News

Este oficial. Când începe campania de vaccinare anti-Covid în România

17.12.2020 | 07:33
Este oficial Cand incepe campania de vaccinare antiCovid in Romania
ADVERTISEMENT

România a pus la punct strategia de vaccinare anti-Covid și este pregătită să înceapă campania chiar din ultimele zile ale acestui an alături de celelalte state europene. Prioritate vor avea în primă fază cadrele medicale din cele 10 spitale care sunt implicate în lupta cu această boală încă din debutul pandemiei.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă cu date referitoare atât la lotul, cât şi la seria vaccinului. Trebuie spus, însă, că rata declarată de acceptare a serului diferă de la un spital la altul.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în unitățile Covid depășește 95%, pe când în cele care nu tratează în mod expres acești pacienți s-a constatat o scădere până la 70% în cazul persoanelor cu studii superioare și chiar 50% la cei cu studii medii.

Campania de vaccinare anti-Covid începe pe 27 decembrie

Institutul Cantacuzino este deja pregătit să primească primele doze de vaccin, astfel încât campania la nivel național să înceapă din 27 decembrie. În tot acest demers se vor implica 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi şi 2.000 de registratori care ar urma să fie remuneraţi.

ADVERTISEMENT

Autorităţile dau asigurări că nu este necesară testarea înainte de administrarea serului, întrucât aproximativ 10% din voluntarii implicați în faza de testare a vaccinului au trecut prin boală fără să știe, la fel cum unele persoane care aveau virusul activ au fost imunizate și au avut un răspuns foarte bun.

Toți cei care acceptă să se vaccineze vor primi o adeverinţă de vaccinare şi vor fi contactați cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa respectivă va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului.

ADVERTISEMENT

Primele doze de vaccin anti-Covid ar urma să ajungă în țara noastră între Crăciun și Revelion

Dacă autorizaţia va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

Este o tranşă simbolică, dacă vreţi, care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât şi cele din ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate creşte de la o lună la alta”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT