News

Etapa a treia a vaccinării debutează în opt județe. Pe ce criteriu se bazează decizia

09.03.2021 | 15:17
Etapa a treia a vaccinarii debuteaza in opt judete Pe ce criteriu se bazeaza decizia
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că etapa a treia va începe mai întâi în opt județe. Autoritățile au avut drept criteriu rata de infectare ridicată a unor municipii și localități din cadrul acestora.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea își dorește să poată interveni în zonele unde rata de transmitere a Covid-19 depășește 4,5 la mie. Autoritățile vor să vaccineze cât mai multe persoane, pentru a împiedica creșterea ratei de transmitere a virusului.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat și că s e urmărește evitatea carantinării respectivelor localități. El a menționat și că se vor deschide noi centre de vaccinare.

Etapa a treia a vaccinării debutează în opt județe. Pe ce criteriu se bazează decizia

Valeriu Gheorghiță a anunțat care sunt județele în care etapa a treia va începe mai devreme: „județele care au municipii cu rată de incidență cumulată cazurilor mai mare de 4,5 la mie”.

ADVERTISEMENT

„Vorbim de județul Alba cu municipiul Alba Iulia, județul timiș cu municipiul Timișoara, vorbim de județul Brașov cu municipiul Brașov și localitatea Sânpetru, județul Maramureș cu localitatea Baia Mare, județul Sălaj cu municipiul Zalău, județul Hunedoara – municipiul Petroșani, județul Cluj, municipiul Cluj Napoca, județul Giurgiu, municipiul Giurgiu. În aceste localități va fi posibilă programarea, inclusiv a persoanelor din etapa a treia, direct în platforma de programare, conform criteriilor de care fiecare persoană aparține”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„După cum știm, conform hotărârii de Guvern, care prevede criteriile de eligibilitate ale strategiei naționale de vaccinare. În etapa a treia, există o serie de subprioritizări și, fiecare persoană care se programează, va stabili criteriul și apartenența la acel tip de categorie populațională”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

„Peste o rată de incidență de 3 la o mie de locuitori, localitatea intră în scenariul roșu și se impun anumite restricții. La o rată de incidență peste 6 localitatea intră și are criterii de carantinare,” a mai precizat.

Medicul a precizat că scopul este acela de a interveni medical în prevenirea răspândirii virusului și evitarea carantinării localităților: „ne dorim ca la o rată de 4,5 să putem interveni medical prin accelerarea campaniei de vaccinare în localitățile afectate în demersul de a evita carantinarea localității respective”.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a mai precizat și că vor fi deschise noi centre de vaccinare în aceste localități: „vor mai fi deschise în următoarele zile, în aceste municipii centre noi de vaccinare, unde vom distribui vaccinul de la compania Oxford AstraZeneca. Numărul de centre este variabil, în funcție de spațiile disponibile la nivelul fiecărui municipiu și de resursa umană pe care fiecare municipiu o are disponibilă.”

ADVERTISEMENT