News

Estonia, pregătită să primească 5.000 de soldați din forța de reacție rapidă a NATO: ”Regiunea baltică trebuie consolidată”

Estonia, un stat de pe flancul baltic al NATO, anunță oficial că este pregătită să găzduiască circa 5.000 de soldați ai alianței. Ministrul Apărării eston e de părere că securitatea în regiune trebuie întărită.
17.01.2022 | 16:01
Estonia pregatita sa primeasca 5000 de soldati din forta de reactie rapida a NATO Regiunea baltica trebuie consolidata
ADVERTISEMENT

Ministrul Apărării din Estonia anunță că statul său este pregătit să accepte mii de soldați din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Demersul, spune oficialul, ar fi unul menit să consolideze regiunea baltică.

Estonia, dispusă să primească 5.000 de soldați din partea forței de reacție rapidă a NATO: ”Regiunea baltică trebuie consolidată”

Kusti Salm spune că Estonia are capacitatea de a găzdui pe teritoriul său până la 5.000 de soldaţi ai Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), notează publicația Tylaz.net.

ADVERTISEMENT

”Am realizat în ultima vreme foarte clar că, în conformitate cu politica de descurajare, regiunea baltică trebuie întărită. Există planuri precise, cum să fie făcut acest lucru în caz de necesitate”, a spus oficialul din statul baltic.

Totodată, Kusti Salm a declarat că, dacă NATO va decide să trimită pe flancul estic mai mulţi militari, aceştia ar putea fi amplasaţi într-o altă ţară.

ADVERTISEMENT

”Din punct de vedere al eficienţei militare, ar fi înţelept ca unele unităţi să fie amplasate, de exemplu, în România”, a adăugat acesta.

Oficialii estonieni au anunțat deja și orașul în care ar putea fi găzduite trupe NATO. E vorba de orașul Tapa.

ADVERTISEMENT

”Tapa are un teritoriu pentru acceptarea găzduirea aliaților. Aici se pot depozita echipamente, arme și apoi pot fi distribuite către unități”, a adăugat ministrul.

Salm a mai subliniat că, dacă nu sunt suficiente locuri pentru soldați în cazarmă, aceștia pot fi așezați în corturi. Iar dacă militarii vor rămâne mult timp în țară, li se vor construi noi cazărmi.

ADVERTISEMENT

Peste 1.000 de soldați NATO sunt deja în Tapa

În 2016, în timpul summitului NATO de la Varşovia, s-a luat decizia de a se amplasa batalioane multinaţionale ale NATO în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia. Batalionul estonian se află sub comandamentul Regatului Unit, cel leton este condus de Canada, lituanian – de Germania, iar polonez – de SUA.

”În acest interval de timp s-a reuşit crearea de infrastructură. Nu mă îndoiesc nicio secundă că vom putea repeta această performanţă dacă în viitorul apropiat va apărea o asemenea necesitate”, a spus el.

Premierul din Estonia, apel pentru întărirea flancului baltic al NATO

În debutul acestui an, țările baltice au demarat discuții cu aliații NATO pentru accentuarea prezenței Alianței pe teritoriul lor, ca măsură de prevenție împotriva Rusiei.

Anunțul a fost făcut de premierul din Estonia, Kaja Kallas. Cererea a venit în contextul în care Rusia a cerut, printre revendicările sale, chiar stoparea creșterii numărului de trupe NATO în regiune.

”Bineînțeles că discutăm cu aliații noștri pentru a crește prezenta militară a NATO aici, ca măsură de prevenție”, a spus Kallas într-un video-interviu acordat Reuters.

Estonia, Letonia și Lituania sunt membre ale NATO și UE din 2004 și își doresc de mai multă vreme o implicare mai mare a NATO în regiune.

ADVERTISEMENT
Tags: