În ultima perioadă, pe măsură ce tehnologia avansează, traiul la curte a fost adaptat și îmbunătățit în acest sens. Mulți proprietari își pun la case camere de vederi, în ideea de a-și proteja locuința. Însă, procedează ele bine dacă dispozitivul cuprinde și spațiul vecinului?
Traiul la curte este benefic, dar creează și probleme, precum conflicte cu vecinii. Unele dintre altercații pornesc tocmai de la subiectul menționat, deoarece unora nu le convine ca o cameră de vederi a vecinului să-i surprindă și pe ei sau ce au prin preajma locuinței.
Firmele specializate își trimit adesea oamenii pe teren în ultimii ani pentru a monta camere video imobilelor sau pentru montarea de alarme de securitate, dar unele dintre aceste dispozitive sunt puse fără a se ține cont și de raza de acțiune.
Dacă vecinii nu-și pot rezolva problemele pe cale amiabilă atunci există posibilitatea ca aceștia să se confrunte în instanță. Avocații susțin că în astfel de conjucturi se poate invoca încălcarea Codului Penal, respectiv nerespectarea vieții private.
”Infractiunea de la 226 din Codul penal, anume violarea vietii private, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila, care trebuie depusa in termen de 3 luni , termen ce curge de la data savarsirii infractiunii”, apare pe forumul avocatnet.ro
De asemenea, dacă știți că s-au divulgat filmări de către vecini cu voi din curte aflați că acesta este un act abuziv și cu atât mai mult aveți un motiv concludent pentru a apela la oamenii legii, respectiv la instanță, pentru a solicita să se ia măsuri.
”Divulgarea filmarilor, catre terte persoane, este, de asemenea, abuziva, contrara dispozitiilor normative. Camerele de filmat , practic, va monitorizeaza constant, iar filmarile realizate sunt ilegale.
Totodata, camerele au fost montate, in mod ilegal,cata vreme ele nu sunt destinate securitatii proprietarului, ci sunt folosite in sensul de a monitoriza actiunile vecinilor. Distinct de actiunea civila, va puteti raporta si la infractiunea de la 226 din Codul penal”, mai apare pe același forum.
Totodată, aflați și că de pe urma divulgării imaginilor riscați să primiți amendă sau chiar să faceți închisoare. ”Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, mai este notat pe forumul precizat.