Eugen Tomac, eurodeputat și liderul PMP, a afirmat, vineri, că neîncrederea populației după evenimentele legate de alegerile prezidențiale este alimentată de tăcerea autorităților. Tomac spune că și președintele Klaus Iohannis „este compromis” din cauza faptului că nu a reușit să gestioneze această criză.
Eurodeputatul Eugen Tomac a declarat, vineri, că autoritățile păstrează o tăcere după evenimentele legate de turul întâi al prezidențialelor, soldate cu victoria lui Călin Georgescu, dar și ulterior, când au apărut numeroase dezvăluiri despre campania desfășurată de acesta pe TikTok.
Această tăcere a autorităților, spune Eugen Tomac, nu face decât să alimenteze neîncrederea populației în instituțiile statului și în viitoarele procese electorale. Pe de altă parte, liderul PMP este de părere că președinții viitoarei coaliții nu înțeleg nimic din ce așteaptă populația de la ei.
„Liderii partidelor politice proeuropene nu prea înțeleg ce așteaptă societatea. Toată această tergiversare, toată această negociere, fără un calendar precis trezesc și mai multă neîncredere în societate”, a declarat Eugen Tomac la RFI.
Președintele PNM a mai spus că „instituțiile statului au obligația să comunice mult mai clar despre riscurile la care am fost expuși, pentru că toată această tăcere nu face decât să alimenteze un curent care oricum există în societate și care oricum nu va putea fi ușor de combătut, decât prin măsuri extrem de hotărâte, clare și implementate imediat”.
În legătură că ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale, populația așteaptă explicații din partea instituțiilor statului, a mai spus Tomac, părerea sa că, în urma acestor evenimente, președintele Klaus Iohannis este „compromis”, pentru că nu ar fi știut gestiona criza.
„Președintele Klaus Iohannis este compromis prin modul cum a gestionat toată această criză, însă instituțiile, atât serviciile secrete, cât și parchetele au conduceri care pot comunica în timp real mult mai clar ce s-a întâmplat, pentru că populația așteaptă explicații”, a mai spus Eugen Tomac.
O coaliție de guvernare pro-europeană este negociată în aceste zile de către PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, dar deja au apărut acuzații că se încearcă iar doar plasarea unor oameni în poziții-cheie și se urmăresc doar interese de partid.