News

Este oficial! O categorie de salariaţi va ieși mai devreme la la pensie. Pe cine vizează legea

10.09.2020 | 16:57
ADVERTISEMENT

S-a anunțat oficial! Cei care locuiesc în zone cu poluare remanentă vor ieși la pensie mai repede cu doi ani decât vârsta standard.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia persoanele care au locuit minim 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km din vecinătatea acestora, vor putea să iasă la pensie mai devreme fără a fi penalizate.

ADVERTISEMENT

Poluarea este o boală. Un studiu recent făcut în de ţările din UE şi în Regatul Unit, arată că 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012. Potrivit analizelor OMS, aproape 20% din cei care au murit în România, în acel an, au fost afectați într-un fel sau altul de poluare. Media în Uniunea Europeana a fost 13%.

Ce zone sunt vizate în lege

Cele mai multe localități menţionate în lege sunt în Hunedoara:

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan,”  se arată în document.

ADVERTISEMENT

Vestită în anii 1970 pentru combinatul siderurgic în care lucrau peste 20.000 de oameni, Hunedoara se evidenţia şi ca oraş poluat. Un studiu realizat de specialiştii de la Institutul de Meteorologie şi Hidrologie arăta că în Hunedoara, nivelul de poluare cu praf era 12 ori mai mare decât limita admisă.

Printre alte localități menționate se află: ”Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, localităţile Câmpia Turzii, Dej şi Turda din judeţul Cluj, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Brăneşti, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj”, conform documentului.

ADVERTISEMENT

Este vorba de persoane care locuit în zone afectate de poluare remanentă pe o durată de 30 de ani.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros”, se mai arată în decret.

ADVERTISEMENT