Alegeri 2024

Eugen Tomac spune că UE trebuie să folosească bani rusești împotriva Rusiei. „Putin trebuie oprit, este un criminal”

Eugen Tomac spune că Putin trebuie oprit. „UE are șansa să folosească banii rusești chiar împotriva rușilor, în sprijinul Ucrainei”
08.05.2024 | 08:41
Eugen Tomac spune ca UE trebuie sa foloseasca bani rusesti impotriva Rusiei Putin trebuie oprit este un criminal
Tomac spune că UE trebuie să învingă Rusia „cu propriile ei arme” / Foto: Facebook, Eugen Tomac
ADVERTISEMENT

Eugen Tomac, președintele PMP, a afirmat că UE trebuie să învingă Rusia „cu propriile ei arme” și că europenii au „șansa să ia o decizie istorică”, referindu-se la veniturile rezultate din sancțiunile împotriva Moscovei, pentru a finanța achiziția comună de armament pentru Ucraina.

Eugen Tomac: „Cum să-i învingi pe ruși cu propriii lor bani”

Eugen Tomac a afirmat că „ UE are șansa să ia o decizie istorică: să folosească banii rusești chiar împotriva rușilor, în sprijinul Ucrainei”. Într-o postare pe pagina Facebook, europarlamentarul a scris că liderii Uniunii Europene „lucrează la transformarea proverbialului ‘să-i învingi cu propriile lor arme’ într-o realitate de tip ‘cum să-i învingi pe ruși cu propriii lor bani’”.

ADVERTISEMENT

Președintele PMP a amintit că miercuri ambasadorii țărilor UE vor lua deciziile finale în legătură cu „un text de compromis ce creează cadrul legal pentru folosirea profiturilor rezultate din activele rusești imobilizate în Europa, cu scopul de a finanța achiziția comună de arme pentru Ucraina”.

Nevoile stringente ale Ucrainei

În luna martie, țările Uniunii Europene au convenit asupra folosirii veniturilor provenite din activele rusești imobilizate pe bătrânul continent, adică peste 200 de miliarde de euro, pentru a ajuta Ucraina. Cei 27 se așteaptă la venituri de aproximativ 3 miliarde de euro în acest an și la „sume similare în anii următori”, a explicat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

„Primul miliard” ar putea fi vărsat Kievului „de la 1 iulie”, a declarat ea. Aceste fonduri ar putea fi folosite în proporție de 90% pentru achiziționarea de muniții, care reprezintă cea mai urgentă nevoie a Ucrainei în prezent, a declarat și Alexander De Croo, premierul belgian. Europenii au luat această decizie în pofida amenințărilor Moscovei, care a promis va acționa în justiție „timp de zeci de ani” dacă activele înghețate ale Rusiei vor fi folosite.

Sute de miliarde de euro înghețate

Eugen Tomac a mai scris că „era și momentul ca UE să mai facă un pas hotărât spre a contracara grandomania lui Putin de a face ce vrea cu stabilitatea și securitatea Europei”.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a precizat că, după invazia Rusiei în Ucraina, sancțiunile europene impuse Moscovei i-au înghețat aproape 260 de miliarde de euro „în active Băncii Centrale a Rusiei sub formă de valori mobiliare și numerar, două treimi dintre acestea aflându-se imobilizate în UE. 70% din această sumă este deținută la ora actuală de către Euroclear, depozitarul belgian central de valori mobiliare. Vorbim de echivalentul a 190 miliarde de euro.

În timp ce taxele impuse de Euroclear activelor înghețate rusești au dus la profituri de 4,4 miliarde de euro în 2023, previziunile economice estimează că, în total, profiturile care vor fi generate de activele rusești înghețate în întreaga Uniune Europeană se vor ridica la 15 – 20 de miliarde de euro după impozitare pană în 2027. O sumă ce poate fi investită în acordarea de sprijin militar Ucrainei care are nevoie în continuare de un spate puternic pentru a face față agresiunii rusești”, a scris Tomac.

ADVERTISEMENT

„Putin trebuie oprit”

Eugen Tomac și-a exprimat speranța că la summit-ul din 14 mai liderii UE vor găsi cea mai bună soluție pentru implementarea acestor decizii. Europarlamentarul a mai scris că Vladimir Putin este un „criminal” care trebuie oprit.

„Putin trebuie oprit. Este un criminal care trebuie să înțeleagă că Europa de azi nu va mai repeta greșelile trecutului, chiar dacă peste câteva săptămâni, pe 1 iulie, vine la conducerea rotativă a UE guvernul prorus de la Budapesta. Uniunea Europeană nu va cădea în capcana Kremlinului. Până atunci, trebuie să luăm banii rușilor”, încheie Tomac.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin...
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion