News

Este voie să mergem la munte, la schi de Crăciun? Anunțul lui Raed Arafat

10.12.2020 | 19:35
Este voie să mergem la munte, la schi de Crăciun? Anunțul lui Raed Arafat
Raed Arafat a vorbit despre sezonul de schi 2020
ADVERTISEMENT

Raed Arafat le-a explicat românilor în ce condiții va fi permis accesul la munte, la schi de Crăciun, cu toate că țara noastră se confruntă cu pandemia de Covid-19.

Șeful DSU susține că stațiunile de schi nu vor fi închise, însă vor exista reguli stricte de distanțare în special pentru operatorii de telecabină.

ADVERTISEMENT

Momentan nu există o reglementare, însă Arafat crede că va fi nevoie ca telecabinele să fie deschise doar la 50% din capacitate, pentru a diminua șansele răspândirii bolii.

Mersul la schi va fi permis în această iarnă, cu reguli stricte

A fost evaluată situația epidemiologică. Propunerea e de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile păstrând măsurile existente actualmente. Se adugă o singură măsură: activitatea operatorilor de cablu de schi se desfășoară, dar cu o reglementare care va fi stabilită prin ordin comun.

ADVERTISEMENT

Dacă cabina are 30 de locuri, probabil doar 10 vor fi transportate. Telescaunele vor circula normal. Vom lua măsuri zonale acolo unde se impune.

Pârtiile rămân deschise dar respectând reguli care se aplică în jurul lor. Toate trebuie respectate. Adăugăm reguli pe transportul pe cablu, nu e reglementat momentan, există riscul de transmitere acolo. Dacă scădem capacitatea la 50%, respectând portul măștii, riscul scade”, a explicat Arafat.

Europa vrea să închidă stațiunile de schi

Dacă în România autoritățile par dispuse să lase accesul liber la schi, nu același lucru se poate spune despre Italia, Austria sau Germania. Guvernele acestor țări vor să pună lacătul pe stațiunile montane în această iarnă, cu riscul de a pierde miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

La începutul pandemiei în Europa, stațiunile montane din Austria au contribuit decisiv la răspândirea virusului, lucru care i-a nemulțumit pe mulți europeni care au considerat că „lăcomia” celor din HoReCa a dus la propagarea pandemiei în nordul Italiei unde a fost jale.

Tăiatul porcului nu va fi interzis conform lui Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI a fost întrebat de un jurnalist, în cadrul conferinței de presă susținute în 10 decembrie, dacă vor exista interdicții privitoare la tăiatul porcului.

Nu scrie nicărieri că e interzis tăiatul porcilor”, s-a rezumat să spună Arafat. Desigur, reporterul făcea referire la tradiția tăierii porcului, când oamenii se adună și există riscul răspândirii Covid-19.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri