News

Este oficial. Guvernul taie unele sporuri. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile

16.02.2021 | 07:38
Este oficial Guvernul taie unele sporuri Ce se intampla cu pensiile si salariile
ADVERTISEMENT

Guvernul propune abrogarea art. 5 din Ordonanța de urgență nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

Decizia vine în contextul în care această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dintr-un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor reiese că punctul de pensie va rămâne în 2021 la 1.442 lei, prag stabilit în septembrie anul trecut, iar pentru 2022 se ia în calcul majorarea cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Guvernul vrea să elimine anumite sporuri. Majorarea pensiilor se amână până în 2023

Potrivit Ministerului de Finanțe, eliminarea sporului de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei. Cât despre modificările privind pensiile, acestea determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8,922 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

ADVERTISEMENT

Odată prorogată data de intrare în vigoare a Legii nr. 127/2019 la 1 septembrie 2023, valoarea punctului de pensie se va menține în 2021 la nivelul de 1.442 lei, în urma majorării cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare.

Începând cu anul 2022 e de așteptat, însă, ca valoarea punctului de pensie să fie majorată cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Totodată, se propune eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, măsură care ar determina o reducere a deficitului bugetar cu 1,653 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, precum și amânarea acordării beneficiilor promise angajaților CFR.

Va fi modificat și art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

ADVERTISEMENT

În plus, unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcționează în interiorul acestora sau în unități militare, în condițiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională”, anunță Ministerul Finanțelor Publice.

ADVERTISEMENT