News

Ești sau nu obligat să lași un alt șofer să se bage în fața ta, dacă semnalizează schimbarea benzii. Mulți români ar putea rămâne fără carnet la această întrebare

Ce trebuie să faci, ca șofer, dacă un alt participant la trafic semnalizează schimbarea benzii: ești sau nu obligat să-l lași în față? În Codul Rutier aflăm răspunsul clar.
15.02.2025 | 18:00
Esti sau nu obligat sa lasi un alt sofer sa se bage in fata ta daca semnalizeaza schimbarea benzii Multi romani ar putea ramane fara carnet la aceasta intrebare
Ce se întâmplă dacă un alt șofer semnalizează schimbarea benzii, ce obligații ai. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legislația rutieră în vigoare răspunde la mai multe întrebări uzuale ale celor care circulă pe șosele. De exemplu, ce trebuie să faci, ca șofer, dacă un alt participant în trafic semnalizează schimbare benzii. Trebuie să-l lași în față?

Prevederi clare în Codul Rutier privind schimbarea benzii: ce trebuie să faci dacă un șofer semnalizează

La ora actuală, din păcate, România ocupă un loc fruntaș în topul țărilor europene privind numărul accidentelor mortale. Cifrele din 2024 sunt similare cu cele din ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, numai anul trecut, în primele 11 luni, peste 1.300 de persoane au murit și aproape 3.000 au fost rănite în accidente rutiere, conform Poliției Române. De notat că și mai multe accidente mortale, care nu apar în statistici, au avut loc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Statisticile Poliției arată că una dintre principale cauze ale accidentelor de circulație grave sunt indisciplina șoferilor. Aceasta pleacă de multe ori de la necunoașterea prevederilor din Codul Rutier.

ADVERTISEMENT

De exemplu, foarte mulți șoferii se află în ceață în privința responsabilităților lor atunci când semnalizează intenția de a schimba banda. În cele ce urmează vom clarifica aceste aspecte conform Codului Rutier actualizat.

Fără îndoială, una dintre situațiile cel mai des întâlnite în trafic este momentul când un șofer semnalizează intenția de a schimba banda de circulație. În acest context se naște o întrebare în mintea tuturor: Ești obligat să lași un alt șofer să se bage în fața ta, dacă semnalizează?

ADVERTISEMENT

Unii ar răspunde afirmativ, alții ar veni cu un NU vehement. Dacă s-ar uita pe legislație, cu toții ar afla instant răspunsul. ”Schimbarea direcției de mers trebuie efectuată doar în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Conducătorul vehiculului care execută această manevră trebuie să semnalizeze din timp și să se asigure că poate face acest lucru fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, spune Codul Rutier.

Cine trebuie să acorde prioritate când un șofer semnalizează schimbarea benzii

Așadar, în Articolul 145 din Codul Rutier aflăm răspunsul. ”Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităților, înainte de efectuarea manevrelor”.

Rezultă clar faptul că NU ești obligat să lași un alt șofer să intre pe bandă, în fața ta, atunci când acesta semnalizează schimbarea direcției. Lui îi revine obligația de a-ți permite trecerea. După ce face asta, poate schimba banda, conform Promotor.

Ce amenzi poți primi dacă schimbi neregulamentar o bandă de circulație

În momentul în care vrei să schimbi banda de circulație, trebuie să semnalizezi din timp. E obligatoriu să te asiguri că nu perturbi circulația și că nu pui în pericol siguranța celorlalți.

În cazul în care două vehicule circulă în aceeași direcție, pe benzi diferite, pe un drum cu minimum trei benzi pe sens și ambele intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ele, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să îi permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

Cei care nu respectă regulile de semnalizare și schimbare a direcției de mers pot fi amendați drastic. Aceste încălcări ale legislației se încadrează la clasa a I de sancțiuni. Asta înseamnă aplicarea a 2 puncte de penalizare și o amendă de peste 400 de lei. Dacă are loc un accident soldat cu pagube materiale, se vor aplica 3 puncte de penalizare, peste 600 de lei.

Cum schimbi corect banda de circulație. Cei 4 pași obligatorii

  1. Anticipează din timp schimbarea benzii.
  2. Verifică oglinzile pentru a vedea situația traficului.
  3. Verifică unghiul ”mort” cu o privire scurtă peste umăr prin fereastra din spate din direcția în care vrei să te deplasezi. Astfel, te asiguri că acolo nu se afla un motociclist sau un biciclist.
  4. Semnalizează intenția din timp.
  5. În final, schimbă banda, dar doar atunci când este sigur să faci acest lucru.