News

Strategia noului PMP, sub conducerea lui Eugen Tomac: Fuziunea cu PNL, exclusă, din pricina „mariajului” liberalilor cu PSD

Alegerile din PMP, încheiate cu victoria zdrobitoare a lui Eugen Tomac, duc la redefinirea strategiei „popularilor”, iar fuziunea cu PNL devine imposibilă
23.02.2022 | 09:02
Strategia noului PMP sub conducerea lui Eugen Tomac Fuziunea cu PNL exclusa din pricina mariajului liberalilor cu PSD
Noul președinte al PMP, Eugen Tomac, în fața unui moment dificil (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Politologul Cătălin Avramescu a analizat ultimele evenimente din PMP, inclusiv cauzele care au dus la ruptura de fostul președinte Cristian Diaconescu.

Încă din start, Cătălin Avramescu s-a referit la posibilitatea atât de vehiculată a unei uniuni între PMP și PNL, care, însă, pare imposibilă. „Așa cum cea mai mare parte a filialelor PMP, ca să nu mai vorbesc despre imensa majoritate a electoratului acestei formațiuni politice, se exprimă radical anti-PSD, nu văd absolut nicio alianță cu o formațiune care este, în momentul de față, anexată PSD-ului”, a declarat politologul, în exclusvitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat faptul că interlocutorul nostru a făcut parte din conducerea PMP, iar acum, din postura de observator neutru, așa cum el însuși se definește, a studiat atent ultimele evenimente care au marcat prezentul acestei formațiuni politice, începând cu varianta fuziunii cu PNL și continuând cu recentele tratative purtate, de o parte a fostei conduceri, cu AUR.

Referitor la subiectul principal, care ține de strategia imediată a „popularilor”, Avramescu susține că „varianta fuziunii dintre PMP și PNL este doar o idee, flotată, din când în când, fie de partea liberalilor, fie de unele filiale ale PMP, dar nu am observat nimic concret în acest sens”.

ADVERTISEMENT
Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu (sursa facebook.com)

Cătălin Avramescu: „PNL este un partid folosit de președintele Iohannis și unul amanetat PSD-ului, deci fuziunea este irealizabilă!”

Profesorul de științe politice și-a continuat expunerea pe tema variantei alianței cu liberalii, lansând un atac dur la adresa acestora. „Continui să cred că nu se va realiza această fuziune, din mai multe motive, dar primul ține de situația din interiorul PNL. Acesta este un partid folosit de președintele Klaus Iohannis, pentru a se păstra în siguranță la Cotroceni. Nu este un partid liberal sau de alt tip doctrinar, ci unul amanetat PSD-ului”, a explicat Cătălin Avramescu.

De altfel, partenerul nostru de dialog a menționat că a purtat o serie de discuții cu proaspătul președinte al PMP și că nu a rezultat niciodată ideea unei alianțe, care, din punctul de vedere al lui Cătălin Avramescu, ar ieși din absolut orice calcul politic.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit cu Eugen Tomac și nu am observat vreodată o dorință, cât de mică, fie de a se apropia de PSD sau, Doamne ferește, de AUR. De altfel, recent, Eugen Tomac s-a exprimat foarte clar referitor la acea găselniță, și anume alianța cu AUR”, a explicat politologul.

Este interesant că primele dezbateri despre o posibilă alianță între PMP și liberali au apărut încă din toamna trecută, în momentul în care Ludovic Orban și Cristian Diaconescu au discutat asupra acestui aspect. De altfel, se pare că inclusiv după ce Orban a pierdut șefia PNL în favoarea lui Florin Cîțu, unele filiale liberale au rămas fidele ideii unei alianțe cu PMP. A urmat, însă, alianța cu PSD, iar lucrurile s-au schimbat substanțial.

ADVERTISEMENT
George Simion
Co-liderul AUR, George Simion și-a atras antipatii în rândurile PMP (sursa hepta.ro)

Prezența lui George Simion la întâlnirea liderilor filialelor, văzută drept halucinantă și incalificabilă

În schimb, scandalul legat de colaborarea cu AUR a început în momentul în care fostul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, l-ar fi invitat pe George Simion la o întâlnire cu liderii de filiale. În cadrul acestei întrevederi, co-liderul Alianței pentru Unirea Românilor a propus fuziunea între cele două formațiuni, lucru ce a încins spiritele și care, se pare, a fost principalul motiv pentru care Diaconescu a fost înlocuit din funcție la Congresul la care, de altfel, nici nu s-a prezentat.

Cătălin Avramescu a comentat dur felul în care s-au desfășurat evenimentele, dar s-a ferit în a anticipa care va fi viitorul relației dintre fostul președinte și partid.

„Nu am fost prezent la Congresul PMP și nici la acea celebră – din păcate – întâlnire cu unii dintre liderii de filiale, unde a fost prezentat George Simion. Nu am vorbit cu domnul Diaconescu, dar nu pot înțelege acel episod al invitării lui George Simion la o reuniune a PMP, pe care, oricum l-am întoarce, mie mi se pare halucinant și incalificabil”, ne-a declarat politologul.

