Life

Este oficial! Se schimbă legea pentru reciclarea sticlelor din România. Ce trebuie să știe toți cei care returnează ambalaje

Se modifică legislația privind reciclarea PET-urilor în țara noastră. Care sunt aspectele pe care e bine să le cunoști la returnarea ambalajelor.
09.06.2024 | 14:55
Este oficial Se schimba legea pentru reciclarea sticlelor din Romania Ce trebuie sa stie toti cei care returneaza ambalaje
Se modifică legislația privind reciclarea PET-urilor în țara noastră. Care sunt aspectele pe care e bine să le cunoști la returnarea ambalajelor. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Este oficial! Se schimbă legea pentru reciclarea sticlelor în România. Ce trebuie să știe toți cei care returnează ambalaje pentru a-și putea lua înapoi cei 50 de bani pe care i-au plătit în magazin sau supermarket.

Se modifică legislația privind reciclarea PET-urilor în țara noastră. Care sunt aspectele pe care e bine să le cunoști la returnarea ambalajelor

Se modifică legislația privind reciclarea PET-urilor în țara noastră. Care sunt aspectele pe care e bine să le cunoști la returnarea ambalajelor din plastic, care este cel mai întâlnit material la ora actuală și care poate fi refolosit de nenumărate ori.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au anunțat că începând cu data de 3 iulie 2024 unele recipiente vor fi respinse de aparatele Sistemului de Garanție Returnare, indiferent că sunt confecționate din plastic, sticlă sau metal.

Mai exact, acest lucru se va întâmpla în cazul în care sticlele de unică folosință nu se încadrează între 0,1 și 3 litri. De asemenea, toate sticlele care conțin lichide în interior nu vor fi acceptate. Toate trebuie să fie golite de băuturi și să nu fie spălate.

ADVERTISEMENT

În plus, ambalajele trebuie neapărat să aibă atașat dopul de sticlă (dacă e din plastic). Noua regulă este valabilă pentru toate tipurile de sticle din plastic cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri, la băuturi alcoolice.

În felul acesta românii își pot recupera garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă pusă în aparat. Recuperarea banilor este posibilă numai pentru ambalajele sunt etichetate corespunzător și respectă aceste noi cerințe.

ADVERTISEMENT

Toate sticlele trebuie să aibă sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând în acest fel eligibilitatea lor pentru sistem. Pe de altă parte, oamenii trebuie să știe că nu trebuie să arunce la gunoi recipientele care nu sunt acceptate în SGR. Acestea pot fi duse la centrele de colectare.

Ce spune ministrul Mediului despre sistemul SGR

„Dacă astăzi, statistic vorbind, pe piață probabil sunt sub 1% din băuturi, toate aceste volume pe care le putem vedea cu ochii noștri astăzi vor ajunge în magazine probabil săptămânile următoare și le vom vedea pe raft.

ADVERTISEMENT

Eu vorbesc aproape zilnic cu comercianți care nu sunt încă 100% lămuriți cum funcționează SGR-ul”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în urmă cu câteva luni, relatează stirileprotv.ro.

România ar trebui să colecteze până în anul 2025 aproximativ 77% la sută din peturile puse pe piață. Aceasta este o țintă stabilită la nivel european. Propunerile vizează și săculeții pentru ceai, care vor deveni biodegradabili, dacă regulamentul va fi votat.

ADVERTISEMENT