Cercetările efectuate în ultima perioadă arată dacă este sigură sau nu pentru sănătate tigaia de teflon, după ce a fost zgâriată cu furculița sau alte obiecte. Ce părere au experții din domeniul alimentar despre acest produs care nu lipsește din nicio bucătărie.
Tigaia de teflon este la mare căutare în rândul gospodinelor. Aceasta este confecționată din politetrafluoroetilenă (C2F4)n (PTFE), care este un polimer al tetrafluoroetilenei. Acesta are numeroase utilizări.
Numele cel mai folosit al acestui material a fost introdus de firma DuPont, care a inventat acest produs. PTFE a fost descoperit accidental în anul 1938. Descoperirea îi aparține lui Roy Plunkett, care a găsit acest material în timp ce lucra în New Jersey.
În prezent, teflonul este un produs care se găsește cu mare ușurință. Specialiștii însă trag un semnal de alarmă în privința recipientelor care prezintă deteriorări. Tigăile zgâriate nu mai sunt sigure pentru sănătatea umană.
Acestea prezintă un mare pericol pentru că au în compoziția lor substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS). Concret, microparticulele din înveliș pot ajunge în alimentele care sunt gătite în acest recipient, indiferent de timpul de preparare.
Mai mult, un studiu care a fost realizat în anul 2022 susține că tigăile din teflon care sunt zgâriate pot elibera mii până la milioane de microparticule și nanoparticule de plastic. Toate acestea ar putea avea efecte negative asupra organismului.
Specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți la semnele pe care le prezintă tigaia din teflon. Aceasta poate fi deteriorată atunci când alimentele încep să se lipsească de suprafața sa. Asta înseamnă că stratul antiaderent nu mai este bun.
În plus, se recomandă ca tigăile fabricate înainte de anul 2015 să fie aruncate la coșul de gunoi, scrie cancan.ro. Acestea trebuie înlocuite cu altele pentru a fi în siguranță din punct de vedere alimentar. Cele mai bune sunt cele confecționate din inox, fontă sau ceramică.