Life

Este printre cele mai periculoase insecte din România. Apare primăvara și mușcătura ei poate duce la paralizie. Cum te poți apăra

Una dintre cele mai periculoase insecte din România apare primăvara. Deși poate părea inofensivă, mușcătura ei poate cauza probleme grave.
25.03.2023 | 12:00
Este printre cele mai periculoase insecte din Romania Apare primavara si muscatura ei poate duce la paralizie Cum te poti apara
Una dintre cele mai periculoase insecte din România ne poate provoca boli grave. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai periculoase insecte din România nu este luată în seamă de multe persoane. În realitate însă, simpla ei mușcătură poate cauza probleme grave de sănătate. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să știm cum să ne ferim de ea.

Cum te ferești de una dintre cele mai periculoase insecte din România

Ai mai auzit până acum de Boala Lyme? Și faimoasa cântăreața Ada suferă de ea. Printre altele, aceasta poate fi provocată și de mușcătura uneia dintre cele mai periculoase insecte din România. Este vorba despre căpușă, care poate fi purtătoare de germeni, care cauzează acestă boală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot mușcătoarea de căpușă poate cauza și febra Rocky Mountain. Iar pentru că suntem în perioada primăverii, trebuie să știm că acum există cel mai mare riscă să ajungem să fim mușcați de ea. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să știm cum să ne ferim.

Cum prevenim mușcătura uneia dintre cele mai periculoase insecte din România? Încă dinainte de a merge în aer liber trebuie să fim atenți. Specialiștii ne recomandă să optăm pentru haine lungi dacă alegem să mergem în zonele de pădure.

ADVERTISEMENT

Ar fi indicat să optăm pentru niște pantaloni luni, șosete, dar și pentru o bluză cu mânecă lungă. Iar asta este valabil indiferent de cât de cald este afară. De asemenea, în cazul copiilor se recomandă utilizarea unor soluții contra căpușelor.

Cum extragi corect căpușa

Iar prevenția nu se oprește doar aici. Cei care au copii ar fi bine să îi verifice după ce aceștia s-au întors de afară. Este indicat să ne uităm la piele, dar și la păr, în special în zona scalpului. De asemenea, și zona gâtului și zona urechii trebuie analizate cu atenție.

ADVERTISEMENT

O altă recomandare este evident, evitarea zonelor cunoscute cu căpușe. Acestea se regăsesc în special în pădure, însă nu ar fi exclus să le întâlnim și în parcuri, în special dacă nu a fost făcută o dezinsecție în prealabil.

Ce se întâmplă însă dacă ne-a mușcat deja o căpușă? Fiind una dintre cele mai periculoase insecte din România, avem nevoie de o atenție sporită atunci când o îndepărtăm. În primul rând avem nevoie de o pensetă, care să ne ajute să tragem ferm căpușa din piele.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu trebuie rotită, pentru că riscăm să o rupem în timpul extragerii. De asemenea, după ce am scos-o din piele, este recomandată să tamponăm zona cu alcool. În cazul în care căpușa se află în piele mai bine de 24 de ore, atunci se recomandă un consult medical de specialitate.

ADVERTISEMENT
Tags: