EURO 2016. Primele 4 favorite la titlu

Nu există competiţie fără favoriţi. FANATIK analizează echipele acreditate cu cele mai mari şanse să triumfe în Franţa. Toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO 2016 pot fi urmărite doar la...
16.05.2016 | 14:05
EURO 2016 Primele 4 favorite la titlu

Nu există competiţie fără favoriţi. FANATIK analizează echipele acreditate cu cele mai mari şanse să triumfe în Franţa. Toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO 2016 pot fi urmărite doar la Dolce Sport!

Ca orice mare competiţie, şi Euro 2016 are cîteva naţionale care pleacă din pole position în lupta pentru trofeu. Pe hîrtie, pe baza valorii individuale şi de grup, primele 4 aspirante la cununa cu lauri par fi Franţa, avantajată evident şi de statutul de ţară gazdă, Germania, campioana mondială în exerciţiu, Spania, regina Europei la ultimele două ediţii, şi Anglia, care sub bagheta experimentatului Roy Hodgson a oferit o probă de forţă în preliminarii, unde nu a cedat nici un punct! De urmărit, însă, cu atenţie sînt şi Italia sau Belgia, care au abilitatatea de a face un turneu final la nivel înalt, care poate fi vizionat în România în exclusivitate numai în reţeaua Telekom. Pentru că toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO 2016 pot fi urmărite doar la Dolce Sport!!!

FRANŢA

Povara de a fi gazdă

„Cocoşii” lui Didier Deschamps alcătuiesc o nouă generaţie de top, dar pe ei va exista o presiune uriaşă. Gurile rele susţin că Franţa are valoare, incontestabil, dar va avea parte şi de simpatia arbitrilor. Numai că asemenea supoziţii s-au făcut de fiecare dată cu reprezentativele ţărilor gazdă şi s-au adeverit doar parţial. Un lucru este sigur: gazda unei asemenea competiţii suportă o mare povară psihică pentru că toată lumea aşteaptă succesul. Franţa are, pe de o parte, avantajul de a nu fi jucat preliminarii şi astfel selecţionerul Deschamps a putut să testeze multe variante pe posturi, dar este dezavantajată de faptul că nu a susţinut doi ani nici un examen oficial care să arate ce pot jucătorii în situaţie de presiune.

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

ATUURI

1. Nucleul de jucători de valoare ridicată. Bine sudat şi pus la punct de Deschamps. Oamenii în jurul cărora se aprinde flacăra speranţei sînt Paul Pogba, creierul de la mijlocul terenului, şi Antoine Griezmann, atacantul cu tehnică şi execuţie de clasă. Portarul lui Tottenham, Hugo Lloris, întregeşte trioul-catalizator al gazdelor.

2. Selecţionerul Didier Deschamps. Foarte iubit şi respectat de jucători şi suporteri, ştie să comunice perfect cu vestiarul şi cu presa, menţinînd prin abilitatea diplomatică un climat liniştit în jurul echipei. Este el însuşi un campion mondial, un fost mijlocaş de clasă, şi sub bagheta sa Franţa a depăşit perioada de black-out din gestiunea Raymond Domenech.

3. Calitatea de reprezentantă a ţării organizoatoare. Pentru că trăim într-o lume a marketingului, iar echipa, prin valoarea ei de netăgăduit, uşurează misiunea forţelor colaterale ajutătoare. Mai ales că există un precedent periculos, în 1984, semifinala cu Portugalia, în care arbitrii au trecut cu mult de regula acelui 5 la sută…

MINUSURI

Nu sînt foarte multe, dar există totuşi. Din punct de vedere tactic, fundaşii laterali sînt vulnerabili şi fazele fixe dau probleme lui Deschamps. La acestea s-au adăugat cazul de dopaj al fundaşului Sakho de la Liverpool, care a şi fost suspendat, şi decizia curajoasă a selecţionerului de a lăsa pe margine un golgeter precum Benzema, ca urmare a imaginii negative cauzate de implicarea în scandalul Valbuena. Evident şi Valbuena a fost scos din calcule, dar Benzema era o piesă de calibru.

