News

Eugen Teodorovici, anunț de ULTIMA ORĂ despre pensii! Ministrul Finanțelor pregătește o nouă ordonanță privind Pilonul II

25.03.2019 | 10:29
Eugen Teodorovici anunt de ULTIMA ORA despre pensii Ministrul Finantelor pregateste o noua ordonanta privind Pilonul II

Eugen Teodorovici pregătește o nouă ordonanță privind Pilonul II de pensii. Mai concret, Ministrul Finanțelor a anunțat că va opera o serie de modificări asupra controversatei Ordonanței de urgență 114, adoptată la finele anului trecut.

Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii

Posibilitatea operării modificărilor respective a fost supusă discuției împreună cu reprezentanții Băncii Naționale a României și cei ai băncilor centrale din țară, fiind trimisă totodată și o informare către Banca Centrală Europeană, după cum anunță Ministrul de Finanțe.

Potrivit acestor schimbări, administratorii fondurilor de pensii ar urma să facă o majorare de capital mai mică, dar în același timp, vor fi nevoiți să investească mai mulți bani atât în proiectele lansate deja de Guvern, cât și în cele pe care le va lansa în viitor. De asemenea, Pilonul II devine în mod oficial opțional. Astfel, românii pot solicita deja retragerea contribuțiilor din sistemul privat de pensii.

Ce spune ministrul Finanțelor despr Pilonul II de pensii
Ce spune ministrul Finanțelor despr Pilonul II de pensii

Ce spune ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici

Modificările propuse de Ministrul Finanțelor nu vor viza doa Pilonul II de pensii, ci și sectorul bancar, după cum a anunțat Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă, menționând totodată că propunerea a fost făcută în urma unor „calcule foarte bine fundamentate”.

„ Ordonanța 114 se va modifica săptămâna viitoare. (…) Va fi o propunere de ordonanță joi. Ce este foarte clar și agreat cu toti actorii din piață se va regăsi pe masa Guvernului, pentru a se modifica această ordonanță. Pe zona bancară este un accept”a explicat Eugen Teodorovici.

Categoric, nu o să fie un document care să-i mulțumească pe toți, ca să zic așa, cei direct interesați. Pe noi ne interesează foarte mult să mulțumim ceea ce înseamnă cetățenii României, costuri mai mici la ce înseamnă împrumuturile în lei și, desigur, pentru mediul de afaceri, finanțarea economiei reale. Asta a fost ceea ce noi am urmărit prin Ordonanța 114 și întărim prin aceste modificări pe care le vom face săptămâna viitoare” , a mai spus ministrul de  Finanțe.