Fotbal international

Magul Santos! Adus după un 0-1 cu Albania, acum e campionul Europei

Portugalia a cîştigat primul turneu final din istorie după ce a învins cu 1-0 Franţa în finala Euro 2016 de la Paris. Fernando Santos e "magul" lusitan, care a reuşit o performanţă la care...
11.07.2016 | 01:32
Magul Santos Adus dupa un 01 cu Albania acum e campionul Europei

Portugalia a cîştigat primul turneu final din istorie după ce a învins cu 1-0 Franţa în finala Euro 2016 de la Paris. Fernando Santos e “magul” lusitan, care a reuşit o performanţă la care nimeni nu visa în urmă cu cîteva luni.

A fost adus în septembrie 2014, după o înfrîngere cu Albania, la Lisabona, în debutul preliminariilor. Nu avea cum să fie de bun augur! Atunci, portughezii făceau scenarii care mai de care mai pesimiste, în care cîntau prohodul generaţiei “Ronaldo”.

Nu a fost cazul. Lusitanii nu s-au lăsat şi au dominat preliminariile. S-au calificat primii dintr-o grupă cu Albania şi Danemarca. Fernando Santos avea să îşi arate încă din meciurile de calificare pregătirea solidă şi experienţa de selecţioner.

Mandatul lui Fernando Santos pe banca Portugaliei a început, culmea, cu un meci contra Franţei, pe Stade de France. A fost o înfrîngere, scor 1-2, după golurile marcate de Benzema şi Pogba, respectiv Quaresma. Dar în oficiale, Santos a venit cu noroc, aşa cum a continuat şi la Euro 2016. A obţinut o victorie crucială în lupta pentru calificarea la Euro 2016, în Danemarca, scor 1-0, prin golul marcat de Ronaldo, minutul 90+5.

Premoniţia lui Santos: “Ne întoarcem să jucăm finala”

Portugalia nu a învins în ultimii 25 de ani Franţa, iar în octombrie 2014, cele două formaţii jucau un amical pe Stade de France. Lusitanii au pierdut şi de această dată în faţa “cocoşilor”, însă Fernando Santos nu a fost deranjat de înfrîngere. Ba din potrivă:

“Nu mă deranjează înfrîngerea. În 2016 finala Euro se joacă pe Stade de France. Ne vom întoarce şi vom încerca să jucăm acel meci” 

Doi ani mai tîrziu, premoniţia s-a adeverit. Portugalia a jucat finala şi a cîştigat primul ei trofeu internaţional după o victorie cu Franţa pe Stade de France.

Antrenor pragmatic

Fernando Santos e cunoscut ca un antrenor pragmatic, care a făcut lucruri incredibile cu naţionala Greciei, pe care  a reuşit să o califice la turneele finale din 2012 şi 2014. Mai mult, cu Santos la cîrmă, elenii s-au calificat de fiecare dată în fazele eliminatorii.

Naţionala Portugaliei a trecut de la un joc dezlînat, la un joc pragmatic sub conducerea lui Santos. Lusitanul a creat o echipă mult mai bine organizată, a adus o idee de joc bazată pe o defensivă puternică, iar în ofensivă le-a dat libertate totală de mişcare jucătorilor-vedetă .

S-a dovedit o tactică cîştigătoare. Portugalia nu mai era acea echipa naivă cu o tonă de talent şi fără rezultate. E cu siguranţă una din cheile succeului.

Portugalia, singura echipă din istorie care cîştigă un turneu internaţional după locul 3 în grupe

Portugalia şi-a arătat pragmatismul la acest turneu final. A fost ţinta glumelor după faza grupelor. 3 puncte după 3 egaluri şi o calificare chinuită de pe locul 3.

Au urmat apoi o victorie în prelungiri împotriva Croaţiei, un succes la penalty-uri cu Polonia şi singura victorie în 90 de minute a fost în semifinale, 2-0 cu Ţara Galilor.

Finala a fost o nouă mostră de joc organizat. Un  ultim act urît, fără aportul celui mai bun jucător, accidentat încă din debutul meciului. Eder a marcat în prelungiri golul carierei şi cel mai important gol din istoria Portugaliei. Astfel, lusitanii au devenit prima echipă din istorie care cîştigă un turneu internaţional după ce a încheiat pe 3 în faza grupelor.

CV Fernando Santos

Data naşterii: 10 octombrie 1954 (61 de ani)

Locul naşterii: Lisabona

Jucător: 1973-1987 (Estoril, Maritimo)

Antrenor: din 1987

Performanţe:

1 titlu de campion al Portugaliei (Porto, 1999)

2 cupe ale Portugaliei (Porto, 2000, 20001)

1 Supercupă a Portugaliei (Porto, 1999)

1 Cupă a Greciei (AEK Atena, 2002)

Antrenorul anului în Grecia: 2001-2002, 2004-2005, 2008-2009, 2009-2010

Antrenorul deceniului 2000-2010 în Grecia

1 Campionat European (Portugalia 2016)