Sporturi

Este totul stabilit! Când va avea loc prima ediție a Cupei Mondiale de tenis și cine va participa! Ce șanse are România să fie în grupe

16.11.2018 | 13:57
Este totul stabilit Cand va avea loc prima editie a Cupei Mondiale de tenis si cine va participa Ce sanse are Romania sa fie in grupe

ATP a anunțat astăzi când va avea loc prima ediție a Cupei Mondiale de tenis, competiție care va reuni la start 24 de țări, împărțite în șase grupe de câte patru. Startul se va da pe 3 ianuarie 2020, urmând ca finala să se desfășoare pe 12 ianuarie, cu puțin timp înaintea ediției din acel an a Australian Open. Pentru ca jucătorii să nu fie afectați de încărcarea programului și să se evite o călătorie obositoare, ATP va organiza competiție în trei orașe de la Antipozi.

Majoritatea jucătorilor de top și-au exprimat susținerea pentru ATP Cup, competiție care se dorește a fi o urmașă a World Team Cup, competiție care s-a desfășurat la Dusseldorf, între 1978 și 2012. Novak Djokovic a fost prezent la conferința de presă la care au fost anunțate cele mai importante informații despre competiția care se va desfășura în Australia. Sârbul este președinte al Consiliului Jucătorilor ATP.

Când va avea loc prima ediție a Cupei Mondiale de tenis. Novak Djokovic, prezent la conferinţa de presă

“Mă bucură că această competiție este deținută de ATP, practic de jucători, și că va oferi puncte în clasament. Va fi cea mai bună modalitate de a începe sezonul. Australia este o țară care organizează un turneu de Grand Slam, care are o uriașă tradiție în tenis. În peste 90 la sută din cazuri jucăm la individual și avem foarte puține oportunități de evenimente pe echipe. Multe țări vor fi împreună la această cupă și, personal, sunt foarte mândru și fericit că voi avea ocazia să îmi reprezint țara”, a declarat Novak Djokovic.

“Acest eveniment se potrivește perfect cu strategia noastră de a inova și de a gândi pentru viitor. Știm din discuțiile pe care le-am avut cu jucătorii că ATP Cup va oferi o modalitate excelentă pentru ei de a-și începe sezonul. Cei mai buni jucători ai lumii vor fi împreună pentru această super competiție pe echipe, care se mulează pe programul existent și care va oferi și puncte în clasament, dar și această conexiune cu Australian Open. Suntem convinși că turneul va fi un real succes încă de la prima ediție”, a declarat și Chris Kermode, președintele ATP.

Câştigătorii de la Cupa Mondială de tenis primesc 700 de puncte în clasamentul ATP

Așa cum au ținut să sublinieze atât Djokovic și Kermode, marele avantaj pe care îl va avea ATP World Cup în duelul cu marea rivală, Cupa Davis, care va avea un nou format începând din 2019, este reprezentat de faptul că, fiind organizată de ATP, oferă și puncte în clasament. Asta spre deosebire de Cupa Davis, care se va desfășura pe parcursul unei săptămâni din noiembrie, în Spania.

Astfel, învingătorii de la ATP World Cup vor primi 700 de puncte în clasamentul ATP. Doar turneele de Masters, 1.000, și ATP Finals, maximum 1.500, oferă mai multe puncte dintre competițiile deținute de ATP. Și, desigur, turneele de Grand Slam, care oferă 2.000 de puncte, deținute de ITF. Prima ediție a ATP World Cup ar urma să aibă o distribuție de lux.

România nu ar fi între primele 24, dar speră la o calificare la ATP World Cup prin Marius Copil

Participante se vor alege în funcție de cel mai bine poziționat jucător pe care îl are fiecare țară în clasamentul ATP. Practic, totul se va decide în funcție de clasamentul ATP care se va înregistra la finalul anului 2019. Pentru ca România să fie prezentă la această competiție, marea speranță pare a fi Marius Copil. Acesta a arătat o formă foarte bună în finalul acestui sezon, cu o finală la Basel, împotriva lui Roger Federer.

În plus, Marius Copil anunță planuri mari pentru 2019, sub comanda lui Andrei Pavel, cel care a reușit într-un timp foarte scurt să îl ajute pe jucătorul arădean să progreseze enorm. Cum clasamentul ATP se întocmește pe un singur an, se poate spune că toți jucătorii pornesc cu șanse egale. Vor conta exclusiv rezultatele obținute în 2019 pentru stabilirea calificatelor.

O prezență a lui Marius Copil în top 50 ATP la finalul sezonului viitor ar putea oferi perspective importante României pentru a fi prezentă la prima ediție a Cupei Mondiale de Tenis. În acest moment, spre exemplu, ultimul jucător care și-ar califica țara la această competiție ar fi slovacul Martin Klizan, locul 43 în clasamentul ATP. În vreme ce Marius Copil ocupă locul 61. În fața României ar mai fi şi Portugalia, prin Joao Sousa (45 ATP), Tunisia, prin Malek Jaziri (46), Bosnia, prin Damir Dzumhur (48), Olanda, prin Robin Haase (50) şi Kazahstan, prin Mikhail Kukuşkin (53).

Ţările care ar fi calificate dacă s-ar ţine cont de clasamentul ATP de la finalul lui 2018 ar fi următoarele: Serbia, prin Novak Djokovic (1), Spania, prin Rafael Nadal (2), Elveţia, prin Roger Federer (3), Argentina, prin Juan Martin Del Potro (4), Germania, prin Alexander Zverev (5), Africa de Sud, prin Kevin Anderson (6), Croaţia, prin Marin Cilic (7), Austria, prin Dominic Thiem (8), Japonia, prin Kei Nishikori (9), SUA, prin John Isner (10), Rusia, prin Karen Khachanov (11), Italia, prin Fabio Fognini (13), Marea Britanie, prin Kyle Edmund (14), Grecia, prin Stefanos Tsitsipas (15), Canada, prin Milos Raonic (18), Bulgaria, prin Grigor Dimitrov (19), Georgia, prin Nikoloz Basilaşvili (21), Belgia, prin David Goffin (22), Coreea de Sud, prin Hyeon Chung (25), Franţa, prin Richard Gasquet (26), Australia, prin Alex De Minaur (31), Ungaria, prin Marton Fucsovics (37), Chile, prin Nicolas Jarry (39) şi Slovacia, prin Martin Klizan (43). Au fost specificaţi cei mai bine clasaţi jucători din fiecare ţară, acesta fiind criteriul de calificare.