Din ce este făcută hârtia de copt. În ciuda faptului că multe gospodine o folosesc în bucătărie, puține sunt cele care știu cât de periculoasă poate fi.
Hârtia de copt este nelipsită din bucătărie. Este una dintre cele mai practice și utile invenții, scăpându-le pe gospodine de clasica tapetare a tăvilor.
Hârtia de copt ușurează munca gospodinelor atunci când vine vorba de gătitul sau coacerea anumitor preparate. Făcută special să reziste la temperaturi ridicate, hârtia de copt conține anumite substanțe care nu o lasă să absoarbă grăsimi.
Ca orice hârtie, hârtia de copt este făcută la bază din celuloză. Pentru a fi non-aderentă, aceasta este tratată cu silicon, substanța care o ajută să reziste la temperaturi ridicate și care împiedică absorbția grăsimii.
În prezent, hârtia de copt se comercializează fie în foi individuale, fie la rolă. Gospodinele o pot ajusta în funcție de nevoi și dorințe, deoarece aceasta este subțire, iar siliconul nu îi afectează maleabilitatea.
Hârtia de copt este unul dintre cele mai folosite produse în bucătărie. Fie că vorbim de preparate la cuptor sau la friteuza cu aer cald, gospodinele apelează cu încredere la ea. Însă, multe dintre ele se întreabă și cât de sănătoasă este utilizarea ei frecventă.
Ei bine, siguranța alimentară a hârtiei de copt este dată, în primul rând, de substanțele utilizate. De exemplu, în cazul hârtiei de copt siliconate, siliconul nu conține substanțele toxice care să se elibereze în mâncare.
Totuși, este important de reținut că și acest tip de hârtie are un prag maxim de temperatură la care rezistă. Dacă sunt depășite cele 220-250 grade Celsius, siliconul începe să se degradeze. În astfel de situații, hârtia se va înnegri și va elibera fum toxic.
Dacă vorbim de hârtia de pergament, trebuie avut în vedere că aceasta este tratată cu acid sulfuric. Nu lasă reziduuri și nici nu impactează preparatele, însă, nu este la fel de rezistentă precum hârtia de silicon.
Hârtia de copt cerată, așa cum îi spune și numele, este acoperită cu un strat de ceară. Poate fi vorba despre parafină sau despre ceară naturală. Acest tip de hârtie nu rezistă la temperaturi ridicate. Stratul de ceară care o acoperă se poate topi și poate intra în contact cu alimentele. Tocmai de aceea, se recomandă pentru ambalarea produselor, nu pentru coacere.
Mai există și alte tipuri de hârtie de copt care au în componență perfluorați. De-a lungul timpului, aceste substanțe au fost asociate cu prezența anumitor dezechilibre hormonale, producătorii fiind obligați să renunțe la folosirea lor.