Sport

Euro 2000, „coșmar” pentru Gică Hagi. Eliminat în meciul de „adio” la echipa națională. Episodul 3

„Hai la Euro!”, serialul premium FANATIK cu povești nespuse de la Campionatul European, continuă cu episodul 3, dedicat turneului final din 2000, găzduit de Belgia și Olanda.
15.05.2024 | 19:29
Euro 2000 cosmar pentru Gica Hagi Eliminat in meciul de adio la echipa nationala Episodul 3
Andrei Vochin şi Horia Ivanovici, analiza Euro 2000. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România s-a calificat după opt ani la un nou turneu final: Euro 2024. Până la startul competiţiei din Germania, FANATIK vă propune o nouă emisiune premium, dedicată Campionatului European. “Hai la Euro!” este un serial realizat de site-ul nostru în colaborare cu STALINSKAYA, în care Horia Ivanovici și invitatul special Andrei Vochin vor dezvălui poveşti nespuse de la turneele finale europene la care a participat România.

Euro 2000, „pata neagră” pe cariera lui Gică Hagi! Multe schimbări la startul preliminariilor

În episodul trei al serialului „Hai la Euro”, Horia Ivanovici şi Andrei Vochin au vorbit despre Euro 2000, cea mai bună ediţie a turneelor finale europene la care a participat România, dar care s-a încheiat cu o pată pe cariera lui Hagi, eliminat la ultimul meci oficial pentru echipa naţională:

ADVERTISEMENT

„S-au schimbat multe… A fost al patrulea turneu final la rând: 1994 Mondial, 1996 European, 1998 Mondial, 2000 European. Prezența noastră la un turneu final era o normalitate, doar că această normalitate a fost într-o cumpănă în momentul preliminariilor.

În ’98, după turneul final mondial, Anghel Iordănescu pleacă de la echipa națională a României după o perioadă de aproape cinci ani pe care o cunoaștem cu toții și cea mai bună perioadă la echipa națională”, a spus Vochin, fiind completat de Horia Ivanovici:

ADVERTISEMENT

„De aceea a și ajuns să i se spună «Antrenorul secolului», pentru că rezultatele, culminând evident cu 1994, au fost nu bune, au fost fabuloase. Ăsta este adevărul”.

Victor Piţurcă, noul selecţioner: „Se face schimbul de generații ușor, ușor, și la antrenori, și la jucători”

Perioada de după Campionatul Mondial din 1998 a fost una tulbure pentru echipa naţională. Victor Piţurcă a preluat conducerea naţionalei de la Anghel Iordănescu, iar la prima reprezentativă se făcea un schimb de generaţii:

ADVERTISEMENT

„În ’98, însă, se retrage și Hagi. Pleacă Anghel Iordănescu de la echipa națională, care intră pe mâna lui Victor Pițurcă, cel care obținuse o mare performanță la Campionatul European de Tineret, calificând echipa.

ADVERTISEMENT

Se face schimbul de generații ușor, ușor, și la antrenori, și la jucători. Sub bagheta lui Victor Pițurcă. Avem ca adversar principal în grupă pe Portugalia, care iarăși avea să se creeze atunci și să devină o echipă mare”, povesteşte Vochin.

Victorie de senzaţie pe terenul Portugaliei, în preliminarii: „Faimosul gol al lui Dorinel Munteanu”

Aşa cum România a întâlnit Franţa în preliminarii şi în grupele Euro 2000, în plină ascensiune, de această dată „tricolorii” dau peste Portugalia, o echipă cu mari pretenţii, care spera să câştige Euro 2004, cel pe care urma să îl găzduiască:

„Altă echipă care creștea. Mereu am prins naționale care creșteau, am prins Franța, care a dominat fotbalul mondial după Euro 1996… A luat Campionat Mondial, a luat imediat Euro 2000… Acum prindeam o formație care dospea, naționala Portugaliei”, a spus Ivanovici, completat de Vochin:

„Care era plină de jucători care făcuseră un Campionat Mondial de tineret, de juniori, foarte bun. O echipă în care strălucea Figo… Ei bine, România începe grupa aia de preliminarii cu o victorie în Portugalia, cu Victor Pițurcă și o generație nouă de fotbaliști, mulți aduși de la naționala de tineret, aia despre care spuneam că se calificase la Campionatul European”.

România a reuşit să câştige meciul din deplasare cu lusitanii, graţie unui gol marcat în final de meci: „Faimosul gol al lui Dorinel Munteanu. Bine, portughezii dominând copios toată partida…”, îşi aminteşte Horia Ivanovici.

