News

Eugen Teodorovici, anunț important pentru românii cu datorii la bănci. Ce va discuta cu bancherii

03.05.2019 | 15:47
Eugen Teodorovici anunt important pentru romanii cu datorii la banci Ce va discuta cu bancherii
ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, le-a vorbit românilor despre ce se va schimba de acum înainte având în vedere că ratele se calculează începând din 2 Mai după alt indicator, nu după ROBOR. Noul indicator se numește IRCC (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor).

Românii cu datorii la bănci ar putea beneficia de refinanțări ale creditelor?

Teodorovici a spus că a purtat discuții care ar putea fi extrem de avantajoase pentru români. Dialogurile purtate au vizat eliminarea unor comisioane bancare sau a costurilor cu cadastrul refinanțărilor. Cu acest mesaj, ministrul Finanțelor Publice le-a dat un semnal băncilor să facă refinanțări pentru creditele aflate în derulare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, deși Teodorovici spune că acest nou indicator vine în sprijinul românilor, una din cele mai importante bănci de la noi îl contrazice. Banca Comercială Română (BCR) susține că indicatorul introdus pe 2 mai se aplică doar la creditele de consum ori la creditele ipotecare standard.

Creditele în lei se calculează acum după IRCC

Teodorovici: Vreau să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puțin

„Vreau să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare, în cazul cererilor de refinaţare să analizăm şi să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării, aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului şi de partea băncilor.

ADVERTISEMENT

Vrem să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener penyru românii persoane fizice şi persoane juridice şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce guvernul a făcut în prima parte a acestui an.

Sper să fi înţeles”, a mărturisit Eugen Teodorovici astăzi în spațiul public. Noul indicator, IRCC, a fost în prima zi 2,36%, în scădere cu 1% față de indicatorul ROBOR.  Indicatorul se calculează exclusiv pentru creditele în moneda națională, leul.

ADVERTISEMENT

 

 

Tags: