Prima zi de școală nu esre liberă pentru toți părinții din România, așa cum prevedea legea. Dar, de fapt, de unde această zi liberă? Cum nu iese fum fără foc, a existat într-adevăr intenția ca părinții să aibă liber în prima zi de școală a copiilor lor, însă s-a renunțat la asta pentru că ar fi creat haos având în vedere că mulți profesori, educatori și învățători sunt părinți. Prin urmare, singurii care se bucură de zi liberă la începerea școlii, sunt culmea, exact legiuitorii: parlamentarii României!
Așadar, singurii care se vor bucura de zi liberă pe care o vor putea petrece alături de copii sunt aleșii neamului, scrie româniatv.net. Singura situație în care părinții vor primi liber de la stat este cea de urgență (în cazul unor cataclisme naturale sau orice ar provoca închiderea școlii).
Potrivit actului normativ (care nu este unul în vigoare), părinții vor putea sta acasă cu copii doar dacă la școlile unde învață aceștia sunt suspendate cursurile. În aceste zile, părinții vor primi o indemnizație socială egală cu salariul pentru o zi lucrătoare, asta pentru ca aceștia să nu piardă banii pe care i-ar fi câștigat muncind. Această indemnizație este oferită de stat, indiferent dacă respectivul părinte este bugetar sau lucrează în sectorul privat.
„Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020”, transmite Ministerul Educației.