News

Este periculoasă furtuna solară care a lovit Pământul? Explicațiile specialiștilor

Specialiștii din astronomie anunță cât de periculoasă este furtuna solară care a lovit Pământul în aceste zile.
17.06.2021 | 23:17
Este periculoasa furtuna solara care a lovit Pamantul Explicatiile specialistilor
ADVERTISEMENT

O furtună solară a atins în cursul acestei zile Pământul. Fluxul geomagnetic provenit din acest fenomen s-a îndreptat spre Terra cu 600 de kilometri pe secundă.

Astronomii spun că furtuna solară a fost generată de o explozie în zona sudică a Soarelui. De regulă, când sunt puternice, aceste furtuni produc fluctuații ale rețelelor de electricitate și întreruperi în comunicațiile prin satelit.

ADVERTISEMENT

Cât de periculoasă este furtuna solară care a lovit Pământul? Explicațiile specialiștilor

Experții americani au anunțat că furtuna geomagnetică este creată de o explozie în zona de sud a Soarelui. Aceasta va avea însă unele consecințe pe Terra, chiar dacă pagubele nu vor fi majore.

Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din București, a dat explicații în ceea ce privește gradul de periculozitate al acestui fenomen pentru oameni.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, erupțiile solare au fost destul de mici, astfel că nu putem vorbi de efecte grave. ”Nu avem de ce să ne îngrijorăm în momentul acesta. Noi trăim lângă o stea și stelele nu au suprafață solidă.

Din când în când, aruncă în spațiu materie și odată cu materia pe care o aruncă ele în spațiu, iese și lumină, raze X. Ies raze X din anumite zone, zonele active, și de obicei lumina ajunge în 8 minute la Pământ, deci nu prea avem ce să facem, dar materia pe care o emite Soarele ajunge în 3 zile.

ADVERTISEMENT

Asta s-a întâmplat astăzi. Au fost trei erupții, destul de mititele, pe Soare, iar material, gazul care a fost aruncat de acesta în spațiul cosmic a ajuns la Pământ astăzi”, a spus Adrian Șonka la Digi24.

Ce probleme apar când erupțiile solare sunt puternice

Același expert de la Observatorul Astronomic din București precizează că, atunci când aceste furtuni solare au o mare intensitate, pot fi fluctuații ale rețelelor electrice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și migrația păsărilor călătoare ar putea fi afectată din cauza fluxului de gaze.

”Când erupțiile solare sunt foarte puternice, într-adevăr pot fi fluctuații ale rețelelor electrice, pot apărea probleme în comunicațiile prin satelit, dar pot fi deranjate și păsările migratoare.

Câmpul magnetic poate fi „deranjat” atunci. Trebuie să ne imaginăm un magnet cu liniile de câmp magnetic care pleacă din nord în sud și care linii sunt deranjate, practic, de ce vine de la Soare, iar păsările, care au un os care simte unde e nordul, pot fi puțin derutate”, adaugă Șonka pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT