Este oficial! Masca devine obligatorie în spațiile publice deschise din Brașov. Decizia Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Bogdan Solomon   
în HotNews
30/07/2020, 23:10
Este oficial! Masca devine obligatorie în spațiile publice deschise din Brașov. Decizia Comitetului Local pentru Situații de Urgență
Masca devine obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din Brașov. Sursa foto: Mediafax

Ca urmare a răspândirii tot mai agresive a virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României (1.356 de cazuri de îmbolnăvire au fost raportate doar în ultimele 24 de ore), autoritățile s-au văzut nevoite să instituie noi restricții. Cea mai importantă dintre acestea vizează obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în spațiile publice deschise în care există riscul să se producă aglomerații.

Totodată, potrivit lui Raed Arafat, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică (DSP) stabilește spațiile și intervalele în care populația va trebui să poarte masca, decizia va fi luată la nivel local. Prin urmare, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să anunțe în perioada următoare unde și când anume se vor aplica măsurile prevăzute în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 37 din 28.07.2020.

Printre județele care s-au conformat deja acestor restricții se numără și Brașovul, unde purtarea măștii a devenit obligatorie în piețele agroalimentare, în stațiile RATBV, în terminalele de transport, în Gară, precum și pe arterele pietonale aglomerate. De asemenea, Primăria va demara  o campanie de conștientizare menită să-i determine pe cetățeni să poarte măștile de protecție în spațiile publice aglomerate.

CLSU a anunțat lista completă a spațiilor publice deschise din Brașov în care masca devine obligatorie

HOTĂRÂREA  C.L.S.U.  Nr. 11 Privind: stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spaţiilor/activităţilor unde există un risc crescut de infectare  în Municipiul Brașov

Având în vedere propunerile formulate prin Hotărârea nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare, a Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi a Hotărârii nr. 18 din 29.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, ţinând cont de prevederile art.7, Cap. III, lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.L.S.U.,  prevederile art. 8 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.L.S.U., în temeiul prevederilor art. 24, lit. b) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Braşov HOTĂRĂŞTE:

Art. 1

(1) Începând cu data de 01.08.2020 orele 06.00, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în Municipiul Braşov, pe arterele pietonale intens frecventate şi în alte zone aglomerate, astfel:

– str. Republicii şi Piaţa Sfatului, de Luni până Vineri, între orele 12.00 – 23.00, iar Sâmbăta şi Duminica între orele 10.00 – 23.00

– staţiile RATBV

– autogări 

– staţiile CFR

– zonele de îmbarcare şi debarcare pentru transport pe cablu

– Grădina Zoologică

– toate piețele agroalimentare și târgurile”, se arată în hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Brașov.

Nu au fost instituite amenzi pentru încălcarea acestor măsuri. Se încearcă educarea populației

De remarcat este faptul că persoanele care încalcă măsurile anunțate de autorități nu riscă amenzi usturătoare, spre deosebire de alte județe ale țării. Potrivit primarului George Scripcaru, în cadrul ședinței de joi a CLSU s-a decis „responsabilizarea brașovenilor, explicându-le că este o măsură bună pentru sănătatea lor și a celor din jur”.

Astăzi am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în baza deciziei comitetului județean, care ne-a fost comunicată ieri, după-amiază, referitoare la măsura privind obligativitatea purtării măștii în municipiul Brașov. Am identificat care sunt zonele cu risc, pe care trebuie să le luăm în calcul.

Am gândit că este bine să luăm această măsură în zonele cu potențial de răspândire a acestui virus, zonele cu un număr mare de persoane, unde oamenii se întâlnesc – discutăm de stațiile de autobuz, de autogări, gară, zonele circulate intens, cum ar fi Piața Sfatului sau Republicii. Sunt aglomerări umane care se întâmplă în anumite perioade din săptămână sau din zi și eu cred că este important să respectăm această regulă.

Este o măsură preventivă și este bine să înțelegem că nu urmărim să dăm amenzi, ci să îi protejăm pe cei cu care intrăm în contact, dar și să ne protejăm fiecare dintre noi. Sper ca brașovenii să înțeleagă acest lucru, este la îndemâna noastră să facem acest minim gest.

Solicit pe această cale ca toți cetățenii să aplice această măsură, mai ales că este o măsură simplă, care este recomandată de specialiști, de medici, de epidemiologi și nu cred că putem să contestăm acest lucru. Nu cred că amenda este o soluție, ci trebuie să le explicăm oamenilor că trebuie să aplicăm această măsură, care este una firească și normală”, a explicat edilul.

Închide ×