Reuniune DE URGENŢĂ a liderilor din ţările ZONEI EURO pentru SALVAREA Greciei

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
07/07/2015, 08:31
Reuniune DE URGENŢĂ a liderilor din ţările ZONEI EURO pentru SALVAREA Greciei
Greek crash

Liderii tarilor din Zona Euro se intalnesc, marti, pentru un summit special la Bruxelles, marti, la doua zile dupa socul referendumului grec, pentru a identifica putinele sansele de salvare a Greciei aflata in stare de urgenta financiara, scrie AFP. Premierul Alexis Tsipras este de aşteptat să prezinte noi propuneri la un summitul de urgenţă. Planul sau prevede o reducere a datoriei Greciei cu până la 30%, scrie BBCNews online.

Cu o zi inaintea acestei reuniuni cruciale, Germania si Franta au incercat sa mascheze diferentele lor de abordare in acesta problema si sa prezinte o pozitie comuna in fata premierului grec Alexis Tsipras, puternic sustinut de 61,31% dintre greci care au spus un “Nu” hotarat la referendumul de duminica privind conditiile creditorilor Greciei.

Dupa discutiile purtate la Paris luni, presedintele Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au dorit sa arate o oarecare unitate in mesajul lor transmis Atenei.

Cancelarul considera ca trebuie sa obtina “urgent” de la guvernul grec “propunerile destul de precise” in timp ce presedintele francez a cerut propuneri “serioase”. Dar, domnul Hollande, adept al unei pozitii conciliante, a reiterat faptul ca usa a ramas “deschisa” pentru discutii si a insistat pentru “solidaritate”.

Angela Merkel a estimat ca ultima propunere a creditorilor Greciei (Comisia Europeana, BCE, FMI) a fost “generoasa”. Este exact planul, care a fost respins in numar coplesitor in cadrul referendumului de duminica trecuta.

BCE mentine finantarea de urgenta pentru bancile grecesti

Intre timp, bancile din Grecia raman inchise marti si miercuri. Ar fi trebuit sa se deschida marti, dar presedintele Asociatiei bancare elene, Louka Katseli, a declarat ca perioada a fost prelungita in urma discutiilor de luni, transmite BBCNews.

Ministrul Economiei din Grecia, Georgios Stathakis, a explicat luni la BBC ca BCE trebuie sa tina bancile grecesti in viata timp de sapte pana la 10 zile, astfel incat negocierile sa poata avea loc. De altfel, Banca Centrala Europeana a anuntat luni seara ca mentine nivelul actual al programului de asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, transmite AFP. BCE precizeaza ca va inaspri totusi conditiile de acordare a finantari. Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la aproape 89 de miliarde de dolari.

Premierul grec Alexis Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene Mario Draghi, in timpul unei convorbiri telefonice desfasurate luni, ca este nevoie de ridicarea imediata a controlului capitalului in Grecia, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.

Sursa: hotnews.ro

Închide ×