News

Eugen Teodorovici, anunţ despre pensiile speciale: “Vor fi plafonate

15.07.2019 | 21:10
Eugen Teodorovici anunt despre pensiile speciale Vor fi plafonate

Eugen Teodorovici anunță noi măsuri de austeritate în următoarea perioadă. Printre inițiativele propuse de ministrul de Finanțe se numără atât plafonarea pensiilor speciale, cât și limitarea gratuității pentru studenții care circulă cu trenul.

Ce spune Eugen Teodorovici despre pensiile speciale

Mai concret, oficialul a supus dezbaterii în Cadrul Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat o serie de proiecte ce ar urma să fie adoptate odată cu rectificarea bugetară programată pentru sfârșitul acestei luni. Spre exemplu, acesta își dorește ca pensiile speciale de până la 10.000 de lei să fie plafonate, iar pentru cele care depășesc acest prag să fie achitată o taxă de solidaritate. Ministrul nu a precizat valoarea exactă a unei astfel de taxe, însă a afirmat că în acest mod „se vor îndrepta foarte multe lucruri”.

A fost o discuție despre modul în care va fi făcută rectificarea. Peste 2 zile va fi o discuție cu toate structurile asociative. Vă dau exemplu de două măsuri: e vorba de ceea ce românii solicită, pensiile speciale, credem că o variantă normală ar fi să plafonăm la 10 mii de lei, iar pentru ce depășește să fie aplicată o taxă de solidaritate. Credem că așa se îndreaptă foarte multe lucruri, e o abordare corectă, normală. Proiectul va ajunge în Parlament și Parlamentul va decide”, a  declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor vrea să umble la pensiile speciale. Sursa foto: antena3.ro
Ministrul Finanțelor vrea să umble la pensiile speciale. Sursa foto: antena3.ro

Și gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți va suferi modificări

Totodată, ministrul de Finanțe a anunțat că își propune limitarea gratuității de care beneficiază studenții în călătoriile cu trenul. Nu este, însă, clar pentru moment în ce va consta această măsură, o decizie finală urmând a fi luată după discuțiile cu reprezentanții tinerilor din mediul universitar.

A doua propunere este legată de gratuitatea pe calea ferată, inspirându-ne din alte țări ale Europei, va fi și o discuție înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenților. Putem discuta limitarea numărului de călătorii în fiecare an și alte categorii de români pentru care să se aplice aceste gratuități. Un număr limitat de călătorii.

De asemenea vârstă până la care să se aloce această gratuitate pe calea ferată, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm și de situația la învățătură în universități sau facultăți, să nu avem studenți repetenți sau restante” , a mai spus Eugen Teodorovici.