News

Este singura țară din lume cu trei capitale. E o destinație turistică aparte

Este singura țară din lume care are trei capitale recunoscute oficial. Este o destinație turistică surprinzătoare pentru vizitatori
29.06.2024 | 20:19
Este singura tara din lume cu trei capitale E o destinatie turistica aparte
O țară cu trei capitale are multe de oferit turiștilor / Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Destinație populară pentru turiști, Africa de Sud este o țară cunoscută din multe motive, printre care și cele trei capitale ale sale. Pentru a înțelege această caracteristică neobișnuită, trebuie cercetată istoria zbuciumată a țării

Trei capitale recunoscute

De la Capul Bunei Speranțe la Grădinile Kirstenbosch și Parcul Național Kruger, Africa de Sud este plină de locuri pe care turiștii le apreciază foarte mult. În timp ce natura este o parte importantă a vieții turistice a țării, orașele sale precum Johannesburg, Bloemfontein și Pretoria sunt, de asemenea, foarte populare.

ADVERTISEMENT

Iar dacă ați dori să vizitați capitala țării, ar trebui să vă înmulțiți sejurul cu trei. Africa de Sud este singura țară din lume care are trei capitale recunoscute. Deși acest detaliu poate fi deconcertant, el nu este lipsit de importanță, deoarece este profund legat de istoria Africii de Sud, în special de perioada regimului de apartheid.

Este Johannesburg capitala Africii de Sud?

În mentalul colectiv, Johannesburg este capitala țării deoarece este cel mai cunoscut oraș. Fondat în 1886 în provincia Gauteng (una dintre cele nouă mari provincii ale țării), acesta nu apare pe lista celor trei capitale ale Africii de Sud. Confuzia se datorează faptului că este cel mai mare oraș al națiunii, precum și cea mai populată metropolă, inclusiv vecina Pretoria. În plus, Johannesburg este adesea perceput ca fiind capitala economică a Africii de Sud, deoarece găzduiește bursa de valori a țării, Curtea Constituțională și trei aeroporturi importante. Deși are o populație de peste 6 milioane de locuitori, nu este capitala oficială a țării.

ADVERTISEMENT

Pretoria, capitala administrativă

Învecinat cu Johannesburg, acest mare oraș găzduiește sediul guvernului. A dobândit statutul de capitală la 16 noiembrie 1855, în urma victoriei lui Marthinus Wessel Pretorius în bătălia de la Blood River. Orașul a devenit capitala Transvaalului, dar inițial avea o populație de numai 300 de locuitori.

Turiștii pot admira Union Buildings (sediul Guvernului), pot vizita marea grădină botanică Pretoria National Botanical Garden, rezervația naturală Groenkloof, cu o varietate de faună sălbatică ce poate fi admirată în mediul ei natural.

ADVERTISEMENT

Cape Town, capitala legislativă

A doua din cele trei capitale ale Africii de Sud este Cape Town. Cunoscut și ca Cape, este capitala legislativă a țării din 1910 și găzduiește sediul Parlamentului. Este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, fiind fondat în 1652 ca punct de aprovizionare pe ruta spre India și apoi ca colonie olandeză din 1691. La Cape Town, turiștii pot admira peisaje uluitoare, dacă iau telecabina pentru a ajunge pe Table Mountain și pot vizita și celebra Robben Island, unde liderul anti-apartheid, Nelson Mandela, a stat după gratii 18 ani. Există, de asemenea, baruri de jazz, teatre și cluburi de noapte pentru cei cărora le place o ieșire în oraș. În centrul orașului se află Canal Walk Shopping Centre, cel mai mare centru comercial din Cape Town.

Bloemfontein, capitala judiciară

În sfârșit, Bloemfontein este capitala judiciară și al treilea oraș ca mărime din țară. Bloemfontein este cunoscut și sub numele de „Orașul Trandafirulor”, datorită abundenței acestor flori și a grădinilor sofisticate. Dar este de asemenea un oraș cultural, reprezentat și de Oliewenhuis Art Museum, unde pot fi admirate comori ale artei sud-africane.

ADVERTISEMENT

Acest trio de capitale sud-africane își are originea în proliferarea coloniilor europene în întreaga țară și în dorința de a separa cele trei puteri ale democrației. Ca urmare, țara are mai multe limbi oficiale, vorbite atât în capitalele Africii de Sud, cât și în restul țării. Între secolele XVII și XIX, istoria Africii de Sud a fost marcată de colonii olandeze, britanice, germane și franceze. Cu toate acestea, influența olandeză a fost cea mai puternică, dând naștere numelor marilor orașe Johannesburg, Bloemfontein și Pretoria.

ADVERTISEMENT