ECHIPA TIP 4-3-3
Lloris – Sagna, Varane, Koscielny, Evra – Matuidi, Diarra, Pogba – Payet, Giroud, Griezmann

GERMANIA

Vor şi aurul Europei

„Panzerele” vin la rendez-vous-ul francez din postura celei mai bune echipe a lumii, după aurul cucerit în 2014. La Euro, însă, ultimele 4 prezenţe au fost eşecuri, doar în 2008 ajungînd pînă în ultimul act. Setea de revanşă a orgoliului „teuton” e mare, pentru că de la „golul de aur” din finala Europeanului din Anglia 1996 au trecut 20 de ani. Deşi cotată printre favorite, un sondaj făcut printre suporteri arată, neaşteptat, destul pesimism, pentru că s-au văzut pe parcursul preliminariilor destule lucruri de retuşat. Pesimismul este alimentat şi de istoria rezultatelor obţinute de Germania la turneele finale desfăşurate în Franţa, pentru că la Euro 1984 nici nu a trecut de grupă, iar la Mondialul din 1998 nu a văzut podiumul…

ATUURI

1. Antrenorul Joachim Löw. Este printre selecţionerii longevivi, preluînd echipa naţională după dezamăgirea de la CM 2006, cînd visul s-a destrămat în semifinale. Are marele avantaj că este un personaj „de familie” pentru jucători şi s-a dovedit a fi un tehnician extrem de minuţios în toate detaliile, avînd fişe cu absolut tot ce trebuie ştiut despre adversari la fiecare meci şi astfel misiunea celor din teren este mult uşurată.

2. Experienţa unui nucleu de bază. Portarul Manuel Neuer, fundaşul central Hummels, mijlocaşii Kroos, Khedira, Özil şi, mai ales, recordmanul de selecţii Podolski, cu 127 de prezenţe la numai 30 de ani, atacanţii Müller, Gomez sau Götze sînt factorii esenţiali în organizarea jocului, jucători cu minimum 60 de selecţii pînă acum. Lîngă ei au apărut tineri de mare perspectivă, ca fundaşii Rudiger şi Hector, mijlocaşii Reus şi Draxler, iar retragerea unor nume grele (Lahm, Mertesacker sau Klose) nu mai apare atît de apăsătoare.

3. Inflaţie de jucători la finalizare. Germania are un mare plus: în afara oamenilor din atac, majoritatea celor din spatelor lor au demonstrat nu numai abilităţi de constructori, dar şi de marcatori. Podolski e golgeterul, cu 48 de reuşite, dar şi Özil, Reus sau Kroos se descurcă bine cu golul. Müller şi Gomez sînt doi atacanţi micidiali, oameni de gura porţii, cu simţul golului înnăscut, dar cum Löw joacă doar cu un vîrf, Müller s-a redefinit ca mijlocaş de bandă.

MINUSURI

Germania nu mai are o apărare foarte puternică, primeşte destul de uşor goluri, avînd chiar momente de groază ca în acel meci împotriva Suediei, cînd a fost egalată de la 4-0 (!!!), iar cauza este calitatea scăzută a fundaşilor de bandă, pe acolo născîndu-se majoritatea golurilor. Însă şi problema celui de-al doilea fundaş central a dat bătăi de cap, Hummels negăsind încă partenerul potrivit.

