News

Este USR un partid neomarxist? Răspunsul și explicațiile gazetarului Cristian Tudor Popescu

05.02.2021 | 21:38
Este USR un partid neomarxist Raspunsul si explicatiile gazetarului Cristian Tudor Popescu
Este USR un partid neomarxist? Răspunsul și explicațiile gazetarului Cristian Tudor Popescu colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat vineri, în timpul emisiunii “Cap Limpede” eticheta de “neomarxist” care este deseori asociată cu USR-PLUS, în special în mass-media. Acesta a oferit niște definiții personale ale marxismului clasic și neomarxismului pentru a analiza în ce măsură partidul aflat în coaliția de guvernare aparține acestei încadrări ideologice.

CTP a propus în cadrul aceleiași emisiuni o serie de măsuri prin care consideră că ar reuși să limiteze răspândirea virusului în școli.

ADVERTISEMENT

Claudiu Târziu, co-președintele AUR a etichetat public USR drept un partid neomarxist încă din decembrie anul trecut.

Cristian Tudor Popescu comentează eticheta de neomarxist aplicată USR-ului

“Asta e o confuzie colosală a acestor vremuri, pandemia asta tulbură la creiere, virusul am auzit că degradează puțin și creierele. Dacă îi întrebați pe toți cei care titrează despre useriști că sunt neomarxisți, habar nu au ce înseamnă.

ADVERTISEMENT

Nici ăștia de la USR nu știu ce este ăla neomarxism, că nu știu să se apere de această acuzație, dar rostogolim încontinuu acest termen.

Despre neomarxism ce vrei să vă spun? De Școala de la Frankfurt, de Noam Chomsky? Neomarxismul este un bulgăre multicolor de tot felul de teorii care se trag mai mult sau mai puțin din marxism, este o încolăceală de nu e adevărat, cei mai mulți sunt acuzați de neomarxism, dar nu se recunosc ca atare, cum fac Chomsky și Scoala de la Frankfurt.

ADVERTISEMENT

În esență, Marx spunea așa: există opresori și oprimați, indiferent de faptul că tu ești un om de treabă, muncitor, cinstit, care încerci să îți ajuți semenii sau că ești un ticălos lacom, faptul că aparții unei clase, burghezo-moșierimii, asta te face vinovat.

Aparții proletariatului, indiferent dacă ești un bețiv notoriu, îți bați nevasta și copiii, ești leneș, ai păgubit fabrica, ești bun. Acesta este marxismul clascic.

ADVERTISEMENT

Neomarxismul ce face? Spune că da, sunt niște categorii sociale care opresează: bărbații și albii. Sunteți bărbat, sunteți alb? Gândiți-vă bine, domnule Pândaru, dacă nu cumva sunteți un opresor.

Iar în partea de jos nu mai este proletariatul lui Marx, ci se găsesc femeile, cele mai oprimate. O măsură neomarxistă știți care ar fi? Să se dea un salariu de la stat femeilor casnice, asta consideră neomarxiștii, că ele sunt dezavantajzate și ar trebui să primească salariu de la stat.

De asemenea, persoanele de culoare, de alte etnii, minoritățile sexuale, toate sunt oprimate, dar nu mai avem de-a face cu proletariatul. Trebuie să primească niște compensații, doar pentru că aparții unor categorii. Vedeți undeva la USR vreo măsură neomarxistă?”, a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

ADVERTISEMENT