Life

Este doliu la Chefi la Cuțite! Maestrul Gheorghe Vătafu a murit la 82 de ani! A fost unul dintre cei mai mari bucătari din țară

Maestrul culinar Gheorghe Vătafu s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Unul dintre cei mai mari bucătari români fusese prezent și la emisiunea Chefi la cuțite.
29.08.2022 | 21:49
Este doliu la Chefi la Cutite Maestrul Gheorghe Vatafu a murit la 82 de ani A fost unul dintre cei mai mari bucatari din tara
Gheorghe Vătafu a murit la vârsta de 82 de ani. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Este doliu în România, după ce marele maestru culinar Gheorghe Vătafu s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. A fost unul dintre fondatorii gastronomiei românești moderne.

Maestrul culinar Gheorghe Vătafu a murit. Avea 82 de ani

În ultima perioadă a vieții sale, el nu a mai profesat, dar s-a remarcat prin cei 35 de ani ca bucătar-șef la hotelul Intercontinental, din Capitală. Totodată, de-a lungul carierei, a lucrat pentru Gheorghe Gheorghiu Dej și soții Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Vătafu a participat și la Chefi la Cuțite. În sezonul trecut, cu numărul 9, a păși în fața juraților cu un preparat alcătuit din crap pescăresc cu sărmăluțe în cuib, potrivit a1.ro.

În cadrul competiției, Gheorghe Vătafu a făcut dezvăluiri despre cum și-a început cariera. Inițial a lucrat ca picol, adică ajutor de chelner și a avut ocazia să se întâlnească cu autorul Mihail Sadoveanu.

ADVERTISEMENT

”Era în timpul în care Bucureștiul se numea Micul Paris și casele nobiliare își trimiteau bucătarii în Franța ca să se specializeze sau erau trimiși direct bucătari francezi, ca să îi specializeze pe români.

M-am angajat picol la un restaurant nou deschis atunci și acolo veneau mari artiști de la Bulanda, venea Sadoveanu, pe care eu îl citeam cu sfințenie”, a spus Gheorghe Vătafu la Antena 1, anul trecut.

ADVERTISEMENT

 Gheorghe Vătafu a gătit pentru Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej

Măiestria lui Gheorghe Vătafu în bucătărie datează încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Despre fostul prim-ministru al României, bucătarul profesionist a spus că a ajuns să lucreze pentru acesta printr-o recomandare. Pe atunci, era doar un tânâr abia ieșit din armată.

”Am fost bucătarul lui când eram foarte tânăr, abia ieşisem din armată. Întâmplarea a făcut ca nea Alecu, care fusese bucătarul lui, prietenul cu care juca şah şi se sfătuia, să aibă într-o vară o spuzeală şi medicul să îi spună să stea puţin deoparte. Omul m-a recomandat pe mine şi m-am dus.

ADVERTISEMENT

Nu-l văzusem pe Gheorghiu Dej decât pe perete, eram foarte timorat, dar avea o calitate omul acesta, devenea atât de apropiat, anula distanţa faţă de mine, care eram un nimeni atunci. Am lucrat pentru dânsul la Eforie Nord, unde avea statul major vara”, a declarat Gheorghe Vătafu, în perioada vieții, pentru Ziua de Cluj.

În ceea ce-l privește pe Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Vătafu a ajuns la fostul președinte comunist tot printr-o recomandare. Despre acesta a spus tot pentru sursa menționată că nu prefera mesele întinse sau băutura și că era foarte ponderat. La o masă câmpenească își permitea să mănânce mai mult.

”Era un om foarte ponderat. Nu era prea sănătos, nu era un om căruia să îi placă mesele întinse, băutura. Chiar şi ea, cât era de răutăcioasă.

Cu mâncarea erau foarte ponderaţi. Mâncau legume, fructe de la micul dejun. La ocazii se făcea un grătar în curte. Când aveau vânători sau oaspeţi străini, şefi de stat, se făcea o masă câmpenească. Acolo mai mânca şi el mititei, grătare, dar tot ponderat…”, a mai detaliat Gheorghe Vătafu.

ADVERTISEMENT