ECHIPA TIP 4-2-3-1
Neuer – Can, Boateng, Hummels, Hector – Khedira, Kroos – Müller, Özil, Draxler – Götze

SPANIA

Vechea şi noua Armada

Vicente del Bosque vrea să stabilească un record al competiţiei, cu 3 titluri cucerite consecutiv, bazîndu-se pe un mix între veterani şi noii veniţi.
Momentul nu este, însă, unul de optimism debordant, pentru că „La Furia Roja” traversează o perioadă mai puţin spectaculoasă, nu atît ca rezultate, cît ca fluenţă şi finalizare a jocului de atac. Pentru a putea construi un nou lot puternic, Del Bosque a decis să aducă în lot jucători tineri, dornici să obţină aceleaşi performanţe ca şi predecesorii lîngă care au şansa să intre pe teren. Spania are potenţial de învingătoare, dar nu şi siguranţa celui mai tare. Au fost destule momente care au arătat că „armada” nu mai este chiar invincibilă…

ATUURI

1. Cei 9 jucători ai marilor succese care vor merge şi în Franţa. Dintre aceştia Cassillas, Sergio Ramos, Fabregas, Iniesta şi Fernando Torres reprezintă deja legende vii, însumînd împreună 520 de prezenţe „naţionale”. Pique, Cazorla, Busquets, David Silva, Pedro sînt cei din a doua linie, după care vin aspiranţii la glorie, mai puţin Jordi Alba, care a strîns şi el peste 40 de „tricouri”. E clar că Del Bosque aşteaptă poate ultimul cîntec de glorie al acestor veterani, dar totodată şi ca ei să îi coordoneze pe cei noi. Aici este cuţitul cu două tăişuri pentru iberici. Fie va fi soluţia cîştigătoare, fie vîrsta şi faptul că aceşti „ultimi mohicani” sînt jucători-cheie şi la cluburile lor, cu multe meciuri în picioare, se vor întoarce împotrivă, ca un bumerang.

2. Antrenorul Del Bosque. A venit la „butoane” după Euro 2008 şi cu el la timonă s-au cîştigat un trofeu mondial (2010) şi unul european (2012), unul după altul! Basmul a luat sfîrşit abia la Mondialul din Brazilia şi atunci nu puţini au fost cei care au crezut că şi epoca mustăciosului de 65 de ani s-a încheiat. Însă Federaţia i-a dat credit pe mai departe, iar vestea continuităţii sale i-a bucurat nespus pe jucători, inclusiv pe cei de la Barcelona, care îl respectă mult pe selecţioner, deşi acesta are în CV ani buni petrecuţi la marele duşman Real Madrid.

3. Stilul de joc, celebrul tiki-taka. Vorbim despre exprimarea la superlativ pe teren a unui sistem de joc pe care şi România l-a încercat prin anii ’70, cu Angelo Niculescu pe bancă, denumit mioritic „temporizare”. Spania, însă, s-a dovedit o adevărată maestră în tiki-taka, jocul de posesie intensă, cu pase mărunte şi repetate, bazat pe o tehnicitate ridicată a jucătorilor. Cu siguranţă la fel vor evolua ibericii şi în Franţa, deosebirea constînd doar în faptul că de acum echipele sînt deja avizate.

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

MINUSURI

Spania are destule momente cînd pictează prea mult jocul, etalînd o tehnicitate ridicată, agreabilă ochiului, dar care nu-şi găseşte happy-end-ul în plasa porţii adverse. De aici faptul că, în pofida posesiei zdrobitoare, de multe ori numărul golurilor e destul de scăzut şi meciurile devin mai grele decît ar fi în mod normal. O altă problemă este tratarea fazelor fixe în propriul careu, adversarii reuşind să înscrie destul de uşor, deşi au în faţă apărători precum Pique şau Sergio Ramos…

ECHIPA TIP 4-3-3

De Gea – Juanfran, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba – Fabregas, Busquets, Iniesta – David Silva, Diego Costa, Pedro

