News

Este prima zi de școală liberă pentru părinți? Ce prevede, de fapt, legea

02.09.2019 | 13:24
Este prima zi de scoala libera pentru parinti Ce prevede de fapt legea
Prima zi de școală nu este liberă pentru toți părinții. Sursa foto: gorjeanul.ro

Prima zi de școală nu esre liberă pentru toți părinții din România, așa cum prevedea legea. Dar, de fapt, de unde această zi liberă? Cum nu iese fum fără foc, a existat într-adevăr intenția ca părinții să aibă liber în prima zi de școală a copiilor lor, însă s-a renunțat la asta pentru că ar fi creat haos având în vedere că mulți profesori, educatori și învățători sunt părinți. Prin urmare, singurii care se bucură de zi liberă la începerea școlii, sunt culmea, exact legiuitorii: parlamentarii României!

Prima zi de școală este liberă doar pentru părinții parlamentari

Așadar, singurii care se vor bucura de zi liberă pe care o vor putea petrece alături de copii sunt aleșii neamului, scrie româniatv.net. Singura situație în care părinții vor primi liber de la stat este cea de urgență (în cazul unor cataclisme naturale sau orice ar provoca închiderea școlii).

Potrivit actului normativ (care nu este unul în vigoare), părinții vor putea sta acasă cu copii doar dacă la școlile unde învață aceștia sunt suspendate cursurile. În aceste zile, părinții vor primi o indemnizație socială egală cu salariul pentru o zi lucrătoare, asta pentru ca aceștia să nu piardă banii pe care i-ar fi câștigat muncind. Această indemnizație este oferită de stat, indiferent dacă respectivul părinte este bugetar sau lucrează în sectorul privat.

prima zi de școală liberă?
Școala va începe pe 9 septembrie 2019. Sursa foto: news.ro

În anul școlar 2019-2020, elevii vor avea vacanțele distribuite în felul următor:

  • vacanța de iarnă va începe pe 21 decembrie 2019 și se va încheia pe 12 ianuarie 2020;
  • vacanța de primăvară va începe pe 4 aprilie și se va încheia pe 21 aprilie 2020;
  • vacanța de vară va începe pe 13 iunie. Nu se știe data la care va începe școala anul viitor.

„Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020”, transmite Ministerul Educației.