Bogdan Stelea a apărat atunci o lovitură de pedeapsă a portughezilor, care au dominat copios confruntarea: „Omul despre care am vorbit că a greșit la Newcastle, Stelică, îl apără. Apără penalty, așa cum a făcut în 1994 de foarte multe ori și ne-a ținut în joc. Noi câștigăm meciul ăsta de început de preliminarii, care este foarte important. Doar că, ușor-ușor, jocul echipei naționale scârțâie. Cu adversari mai modești, nu reușim să-i batem acasă”, a spus Vochin.

Horia Ivanovici remarcă şi diferenţa de stil la Victor Piţurcă, dar şi o absenţă de marcă în naţionala României: „Piţurcă organizează perfect mai ales faza defensivă, însă nu-l mai are pe Hagi care să ne ajute”, rememorează moderatorul.

Gică Hagi, convins de Păunescu să revină la echipa naţională: „Se transformă uluitor dintr-o echipă ternă într-una super potentă”

Gheorghe Hagi este convins într-o emisiune a regretatului Adrian Păunescu să revină la echipa naţională. O ţară întreagă voia să îl vadă pe „Rege” întors la prima reprezentativă, care pune serios umărul la calificarea naţionalei României la Euro 2000:

„Și atunci se creează un moment de cumpănă la nivelul echipei naționale. Lumea începe să spună că nu putem să facem nimic fără Hagi. E celebra emisiune a lui Adrian Păunescu… Hagi deja își făcuse meciul de retragere, juca la Galatasaray în continuare, dar spusese că nu mai vine la echipa națională. Și începe toată acea telenovelă a reîntoarcerii căpitanului la echipa națională, soldată până la urmă cu acceptul lui Gică Hagi de a se întoarce pentru ultimele trei meciuri.

Păunescu s-a urcat pe valul popular atunci. Știa că lumea asta dorește și, în același timp, cred că simțea că nici sufletul lui Gică nu este închis sută la sută. Se întoarce Hagi, echipa națională a României joacă împotriva Ungariei pe un stadion Ghencea arhiplin.

Hagi joacă o singură repriză pentru că își dislocă umărul, dar ce am văzut în acea repriză a însemnat chintesența fotbalului românesc din perioada modernă. O echipă care se transformă uluitor dintr-o echipă ternă într-o echipă super potentă.

Hagi nu marchează, Adi Ilie dă primul gol, cred că i-am luat pe unguri din minutul 2, a fost o repriză uluitoare. Câștigăm acest meci, după care mergem ușor-ușor spre sfârșitul preliminariilor, cu Hagi jucând până la ultimul meci, cu Portugalia. Socotelile spuneau clar că la un rezultat de egalitate se califica amândouă. Marchează Hagi și Figo și ne calificăm braț la braț la Euro”, a povestit Vochin.

Victor Piţurcă, în conflict cu Hagi la echipa naţională! Ienei, pe bancă la Euro 2000

Victor Piţurcă reuşeşte să califice România la Euro, dar intră într-un conflict cu Gică Hagi, proaspăt revenit la echipa naţională. Vochin povesteşte de unde a plecat toată disputa:

„Pițurcă duce naționala la Euro, dar nu ajunge la Euro… Pentru că se iscă un conflict între Gică Hagi, revenit la echipa națională, Gică Popescu, plus cei care susțineau ideile lui Gică Hagi, și Victor Pițurcă. Pentru că a fost o discuție legată de prime, cât merită din totalul meciurilor cei care au venit trei meciuri, cum ar fi cazul lui Hagi…

N-au putut să cadă la pace. Mi s-a părut întotdeauna a fi două săbii în aceeași teacă, erau și orgolii uriașe. Liderul din teren versus liderul de pe bancă… Și s-a soldat, până la urmă, cu decizia conducerii Federației de a renunța la cineva și s-a renunțat la Victor Pițurcă.

Categoric o nedreptate pentru Piţurcă. Până la urmă, el a stat pe bancă în toate meciurile astea. El a câștigat în Portugalia fără Gică Hagi, dar în același timp părea că nu mai poate câștiga niciodată.

La momentul ăla, după ce Pițurcă este demis, toată suflarea României îl așteaptă pe Mircea Lucescu selecționer la echipa națională. Pentru că tot timpul s-a spus că Mircea Lucescu n-a mai avut o șansă.

Ei bine, nu știu ce s-a întâmplat acolo, probabil că și impresarii intră foarte puternic în joc, și apare pe banca noastră Emeric Ienei pentru acel turneu final. El este selecționerul care calificase naționala și a dus-o la Mondialul din 1990″, a povestit Andrei Vochin.

Egal în primul meci cu Germania

La Euro 2000, România era în grupa morţii: „Am început cu Germania, iarăși Germania, am căzut în grupă iar cu Portugalia și cu Anglia. Deci Germania, Portugalia, Anglia este grupa noastră la turneu final. Începem cu Germania, începem foarte bine cu Germania, conducem pe nemți printr-un gol marcat de Viorel Moldovan.”

Horia Ivanovici remarcă faptul că se face încet-încet schimbul de generaţii la echipa naţională, cu Adrian Mutu luându-i locul lui Hagi în finalul meciului cu Germania:

„Deci… Stelea în poartă, Ciobotariu, Popescu, Filipescu, Chivu, Dan Petrescu, Gâlcă, Dorinel, Hagi… atenție!, intră Mutu în locul lui Hagi, Moldovan și Adrian Ilie. Iată că se face și aici o schimbare de generație, Mutu intră în minutul 75 în locul lui Gică Hagi. Marele urmaș al lui Hagi începe și el să-și arate colții. Iar nemții cu Matthaus, Hasller…”.

Germania, primul adversar al României la Euro 2000 este deţinătoarea trofeului, iar în această confruntare au pornit din postura de favoriţi, o echipă din care făceau parte nume grele:

„Iată-l pe Matthaus din nou în echipă, pe care l-am întâlnit și în 1984, cu Mehmet Scholl, cu Bierhoff… Această echipă a Germaniei era campioană europeană en-titre în 1996, cu golul de aur al lui Bierhoff ei înving Cehia în finală.

Noi jucăm bine, avem 1-0, ne egalează cumva împotriva cursului jocului Mehmet Scholl… Am avut ocazia să facem și 2-0, tot Viorel Moldovan a avut-o și de 2-0, dar meciul se termină egal. Nu e un rezultat rău considerat atunci, dar vine meciul cu Portugalia. Întotdeauna la turneele finale, când n-ai pierdut în primul meci, păstrezi o șansă.”

Caseta meciului România - Germania 1-1.
Caseta meciului Germania – România 1-1.

Portugalia ne învinge în minutul 90!

Rezultat de egalitate în primul meci şi vine meciul împotriva Portugaliei, un joc prudent, echilibrat, în care cele două adversare s-au anihilat până spre finalul confruntării:

„Vine meciul cu Portugalia, acea Portugalie cu care noi ne-am strâns mâna în ultimul meci din preliminarii. De data aceasta s-a jucat cu cuțitele pe masă, care pe care, mult mai prudent. Meciul se ducea către un 0-0, doar că la una dintre ultimele faze ale meciului, la o fază fixă, se înalță un jucător care se numește Costinha și marchează. Ne bate Portugalia.

Și de unde începusem atât de bine conducând Germania, suntem în situația de a fi din nou eliminați. Suntem în situația în care nu reușim încă să câștigăm vreun meci la un turneu final european, pentru că nici în ’84 nu am făcut-o, nici în ’96 și acum în 2000, aveam un egal și o înfrângere”, povesteşte Vochin.

Costinha a marcat în minutul 90 pentru Portugalia
Costinha a marcat în minutul 90 pentru Portugalia

Victorie de senzaţie cu Anglia, care ne duce pentru prima dată în fazele eliminatorii la Euro

Ultimul meci din faza grupelor este împotriva Angliei. România nu mai depindea de ea la calificare. „Tricolorii” aveau nevoie de victoria lusitanilor cu Germania şi să câştige cu Anglia pentru a merge mai departe:

„Țin minte că am fost acolo ca ziarist acreditat și eu am fost la celălalt meci, pentru că dacă Portugalia nu bătea Germania, degeaba se întâmpla orice la meciul României.

Am avut un aliat extraordinar, în persoana lui Sergio Conceicao, cel care a dat trei goluri și Portugalia a bătut Germania cu 3-0. Germania, în care Matthaus era un principe scăpătat, obosit, pe final de carieră, iar Sergio Conceicao a făcut tot ce a vrut pe lângă el.

În timpul ăsta aveam informații de la meciul echipei naționale a României, care juca fără Hagi în meciul cu Anglia, pentru că Hagi era suspendat, luase galbene și cu Germania, și cu Portugalia.

„Chivu debutează la un turneu final cu echipa națională și reușește un gol fabulos”

Un meci în care noi reușim să deschidem scorul prin Chivu. El debutează la un turneu final cu echipa națională și reușește un gol fabulos, încercînd să dea o centrare, dar mingea se duce peste portar în poartă. În fine, englezii revin în joc, au și ei o echipă din care nu lipseau la vremea respectivă…

O echipă mare, dar englezii erau clienții noștri. Pe unde-i prindeam pe acolo îi ardeam. Englezii nu ne-au bătut din 1970 de la Campionatul Mondial niciodată până în 2021, după pandemie, la meciul ăla amical. Nu ne-au bătut nici de data asta, nu doar că nu ne-au bătut, au întors meciul, au condus cu 2-1…

Atunci, nea Imi de pe bancă și Hagi, care avea deja comportament de antrenor, au făcut niște schimbări ultraofensive în echipa noastră. S-a riscat totul pur și simplu și la un moment dat, dacă îmi amintesc bine, cred că Belodedici ajunsese să joace vârf în finalul meciului.

Dorinel Munteanu a reușit să egaleze și îi presam pe englezi, știam că la meciul Portugaliei rezultatul era ce ne trebuie și am forțat până aproape de ultima fază, când cred că Viorel Moldovan a obținut un penalty. Pe care l-a transformat cel care cred că avea cel mai mult sânge rece în momentul ăla. Ionel Ganea a luat mingea, nu a avut niciun fel de emoție și a marcat”, a povestit Vochin.

Mutu, titularizat în locul lui Hagi, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene

Adrian Mutu a fost pentru prima dată titular în faţa lui Gică Hagi, „Regele” fiind suspendat pentru cumul de cartonaşe în ultimul meci din grupă:

„Să vedem cine sunt jucătorii care au participat la una dintre cele mai frumoase victorii din fotbalul nostru. Stelea în poartă, Contra era în dreapta, Popescu, Filipescu, a intrat și Belodedici, Chivu deja începuse să fie jucătorul care avea să devină un lider al echipei naționale. Uite-l pe Petrescu la mijloc, a fost bandă Contra cu Petrescu… Gâlcă, actualul tehnician al Universității Craiova. Mutu… Dorinel Munteanu, care ia nota 9, și în față Ilie, Moldovan și Ganea, care vine cu golul din penalty”, i-a enumerat Horia Ivanovici.

România - Anglia 3-2, prima victorie a
România – Anglia 3-2, prima victorie a „tricolorilor” în istorie la Euro

Drumul se încheie cu Italia în sferturi! Hagi, eliminat la ultimul meci oficial al carierei pentru echipa naţională

Meciul cu Anglia a fost singurul încheiat de naţionala României cu victorie la un turneu final european. În sferturile de finală întâlneam naţionala Italiei, care ne-a învins cu 2-0. Avea să fie ultimul meci oficial al lui Hagi la echipa naţională, unul de tristă amintire, „Regele” fiind eliminat:

„Un meci uluitor, a făcut un meci senzațional și România reușește după atâta amar de timp să obțină prima victorie la un turneu final european. Această victorie cu Anglia, din păcate, a rămas și ultima până în momentul ăsta. România se califică în sferturile de finală ale turneului european, deci practic este cea mai mare performanță obținută pe teren, pentru că performanța a fost și în 1984, calificarea la un turneu final de 8 echipe. Acum s-au calificat în ultimele 8.

Jucăm împotriva Italiei, care avea să devină finalistă. Ne-au scos pe noi, ne-au bătut 2-0, un meci în care Hagi joacă titular, dar din păcate este eliminat în minutul 60. „Roșu” la o intrare la Conte și practic ăsta este și ultimul meci al lui Gică Hagi la echipa națională”. 

România, drum final la Euro după 0-2 cu Italia
România, drum final la Euro după 0-2 cu Italia

Horia Ivanovici îşi reaminteşte că România a făcut o partidă foarte modestă împotriva peninsularilor, care au pierdut dramatic Euro 2000, după ce conduceau cu 1-0 în minutul 90 al finalei cu Franţa:

„Un meci slab, îmi aduc aminte, al naționalei noastre, un meci fără culoare. N-am avut culoare în obraji, n-am avut vână, n-am arătat mai nimic. Și a fost și deziluzia ieșirii lui Gică Hagi cu cartonaș roșu”, a povestit Horia Ivanovici în cadrul episodului trei din serialul “Hai la Euro”, realizat de FANATIK în colaborare cu STALINSKYA.

Euro 2000, „pata neagră” pe cariera lui Gică Hagi. Eliminat în meciul de „adio” la echipa națională