ANGLIA

Leii la vînătoare

Anglia a fost mereu printre favorite la orice competiţie a participat, dar exceptînd anul 1966, cînd a smuls cu ajutorul arbitrilor titlul mondial fiind gazdă, de fiecare dată s-a transformat într-o cruntă dezamăgire. La Euro a urcat o singură dată pe treapta de bronz, în 1968. Un CV extrem de sărac pentru reprezentanta ţării care, conduse de o regină, a dat lumii sportul-rege. Ca de obicei, şi la Euro 2016 englezii vin pe cai mari, problema este cum se vor întoarce… Există, însă, obiectiv, speranţe întemeiate pentru un parcurs superior, deoarece actuala echipă, modelată de veteranul Roy Hodgson (68 de ani), are o faţă proaspătă, de formaţie bine organizată tactic şi cu destui jucători tineri, dar foarte talentaţi…

ATUURI

1.Talentul de pedagog al lui Hodgson. Cînd i-a fost încredinţată echipa, în 2012, au fost destule voci critice, ba chiar au existat în presă atacuri batjocoritoare la unele deficienţe de vorbire ale selecţionerului. Hodgson este însă un personaj aparte, cu un record greu de egalat: nu mai puţin de 20 de echipe de club antrenate pînă la numirea la naţională. Taciturnul Roy a preluat misiunea cu foarte mult calm şi a început să construiască grupul care a atins momentul de vîrf în ultimii doi ani, englezii terminînd impresionant grupa de calificare, cu 10 pe linie! La capitolul victorii. Şi cu doar 3 goluri primite, toate de la Slovenia. Meritele tehnicianului sînt cu atît mai mari cu cît el nu a avut decît un singur om care a trecut peste ştacheta sutei de prezenţe la naţională, Wayne Rooney, jucătorul lui Manchester United fiind şi golgeterul naţionalei, cu 58 de goluri.

2. Lupii tineri şi surpriza Vardy. Anglia chiar beneficiază la acest moment de un val de jucători tineri, pînă în 25 de ani, care au valoare şi potenţial de a face mare performanţă. Spre deosebire de alte naţionale unde există un „schelet” de fotbalişti cu vechi state de servicii, la englezi doar atacantul Rooney, portarul Hart, fundaşii Jagielka şi Garry Cahill, mijlocaşii Millner şi Carrick sînt singurii care revendică îndreptăţit locuri de titulari în faţa unor Jones, Shaw, Oxlade-Chamberlain, Townsend, Lingard, Stones, Alli, Dier sau Kane. Toţi aceştia au deja valoare apropiată de cei amintiţi mai sus şi, paradoxal, forţa noii Anglii vine tocmai din această frenezie a jocului lor. La această infuzie de sînge proaspăt se adaugă o plombă interesantă prin prisma vîrstei la care a făcut saltul la echipa naţională revelaţia Premier League, James Vardy (29 de ani), eroul campioanei Leicester.

3. Un atac extrem de puternic. În afara lui Rooney şi a lui Walcott, amintitul Vardy şi „tancul” Hary Kane sînt oameni de gol de mare forţă, care pot da peste cap orice defensivă. Nici soluţiile de avarie Sturridge sau Wellbeck nu sînt deloc de lepădat, aşa încît Hodgson chiar are de unde alege.

MINUSURI

Poate şi din cauza tinereţii multor jucători, lipsţi de experienţă internaţională, Anglia are o mare problemă. Nu duce un meci în acelaşi ritm, avînd căderi de joc evidente în special în a doua repriză. Nu e vorba de condiţia fizică, ci mai degrabă de o stare de confuzie temporară, pe care a sesizat-o însă şi Hodgson, care a decis să facă schimbări tîrzii, doar în momentul în care una dintre rotiţe începe să nu mai funcţioneze ca pînă atunci. Sînt sincope fireşti la acest nivel, din cauza vîrstei, dar care vor dispărea în viitor pe măsură ce jucătorii vizaţi vor căpăta experienţa marilor dispute…

ECHIPA TIP 4-3-1-2

Hart – Walker, Cahill, Jones, Stones – Alli, Dier, Sterling – Barkley – Rooney, Kane.

51 de meciuri vor avea loc la Euro 2016, pe care veţi putea să le urmăriţi doar la Dolce Sport