News

Este oficial! Carantinarea și izolarea la domiciliu se suspendă temporar. Anunțul lui Raed Arafat

04.07.2020 | 20:13
Este oficial Carantinarea si izolarea la domiciliu se suspenda temporar Anuntul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Chiar dacă s-au scurs deja mai bine de 5 luni de la declanșarea epidemiei de coronavirus pe teritoriul României, însă veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cresc în fiecare zi și atârnă din ce în ce mai greu asupra spitalelor. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 416 de persoane infectate și 21 de decese.

Totodată, în secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 223 de pacienți, iar situația riscă să devină critică dintr-un moment în altul. Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în carantină instituționalizată sunt 741 de persoane, în vreme ce 58.991 se află în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

Începând de astăzi, aceste măsuri se suspendă, însă, temporar, informează șeful DSU, Raed Arafat, în circulara transmisă către prefecturile din întreaga țară. Documentul vine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a deciziei pronunțate de Curtea Constituțională a României în data de 25 iunie.

Carantinarea și izolarea la domiciliu a persoanelor infectate cu COVID-19 se suspendă temporar

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

ADVERTISEMENT

În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în actul semnat de Raed Arafat şi Amalia Şerban, directorul general adjunct în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Ludovic Orban iese la atac după decizia CCR. Premierul le transmite românilor să nu ignore restricțiile

În motivarea deciziei conform căreia atât carantinarea, cât și izolarea la domiciliu sunt neconstituționale  se arată că „internarea obligatorie a pacienților cu coronavirus este o veritabilă privare de libertate”. Totodată, CCR precizează că pacienții se pot adresa instanței de judecată pentru a contesta „detenția de ordin medical”.

ADVERTISEMENT

Chestionat pe marginea acestui subiect premierul Ludovic Orban a criticat dur sentința magistraților și i-a îndemnat din nou pe români să țină cont doar de „regulile firești”. În caz contrar, riscăm să ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de îmbolnăvire.

Prima consecință e că pacienții pot fi externați și nu pot fi opriți. A doua e că nu mai putem aplica măsura carantinării la domiciliu. CCR a decis că un om cu COVID poate circula pe stradă. Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european. Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau?

ADVERTISEMENT

Păi noi avem o lege: legea 55 care prevede starea de alertă. Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești”, a declarat șeful Executivului la Digi 24.

ADVERTISEMENT