News

Estul Europei, epicentrul Covid-19 al planetei. Trei țări din zonă, printre care România, în top 5 al numărului de decese

Statele din estul Europei reprezintă în aceste zile epicentrul pandemiei de Covid-19 la nivel mondial. Trei țări din zonă, printre care și România, sunt în top 5 al numărului de decese.
24.10.2021 | 13:05
Estul Europei epicentrul Covid19 al planetei Trei tari din zona printre care Romania in top 5 al numarului de decese
ADVERTISEMENT

Majoritatea statelor lumii, unde rata de vaccinare a trecut de 60-70%, au eliminat restricțiile și au făcut pași importanți către revenirea la normalitate.

În schimb, țările unde imunizarea a reprezentat un eșec, cum este și cazul României, Rusiei sau Ucrainei, se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la începutul pandemiei de SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

O analiză a celor de la Reuters scoate la iveală o realitate dură a acestei perioade: estul Europei reprezintă un adevărat epicentru al Covid-19 în această perioadă.

Trei țări din Estul Europei, printre care România, în top 5 al numărului de decese la nivel mondial

În prezent, numărul cazurilor de coronavirus înregistrate oficial numai în estul Europei se apropie de totalul de 20 de milioane. Această regiune este lovită de cel mai grav val al pandemiei, în condițiile unei slabe campanii de vaccinare anti-Covid-19.

ADVERTISEMENT

Și mai gravă este situația când vorbim de numărul de morți cauzați de infecția cu noul coronavirus. Astfel, 3 trei dintre primele 5 țări din punct de vedere al numărului de noi decese Covid-19 sunt din estul Europei: Rusia, Ucraina și România.

În această parte a Europei, cea mai mare rată de vaccinare este în Ungaria, acolo unde 62% din populație a primit cel puțin o doză, în timp ce în Ucraina doar 19% dintre cetățeni au vaccinați cu cel puțin o doză. În Rusia, rata de vaccinare se situează la 34%.

ADVERTISEMENT

În România, conform datelor CovidVaxLive, la această oră avem imunizată cu schemă completă 30% din populație, iar 36,35% dintre români au primit cel puțin o doză.

Conform previziunilor din acest moment, dacă acest nivel de vaccinare se va menține, România va ajunge la o rată de vaccinare de peste 70% undeva la mijlocul lunii mai 2022.

ADVERTISEMENT
  • 1.075 de decese a raportat Rusia sâmbătă – 229.528 de la startul crizei sanitare
  • 483 de decese a anunțat Ucraina în urmă cu o zi – 63.486 de morți de la debutul pandemiei
  • 437 de decese a raportat GCS sâmbătă în România – 44.290 de decese în toată perioada crizei sanitare

Rusia, Ucraina și România, paralizate de numărul mare de cazuri

Sursa citată notează că peste 40% din noile cazuri din estul Europei sunt în Rusia, unde la fiecare cinci minute 120 de persoane sunt testate pozitiv.

Moscova, cel mai populat oraș și Capitală a țării, va închide săptămâna viitoare toate afacerile, cu excepția magazinelor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, pentru a stopa răspândirea bolii.

În România, spitalele sunt copleșite de bolnavi, paturile la ATI fiind toate ocupate, scrie Reuters, care amintește că și morgile sunt pline cu victime Covid-19.

”Numărul de cazuri noi de coronavirus a atins marți un nou nivel record, iar Covid-19 a ucis o persoană la fiecare cinci minute luna aceasta în România, unde rata de vaccinare este mică”, notează sursa citată.

Și Ucraina a raportat vineri a doua zi consecutivă cu niveluri record de noi contagieri și decese Covid-19. De asemenea, Guvernul de la Kiev a  prelungit starea de urgență care permite autorităților să impună restricții până la sfârșitul anului, în încercarea de a controla infecțiile SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT