Life

Este cel mai periculos dușman din casele oamenilor. Apare primăvara și poate duce la boli foarte grave

Cel mai periculos dușman din casele oamenilor apare primăvară și poate produce boli foarte grave. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să fim atenți.
26.03.2023 | 07:30
Este cel mai periculos dusman din casele oamenilor Apare primavara si poate duce la boli foarte grave
Mucegaiul poate provoca boli grave. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În casa ta se poate ascunde un dușman extrem de periculos, care poate cauza boli grave. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să fim mai atenți la anumite detalii. Doar așa putem avea grijă de organismul nostru și să fim în siguranță, indiferent de anotimp.

Dușmanul din casa ta care poate provoca boli grave

Poate că a venit momentul să acorzi o atenție sporită mucegaiului din casă. S-ar putea să fie ascuns, fie după mobilă, fie în alte colțuri ale camerei. Sunt persoane care sunt alergice la el, iar în anumite cazuri el poate declanșa boli grave precum astmul.

ADVERTISEMENT

Unde se găsește mucegaiul și cât de periculos este? Mai peste tot în casă îl poți avea. El este numit în alți termeni și spori de ciuperci. Acestea ajung să se răspândească în aer și reușesc să supraviețuiască în condiții nefavorabile.

Mucegaiul se dezvoltă într-un mediul umed, dar și cald, fie în interior, fie în exterior. Tocmai din acest motiv, dacă vrem să evităm boli grave, ar fi bine să fim mai atenți la curățenie, dar și aerisire. În unele cazuri, unii se pot confrunta cu tuse, dificultăți de respirație, dar și cu rinită alergică.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dincolo de faptul că se regăsește în casa noastră, mucegaiul mai poate fi întâlnit și în exterior în zonele cu lemne umede și putrezite. Astfel, dacă ai probleme precum astmul, ori alte alergii, mai bine le eviți. Iar același lucru este valabil în cazul în care suferi de alte boli grave.

Cercetătorii din Statele Unite eu reușit să depisteze mai bine de 1.000 de mucegaiuri diferite. Acestea se dezvoltă fie în interior ori în exterior, așa că trebuie să fim conștienți de prezența lor. O categorie mai puțin știută este Alternaria.

ADVERTISEMENT

Cum eviți mucegaiul din casă

Studiile au demonstrat că acești spori de ciuperci se găsesc în special la început de toamnă ori la finalul verii. În aceeași situație sunt și sporii Cladosporium. Recomandarea specialiștilor este una foarte simplă, care poate fi urmată de oricine. 

”Persoanele alergice la mucegai trebuie să minimizeze expunerea la mucegaiuri prin evitarea zonelor împădurite sau a activităților cum ar fi frunzele umede. Evitați, de asemenea, activitățile în aer liber în zilele vântoase și ploioase, deoarece numărul de spori de mucegai crește în condiții calde, umede și imediat după furtunile de vară”, arată health.harvard.edu.

ADVERTISEMENT

Dacă am aflat cum ne ferim de el în exterior, ar fi bine să știm și ce facem în cazul în care îl avem casă. Pentru a evita mucegaiul, este nevoie ca nivelul de umiditate să fie unul extrem de mic. În acest sens, de mare ajutorul este aerul condiționat. 

De asemenea, o altă alternativă care te ferește de unele boli este dezumidificatorul. Asigură-te totodată și că baia, dar și bucătăria ta sunt aerisite constant. Aburul din baie, ori cel din bucătărie, favorizează apariția mucegaiului. Nu ezita nici să cureți mucegaiul cu înălbitor și apă. În același timp, aruncă orice obiect mucegăit din casă, fie că este vorba despre cărți, sau diferite haine.

ADVERTISEMENT
Tags: