Fotbal intern

STEAUA. „E mult PESTE Pintilii!” Transferul devenit CERTITUDINE

*Crescut şi lansat de Ceahlăul Piatra Neamţ, Vlad Achim este „văzut” ca titular de bază atît la Steaua, cît şi la echipa naţională...
19.07.2016 | 12:39
STEAUA E mult PESTE Pintilii Transferul devenit CERTITUDINE
ADVERTISEMENT

*Crescut şi lansat de Ceahlăul Piatra Neamţ, Vlad Achim este „văzut” ca titular de bază atît la Steaua, cît şi la echipa naţională

Steaua pare să fi cîştigat cel puţin un nou jucător în urma campaniei din această vară. În ciuda unei victorii greu obţinute în faţa Concordiei Chiajna, finala Cupei Ligii l-a adus în faţă pe Vlad Achimb, mijlocaşul pentru care Gigi Becali a avut numai cuvinte de laudă. “Mi-a plăcut Achim, e un jucător care m-a încîntat”, a precizat latifundiarul din Pipera.

ADVERTISEMENT

FANATIK.RO propune povestea celui care se anunţă să fie noul stîlp al echipei roş-albastre.

Vlad Achim este unul dintre transferurile Stelei pentru care Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica au insistat foarte mult. Considerat un jucător cu real potenţial, să nu uităm că în urmă cu 3 ani Victor Piţurcă l-a adus la echipa naţională, noul mijlocaş al vicecampionilor are o poveste de viaţă interesantă, în urmă cu doi ani trecînd printr-o perioasă foarte grea cauzată de o accidentare gravă.

După ce a suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate, a trebuit să se opereze de urgenţă la o clinică din Turcia, unde intervenţia chirurgicală a costat peste 10.000 de dolari. Acolo, în spital, Achim a fost coleg de suferinţă cu Ciprian Marica, pe atunci jucător al lui Torku Konyaspor. FANATIK vă prezintă începuturile fotbalistice ale mijlocaşilui de 27 de ani şi cum a reuşit să ajungă, datorită calităţilor sale, la echipa naţională.

ADVERTISEMENT

Descoperit la malul mării de Jean Garabet

Cea mai mare parte din cariera sa de pînă acum Vlad Achim şi-a petrecut-o în curtea „plăieşilor” lui Gheorghe Ştefan, la Piatra Neamţ, iar Viorel Mestecăneanu, fostul conducător al Ceahlăului, a povestit pentru FANATIK cum a ajuns Achim în Moldova: „Mă bucur că, în sfîrşit, Achim a semnat cu o echipă care are forţa să se bată an de an la cîştigarea campionatului. Asta ne spunea şi cînd juca pentru Ceahlăul, dorea mult să îşi găsească o echipă care să se bată pentru trofee. El este constănţean la origine şi a fost adus la noi de mic copil de fostul preşedinte al Farului, Jean Garabet. A stat la Ceahlăul vreo opt ani şi pot să vă spun că nu am avut nici măcar o problemă cu el. Este un fotbalist profesionist sută la sută. Venea primul la antrenamente, iar de foarte multe ori cerea voie antrenorilor să se pregătească şi suplimentar.

Are o condiţie fizică de invidiat şi vă spun că este mult peste Pintilii ca valoare. Are, cum spunem noi cei din fotbal, o pasă de aur. Are forţă şi tot ce îi trebuie unui mijlocaş central ca el. Dacă cei de la Steaua îi vor îmbunătăţi şi viteza, atunci o să vedeţi că Gigi Becali a cîştigat un fotbalist mare de tot. La ora actuală, Achim este un fotbalist de echipa naţională. Este mult peste Pintilii, Hoban şi Prepeliţă. O să vedeţi că am dreptate, pentru că la Steaua o să îşi arate adevărata valoare. Consider că Achim cu Pintilii o să devină cel mai puternic cuplu de mijlocaşi centrali din România. Se vor completa foarte bine unul pe celălalt. Cu tot respectul pentru Bourceanu, dar el pe valoare nu o să aibă cum să mai joace niciodată în faţa lui Achim. Vă mai spun încă o dată că Steaua a pus mîna pe unul dintre ce mai buni mijlocaşi din România”.

ADVERTISEMENT

„S-a accidentat stupid, după o îmbrînceală”

Nu i-a fost cariera numai lapte şi miere, iar Viorel Mestecăneanu este unul dintre cei care cunosc foarte bine greutăţile prin care a trecut Achim. Fostul oficial nemţean a dezvăluit pentru FANATIK care a fost cumpăna carierei.mijlocaşului acum stelist: „Lucrurile la Ceahlăul încă nu intraseră pe drumul cel rău, iar Achim juca foarte bine la vremea respectivă. Victor Piţurcă îl convocase la o acţiune a echipei naţionale, iar cînd a dorit să îl mai convoace a doua oară, a trebuit să-l anunţăm pe fostul selecţioner că Achim a suferit o accidentare gravă la genunchi. Survenit într-un mod de-a dreptul stupid. Ceahlăul juca un meci, nu îmi mai aduc aminte cu cine, iar Achim a dorit să împiedice un adversar să repună balonul mai repede în joc. Meciul era oprit, ei s-au îmbrîncit, iar Vlad a căzut dintr-o dată pe gazon! Îi cedase genuchiul în urma clinciului cu neica-nimeni ăla. Verdictul medicilor a fost crunt: ruptură a ligamentelor încrucişate! A suferit enorm din cauza accidentării ăleia… Era conştient că intrase în vederile selecţionerului, iar genunchiul, ligamentele alea urmau să-l ţină pe tuşă cîteva luni bune”.

„Operaţia din Turcia l-a costat 10.000 de dolari şi i-am dat jumătate cu tot dragul”

Luni care numai bune n-au fost pentru Vlad Achim. „După ce s-a hotărît să se opereze la o clinică din Turcia, acolo unde în acelaşi timp se opera şi Marica, a trebuit să stabilesc cu el modul de plată a intervenţei chirurgicale. Dacă se opera în România, atunci asigurările medicale suportau pe loc totul. Însă, cum el a ales să se opereze în străinătate, pînă ca asigurările medicale să plătească intervenţia trecea destul timp. Aşa că Vlad a decis să plătească din buzunarul lui o parte din bani, iar eu din buzunarul meu i-am dat a doua parte. Ulterior el şi-a recuperat toţi banii din asigurările medicale din România. L-am ajutat pentru că mi-a fost foarte drag. Venise la noi de mic copil şi m-am ataşat foarte tare de el. A luat singur viaţa în piept şi a stat departe de casă foarte mulţi ani. Nu ne-a ieşit niciodată din cuvînt, iar cînd jucam împotriva echipelor mari din Bucureşti, el avea un mod aparte de a-i mobiliza pe coechipieri. Îi lua pe cei mai tineri pe lîngă el şi le spunea să intre pe teren doar cu gîndul la victorie, că adversarii lor tot două picioare au şi tot unsprezece sînt pe gazon. Ăsta a fost Vlad Achim pentru Ceahlăul, fotbalistul care în mod sigur în următoarele preliminarii va ajunge titular la echipa naţională”, a încheiat povestea Viorel Mestecăneanu.

ADVERTISEMENT

Ceahlăul l-a pierdut liber de contract

FANATIK a aflat că Ceahlăul Piatra Neamţ nu s-a ales cu nici un ban de pe urma transferului lui Vlad Achim la Viitorul lui Gică Hagi. Motivul? După ce a preluat clubul, italianul Angelo Massone, avînd de la bun început, de fapt numai bun n-a fost, mă rog, a avut întotdeauna mari probleme cu banii şi a decis să cheme la negocieri pentru diminuarea contractelor majoritatea fotbliştilor importanţi din echipă. Printre aceştia s-a numărat şi Vlad Achim. Care a acceptat micşorarea contractului la 2.000 de euro lunar doar cu condiţia să fie lăsat liber de contract la finalul stagiunii respective. Massone a acceptat, iar după opt ani petrecuţi în curtea Ceahlăului, Vlad Achim plecat de la Piatra Neamţ fără nici o sumă de transfer.

155 de meciuri a jucat Achim pentru Ceahlăul

19 goluri a marcat Achim pentru Ceahlăul

ADVERTISEMENT