est se află cele mai avantajoase destinații ca raport calitate-preț / Foto: Freepik, wirestock
ADVERTISEMENT

Turiștii care caută o escapadă cu buget redus în Europa în acest an au motive de satisfacție. Un studiu care a analizat orașele de pe continent a constatat că prețurile au scăzut în 60% din destinațiile observate.

Vilnius, cel mai bun raport calitate preț

Raportul anual al Oficiului Poștal britanic privind banii pentru călătorii compară prețurile pentru vacanțe scurte în 37 de orașe din Europa, atât la nivel general, cât și pentru elemente specifice, cum ar fi cazarea, mesele și atracțiile culturale.

ADVERTISEMENT

Top 10 este dominat de destinații din Europa de Est. Iar orașul care a ieșit pe primul loc ca fiind cel mai ieftin de pe continent este Vilnius, capitala Lituaniei, care și-a recâștigat premiul de oraș cu cel mai bun raport calitate-preț. Costurile aici sunt cu peste 10 % mai mici decât cele ale Lisabonei, ocupanta locului al doilea, și mai puțin de jumătate din cele ale altor 18 orașe.

Pe locul al doilea, Lisabona, în Portugalia, este în continuare cel mai avantajos oraș din Europa de Vest în privința raportului preț-calitate. În ciuda unei creșteri de 26% a costului mediu al cazării de trei stele, prețurile rămân bune pentru mese, băuturi și alte produse turistice. Orașul  Lille, din Franța, a urcat șapte poziții, ajungând pe locul al treilea, ajutat de o scădere de 30% a costurilor de cazare, notează Forbes.

ADVERTISEMENT

Cel mai scump oraș din Europa pentru o vacanță

Amsterdam este cea mai scumpă destinație din analiza făcută. Asta în ciuda faptului că orașul olandez a înregistrat o scădere de 8,3% a prețurilor, a noua cea mai mare scădere dintre toate cele analizate. Belfast este cea mai scumpă dintre capitalele britanice, urmată îndeaproape de Edinburgh.

De ce ar trebui să vizitați Vilnius, cea mai ieftină capitală din Europa

La Vilnius, orașul vechi, delicat și zugrăvit în culori pastelate, este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Turiștii pot petrece ore întregi admirând arhitectura diversă, de la clădiri civile baroce somptuoase la biserici gotice. O atracție este și  biserica Sfânta Ana din secolul al XV-lea, foarte ornamentată, și catedrala neoclasică albă și strălucitoare din piața omonimă.

ADVERTISEMENT

În fața clădirii se află o dală cu numele Stebuklas („miracol”). Aceasta marchează punctul de plecare al Căii Baltice, un lanț uman format la 23 august 1989 de două milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania, ca un act de protest împotriva ocupației sovietice.

Lituania a devenit prima republică care și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1990, dar Vilnius nu își ascunde această latură a istoriei sale. Muzeul Ocupațiilor și luptelor pentru libertate – cunoscut mai degrabă sub numele de „muzeul KGB”, după ce a fost folosit ca fost sediu al poliției secrete sovietice – este o evidență puternică a persecuțiilor și a deportărilor în masă ale lituanienilor de către forțele lui Stalin. În subsol, stau mărturie condițiile în care au trăit cei întemnițați și torturați.

ADVERTISEMENT

Unde să mănânci ieftin în Vilnius

Călătorii cu buget redus care caută mâncare ieftină au de unde alege în Vilnius. Orașul este cunoscut pentru cantinele sale – restaurante ieftine și animate care servesc mâncăruri din epoca sovietică.

La Zilvino Restoranas se oferă borș de supă de sfeclă sau „supa mahmurelii”, plină de arome, pentru aproximativ 3 dolari. La Sultiniai, se oferă rulouri de varză umplute cu carne de porc, numite „balandeliai”, sau mult apreciatul fel de mâncare național „cepelinai”, alcătuit din găluște de cartofi și carne.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Tradiții străvechi de Sânziene. Ce trebuie făcut neapărat noaptea
Tradiții străvechi de Sânziene. Ce trebuie făcut neapărat noaptea
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază...
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa. Reportaj BBC la Mihail Kogălniceanu
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux