News

Este interzisă oprirea apei calde și a căldurii în timpul iernii. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Este interzisă oprirea apei calde și a căldurii în timpul iernii, arată o nouă lege.
12.07.2021 | 21:12
Este interzisa oprirea apei calde si a caldurii in timpul iernii Legea promulgata de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

O lege privind oprirea apei calde și a căldurii în timpul iernii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ziua de luni.

Este interzisă oprirea apei calde și a căldurii în timpul iernii

Astfel, textul legii menționate arată că oprirea furnizării de agent termic va fi interzisă în țara noastră pe tot parcursul sezonului rece. Este interzisă și sistarea alimentării cu energie primară.

ADVERTISEMENT

„Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, arată legea respectivă, promulgată azi.

De asemenea, același act mai arată și că alimentrea cu energie termică face parte din sfera serviciilor publice, iar prin aceasta se asigură condițiile proprii de trai ale oamenilor racordați la sistemul central pentru perioadele din an când este frig afară și acestea sunt necesare.

ADVERTISEMENT

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici”, mai arată legea.

Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Aceeași lege mai arată și că este asigura un acces nediscriminatoriu, atât în ceea ce privește utilizatorii de energie termică, precum și producătorii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceeași lege promulgată de Klaus Iohannis în ziua de luni stipulează faptul că este obligatoriu ca cei care folosesc sistemul centralizat de termoficare să aibă contoare individuale.

Costurile contoarelor individuale de apă caldă și căldură va fi suportat de fiecare consumator în parte, iar prețurile diferă, în funcție de suprafața despre care vorbim.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai mult vor plăti cei care locuiesc în apartamente care au mai mult de patru camere. Este vorba despre o sumă de circa 500 de lei. Aceleași contoare trebuie și citite și interpretate, iar tot consumatorii plătesc acest serviciu.

ADVERTISEMENT
Tags: