Etichetele semafor revin în magazinele din România, deși în urmă cu doi ani Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a hotărât să le interzică. Decizia a fost luată, la vremea respectivă, deoarece măsura ar fi fost discriminatorie pentru producători.
Potrivit unui proiect de lege, ambalajele produselor vor avea din nou eticheta Nutri-Score, prin care alimentele vor fi clasificate. Este important de menționat că aplicarea etichetelor semafor, așa cum mai sunt cunoscute, nu va fi obligatorie pentru comercianți și producători.
Prin eticheta Nutri-Score se obțin informații importante despre calitatea produselor. Mai exact, acestea vor fi clasificate în funcție de valoarea nutrițională, de la Verde la Roșu și de la A la E.
Produsele marcate cu literele A și B, dar și culoarea verde sunt cele care ar trebui consumate mai des. În schimb, cele etichetate cu literele D și E și culoarea roșie conțin ingrediente care ar trebui consumate mai rar ori în cantitate mică.
Alimentele marcate cu galben sunt cele care se recomandă să fie folosite cu moderație. O altă schimbare o reprezintă introducerea codului QR pe ambalajul produselor, prin intermediul căruia consumatorii pot afla cu exactitate ce conține un aliment.
„Schimbările principale sunt acest cod QR, care ne permit să avem acces la informații, și să le avem scrise destul de mare pentru a le vedea ușor la orice vârstă.
Și faptul că vor fi vândute într-o zonă marcată special în fiecare dintre magazine”, a transmis ministrul Economiei, Radu Oprea, potrivit Digi 24, cu privire la noile modificări.
Prin urmare, în magazine va exista o amenajare specială pentru aceste produse. Comercianții vor fi obligați să informeze în scris ANPC că folosesc marcajul Nutri-Score. Rafturile vor fi semnalizate și vor atașa inclusiv dovada că pot utiliza marcajul Nutri-Score de la Santé Publique France.
Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. „Prevederile prezentei nu se aplică produselor tradiționale românești, produselor de proveniență autohtonă, celor cu indicație geografică protejată, denumiri de origine sau specialități tradiționale garantate”, se menționează în proiect.