De altfel, interlocutorul FANATIK a insistat pe marginea acestui subiect: „Cunoscându-i pe o parte dintre protagoniștii întâlnirii, nu reușesc să înțeleg, sub nicio formă, logica acelui eveniment. În perioada în care eu făceam parte din conducerea acestui partid, opinia liderilor era clară: AUR este un partid radioactiv, de care nu te poți atinge nici măcar cu un băț de doi metri. Cu atât mai mult sunt surprins că o persoană s-a gândit că poți schimba chiar și câteva cuvinte cu George Simion, în sensul unei negocieri sau al unei prezentări”.

Reacția lui Cătălin Avramescu la adresa formațiunii conduse de Simion depășește contextul recentului eveniment. „Consider că AUR trebuia ținut într-o carantină totală, și nu mă refer doar la reacția logică pe care trebuia s-o adopte PMP. Eu aș blama toate partidele, parlamentare sau nu, care se așează pe aceeași bancă lângă AUR”, a explicat profesorul universitar.

Cristian Diaconescu
Fostul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, înlocuit la ultimul Congres al partidului (sursa hepta.ro)

„Alegerile contestate de Cristian Diaconescu, desfășurate statutar”

Revenind la fostul președinte, Cristian Diaconescu, acesta a boicotat alegerile care au avut loc în weekend. În opinia fostului ministru de externe, congresul nu a fost legal constituit. În aceste condiții, s-au înregistrat doar 18 voturi împotriva moțiunii „PMP – un nou început pentru o Românie creștin-democrată”, sloganul sub care a candidat și a câștigat Eugen Tomac.

În opinia lui Cătălin Avramescu, „alegerile s-au desfășurat legal, statutar, deoarece, conform statutului, când majoritatea liderilor de filiale cer organizarea unui congres, acesta poate avea loc, lucru care s-a și întâmplat”.

Însă cauzele pentru care Diaconescu a fost înlocuit par să depășească episodul întâlnirii cu George Simon și chiar eventualele discuții referitoare la fuziunea cu liberalii. Potrivit interlocutorului nostru, de mai mult timp, situația din PMP trebuia clarificată, în contextul așteptărilor asumate ale membrilor marcanți.

„Există o oarecare nemulțumire în partid, față de situația în care se ajunsese. Nu mi s-a părut că PMP a avut în ultimul an prea multe inițiative și o linie clară. Cred că majoritatea filialelor s-au ridicat împotriva acestei situații de stagnare”, este de părere Cătălin Avramescu.

„Unora le-a luat Dumnezeu mințile!”

După noile alegeri, PMP se află într-un moment important. Popularii nu se bucură de o poziționare foarte bună în sondaje, iar, așa cum am putut observa, posibilitatea unor alianțe viabile pare mai mult o himeră. Din acest punct de vedere, i-am solicitat o predicție profesorului de politologie.

„Cred că, sub conducerea lui Eugen Tomac, PMP va urma aceeași linie ca și până acum, ca parte a familiei populare europene, adică va rămâne un partid de centru-dreapta, moderat. Marea provocare va fi intrarea în Parlament, care este o chestiune dificilă”, a opinat Cătălin Avramescu.

„Nu ar fi trebuit să fie o problemă, având în vedere că, în ultimul an, PMP s-a aflat în apropierea pragului parlamentar și, pentru o vreme, a trimis mesaje coerente. Însă, în ultimele luni, unora parcă le-a luat Dumnezeu mințile”, a continuat interlocutorul nostru.

Traian Băsescu
Traian Băsescu, fondatorul PMP (sursa hepta.ro)

Traian Băsescu și-a însușit prioritățile Parlamentului European

Chiar dacă Traian Băsescu nu mai are o prezență activă în PMP, fostul șef al statului rămâne fondatorul partidului și, în mod firesc, situația din cadrul formațiunii respective îl preocupă. Am fost curioși să aflăm care ar putea fi aportul pe care fostul președinte l-ar putea aduce în PMP, în momentul actual.

„Este greu de spus. Dincolo de oricare jocuri politice desfășurate în țară, Bruxellesul și inclusiv Parlamentul European, în care Traian Băsescu este membru, au acum alte priorități. Trăim timpuri foarte dure și cred că, în următoarele săptămâni și luni, opiniile politcienilor de la Bruxelles, fie ei euro-parlamentari sau membri ai Comisiei Europene, se vor îndrepta către alte zone. Este o perioadă foarte dificilă pentru fiecare partid, nu doar pentru PMP”, este de părere politologul.

„Indiferent cum și-ar creiona linia doctrinară un anumit personaj politic de o asemenea factură și de permutările care ar putea avea loc, este dificil să oferi acum un mesaj politic, în condițiile în care mâine ar putea suna sirenele de alarmare a populației”, a încheiat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT