Toți clienții Digi RCS RDS, Vodafone, Orange sau Telekom trebuie să-și cunoască drepturile atunci când decid să renunțe la serviciile unui furnizor de telefonie mobilă, sau să-l schimbe. Fiecare furnizor are anumite clauze contractuale
Firește, renunțarea la serviciile unui furnizor sau schimbarea lui, fie el Digi RCS RDS, Vodafone, Orange sau Telekom, se face de regulă prin încetarea contractului dintre acesta și clientul respectiv. Fiecare furnizor are anumite clauze contractuale dar există și niște aspecte generale pe care este important ca un client să le știe. În momentul în care clientul semnează un contract cu furnizorul, documentul conține și detalii privind condițiile în care contractul încetează. Există însă și posibilitatea unor negocieri pentru ca clientul să aibă parte de condiții de încetare a contractului mai flexibile, arată Avocatnet.
Informații despre drepturile și obligațiile pe care le are clientul în această situație sunt oferite pe pagina de internet a ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), potrivit sursei citate.
Înainte de a face demersurile de încetare a contractului cu furnizorul, clientul trebuie să verifice cu atenție contractul, durata inițială a acestuia, eventuale consecințe (penalități) pentru încetarea lui înainte de termen, cum se depune cererea de încetare a contractului și termenul în care are loc procesarea cererii de către furnizor.
Clientul poate rezilia contractul, după expirarea perioadei inițiale, printr-o notificare în prealabil de 30 de zile, caz în care va plăti doar tarifele corespunzătoare perioadei notificării. Clientul are de asemenea dreptul să ceară deblocarea telefonului gratuit, dacă l-a primit de la furnizorul respectiv. Clientul poate cere rezilierea contractului fără penalități și dacă furnizorul nu oferă servicii corespunzătoare celor din contract sau dacă modifică unilateral condițiile acestuia.
Foarte mulți clienți aleg să-și porteze numărul de telefon, schimbându-și astfel furnizorul. Această opțiune implică și cererea de încetare a contractului cu actualul furnizor, de aceea trebuie verificate cu atenție condițiile încetării contractului actual înainte de a demara procedura de portare a numărului de telefon.
La fel de important de știut pentru clienți sunt diferențele existente între contractele încheiate în magazinele furnizorilor și cele făcute la distanță sau în afara acestor spații comerciale. În cazul celor încheiate în magazine, încetarea contractului anterior expirării perioadei inițiale poate aduce penalități. Clienții trebuie să verifice dacă perioada inițială a contractului a expirat, dacă sunt penalități pentru încetarea contractului înainte de termen (și cum se calculează aceste penalități), și care este termenul și modalitatea depunerii cererii de înetare a contractului.
În cazul contractelor la distanță (via telefon sau online) sau în afara magazinelor furnizorilor, clienții au dreptul să se retragă fără a primi penalizări, într-o perioadă de 14 zile calendaristice de la semnarea contractului sau primirii echipamentului, în situația în care acesta a fost cumpărat odată cu serviciul telecom. Clientul trebuie să facă dovada cererii de retragere în termenul repectiv.
Referitor la contractele încheiate în magazinele furnizorilor, nu este prevăzută legal perioadă de grație pentru încetarea fără penalități a acestora. Există de asemenea unele obligativități în momentul retragerii dintr-un contract semnat la distanță, chiar și în situația în care clientul nu datorează penalități pentru încetare înainte de termen. Spre exemplu, poate fi obligat să returneze produsele luate împreună cu serviciile furnizorului sau să plătească pentru serviciile folosite până în ziua în care a notificat furnizorul despre retragerea sa din contract.
Pentru contractele încheiate la sediile furnizorilor de servicii, după ce termenul de 14 zile expiră, contractul se încheie în condițiile stipulate în document, ceea ce se poate face odată cu plata unor penalități, dacă perioada contractului nu a expirat.
În cazul în care un client are probleme cu încetarea contractului (telefonie, internet), acesta trebuie să se adreseze întâi furnizorului cu care a semnat contractul. Clientul se poate adresa ANCOM dacă nu a primit informare în legătură cu dreptul de a se retrage dintr-un contract semnat la distanță sau în afara magazinelor, sau dacă furnizorul nu a procesat aceste cereri.
În momentul în care apar probleme legate de valoarea penalităților sau la modul de calculare a acestora, pentru încetarea anticipată a contractului, clientul se poate adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și, după caz, justiției.